Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Zagoria

Zagoria - Regio Ioannina

Zagoria. Zagoria is een prachtig bergachtig gebied in Epirus. Het ligt zo'n 30 km ten noorden van de stad Ioannina en bestaat uit 46 dorpen waarvan er 44 bewoond zijn. De huizen zijn in een typische Zagori-bouwstijl, met stenen gebouwd.

De Vikos kloof in Zagoria is erg bekend, evenals het Drakenmeer. Zagoria is een geliefd wandelgebied. De Zagoria is een prachtig natuurgebied wat langzamerhand iets bekender begint te worden bij de gewone toerist. Zagoria, de Grieken zelf noemen het gebied Zagorochoria, betekent letterlijk ‘achter de bergen’. Het is een van oorsprong Slavische naam, "Za" betekent namelijk achter en "gora" betekent bergen. Zagoria is een schitterend natuurgebied en de dorpen zijn adembenemend mooi. In het gebied bevinden zich prachige oude boogbruggen. Zagoria bestaat uit drie delen: het westelijke gedeelte, het centrale gedeelte en het oostelijke gedeelte.

Zagoria boogbrug
Zagoria boogbrug

Een verblijf in het dorpje Ano Pedina. is aan te raden. Ano Pedina is een schilderachtig dorpje op 1000 meter hoogte dat goed te bereiken is met de auto, de wegen in het gebied zijn prima. Vanaf Ano Pedina kun je de hele streek uitstekend verkennen; zo kun je de Vikos kloof bekijken, deze kloof is één van de diepste kloven ter wereld. Een zeer goed uitzicht op de kloof heb je vanaf het dorp Vikos, vanaf Oxia, vanaf het kleine klooster nabij Monodendri en vanaf Beloi nabij Vradeto. Het uitzicht naar de kloof is indrukwekkend.

Het hele gebied rond de Vikos kloof is prachtig en zeer indrukwekkend, eigenlijk niet te omschrijven in woorden, het is iets dat je zelf moet zien. Alle huizen in deze streek zijn gebouwd met natuursteen. De dorpjes lijken soms sprookjesachtig.

Vikos kloof Zagoria
Vikos kloof Zagoria

Bekijk ook: 5 sprookjesachtige dorpen in Zagoria

Foto's Zagoria

De bekende brug met 3 bogen bij Kipi foto 2 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Hal hotel Porfyron in Ano Pedina - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Koepel van Agios Dimitrios kerk Ano Pedina - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Agia Paraskevi klooster Vikos kloof foto 4 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Stenen brug nabij Kipi foto 3 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Nikos en Julia restaurant in Papingo foto 1 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Onderweg naar Agia Paraskevi aan de rand van de Vikos kloof - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Archontiko (Heerenhuis) Dilofo foto 5 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids De natuur van Zagoria - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Vikos kloof bij Monodendri foto 5 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Vlinder op bloem Vikos kloof foto 3 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids Het mooie traditionele dorp Ano Pedina foto20 - Zagori Epirus - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Zagoria»

Informatie en tips over Zagoria

Het dorpje Ano Pedina heeft een rijke culturele traditie en mooie middeleeuwse kerken. Hier bevindt zich ook het klooster van Evangelistria. Het ligt op twee berghellingen in het midden van een groene natuur. In het dorp zijn een aantal mooie traditionele hotels waar je kunt verblijven. Een erg gastvrij en karakteristiek hotel is Hotel Porfyron, hier kom je echt tot rust.

Porfyron Ano Pedina
Porfyron Ano Pedina

Andere schilderachtige  dorpen zijn:

-Papingo, ten noorden van de Vikos kloof.
-Monodendri, waar je lekker kunt genieten van de lokale specialiteit, een kaastaart gebakken in een grote pan, bijvoorbeeld in restaurant Kikitsa.
-Dilofo, een schilderachtig dorpje waar het lijkt alsof de tijd is stil blijven stilstaan. Bezoek tevens Kipi, Vitsa, Koukouli maar ook alle andere dorpen, ze zijn allen de moeite waard.


Gemiddelde temperaturen Zagoria Ioannina

Januari
8.7°C
Februari
9.4°C
Maart
11.9°C
April
15.2°C
Mei
19.9°C
Juni
24.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.5°C
September
23.1°C
Oktober
18.3°C
November
13.5°C
December
9.9°C


Ioannina: Waar ligt Zagoria?

Waar ligt Ioannina
De kaart / landkaart van Zagoria© De Griekse Gids 2000-2024