Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Delphi

Delphi - Regio Fokida

Delphi. Het archeologische Delfi (Delphi) ligt in Centraal Griekenland. Dit heiligdom en het orakel van de God van het licht Apollo, werd door de klassieken als de "navel der aarde" beschouwd. 

"Delphi was het grootste religieuze centrum van het oude Griekenland"

Delphi straalde een roem en een autoriteit uit over het hele Middellandse Zeegebied. Uit landen van de verste uithoeken van de toenmalige bekende wereld, kwamen officiële delegaties de wijze voorspellingen raadplegen van de priesteres van de god Apollo, over belangrijke staatszaken als oorlog en vrede. Er kwamen ook gewone mensen met hun persoonlijke problemen. De glorie van het orakel bleef tijdens de hele oudheid bijna onverminderd, maar met de opkomst van het Christendom en het verdwijnen van de afgoderij raakte het heiligdom in verval en tenslotte geheel buiten gebruik.

Video van Delphi

Boek je vakantie naar Delphi

Bezoek het indrukwekende Delphi in Centraal Griekenland en bekijk hier het vakantieoverzicht naar Delphi. Vakanties naar Delphi worden aangeboden door Griekse Gids Reizen ook als fly& drive combinatie met bijvoorbeeld Olympia en Athene. Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met ons via reizen@grieksegids.nl of (0031) 0343-594447

Foto's Delphi

Apollotempel Delphi (Delfi) | Griekenland 98 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 74 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 12 - Foto van De Griekse Gids Delphi Fokida - Centraal Griekenland foto 20 - Foto van De Griekse Gids Delphi Fokida - Centraal Griekenland foto 13 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 103 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 43 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 52 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 4 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 100 - Foto van De Griekse Gids Delphi (Delfi) | Griekenland 16 - Foto van De Griekse Gids Delphi Fokida | Centraal Griekenland | Stadje Delphi kerk - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Delphi»

Wat is er te zien in Delphi?

De archeologische plaats van Delphi ligt in een  zeer mooie, groene natuur met imposante bergen. Je kunt hier o.a. het Oude Stadium bekijken, waar iedere vier jaar de “Pythia” plaatsvonden. (In de Griekse Oudheid was dit een Pan-Helleense wedstrijdenreeks die om de vier jaar werd gehouden ter ere van Apollon Pythios.)

Andere bezienswaardigheden zijn de Tempel van Apollo, het theater, de Kastalia Bron en het heiligdom van Athena Pronaia. Pronaia betekent: voor de tempel. Hiermee werd de tempel van Apollo bedoeld, want voordat men de tempel van Apollo bereikte, moest men eerst langs het heiligdom van Athena Pronaia. Delphi staat in onze Top 10 van bezienswaardigheden in Griekenland.

Delphi: de templek van Athena Pronaia
Tempel Athina Pronaia

Het moderne stadje

Delphi is tegelijkertijd een modern stadje met 1500 inwoners dat in de gelijknamige gemeente Delphi ligt. In de nieuwe stad van Delphi kun je het Europese Culturele Centrum bezoeken en het huis van Aggelos en Eva Sikelianos, dat is omgebouwd tot het Museum van "Delphische" feesten. In het stadje zijn leuke terrasjes waar je met prachtig uitzicht op de bergen kunt genieten van een lekker hapje en drankje. Ook zijn er in de straatjes leuke restaurants, taverna's en souvenirwinkels. Het nieuwe stadje Delphi was oorspronkleijk op de plaats van het antieke Delphi gebouwd. Het oude Delphi kon pas worden opgegraven nadat het nieuwe stadje was verplaatst. In 1892 zijn Franse archeologen begonnen met de opgravingen.

Delphi terrasje stad
Terrasje in het moderne stadje Delphi

Filmpje

Vakantie video Delphi (Delfi) - © De Griekse Gids

Mythologie en geschiedenis

Volgens de overlevering, streken hier tegelijkertijd de twee arenden neer die de god Zeus vanuit de verste hoeken van het universum had gestuurd om het centrum van de wereld te bepalen. Op grond van deze mythe geloofden de Grieken dat de navelsteen van Delfi het geografische middelpunt van de aarde was, wat het belang dat aan deze plek gehecht werd nog eens benadrukt.

"Delphi was in de oudheid de navel van de aarde."

Het heiligdom van Apollo in Delfi ligt gesitueerd tegen een helling, aan de voet van de Panassos. De ligging ervan, tegen de Fedriaden Rotsen, de hoge rotswand die er bijna loodrecht achter oprijst met op de achtergrond in de diepte de Golf van Itea, is adembenemend. De ruïnes van de Apollotempel dateren uit de 4e eeuw voor Christus. Daarvoor stonden op deze plaats nog vijf andere tempels. Alleen de vloer en zes pilaren in de zuidoosthoek van de tempel zijn nog zichtbaar en staan overeind. Hierdoor kan je wel goed zien hoe de indeling van de tempel is geweest.

Apollo tempel Delphi
De Apollo tempel in het mooie Delphi


Gemiddelde temperaturen Delphi Fokida

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C


Fokida: Waar ligt Delphi?

Waar ligt Fokida
De kaart / landkaart van Delphi© De Griekse Gids 2000-2021