Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Koulourakia - Griekse paaskoekjes

Koulourakia- Griekse koekjes - Paaskoekjes

Koulourakia zijn Griekse koekjes die meestal gemaakt worden rond Pasen en ze worden gegeten na de stille zaterdag. Ze hebben een zoetige smaak, met een vleugje vanille. De koekjes worden meestal gevlochten en worden gegeten bij de koffie of thee.

Koulourakia worden gemaakt met boter en traditioneel met de hand gevormd, met eierglazuur erop. Net als Tsoureki worden de koulourakia in veel gezinnen thuis tijdens de dagen voor Pasen bereid. Koulourakia worden al sinds de Minoïsche beschaving gemaakt. De Minoiërs maakten deze koekjes soms als kleine slangen, omdat ze de slang aanbaden vanwege zijn genezende krachten.

Hoe maak je Koulourakia? Recept voor Koulourakia met foto's

Deze lekkere, kleine Griekse paaskoekjes zijn supersnel te bakken, erg leuk om te maken en worden zeer gewaardeerd door iedereen die ze proeft! Met dit eenvoudige, traditionele Griekse koulourakia-recept maak je 100 van deze heerlijke feestelijke Griekse paaskoekjes. Met dank aan onze (schoon) moeder Evangelia en haar kleinzoon Yiannis Nikolidakis op Kreta. Heb je geen tijd of zin om zelf koulourakia te bakken, dan kun je hier koulourakia kopen>

Koulourakia Griekse paaskoekjes
Koulourakia Griekse paaskoekjes

Wat heb ik nodig om Koulourakia te maken?

  • 640 gr. boter (Op kamertemperatuur)
  • 250 gr. eieren (5 eieren in het deeg en 1 ei voor het glazuren)
  • 500 gr. suiker
  • 1100 gr. meel (bloem)
  • 10 gr. baking powder
  • 2 gr. vanillepoeder

Deze hoeveelheid is goed voor 100 koekjes! Wil je minder koekjes maken, dan kun je de hoeveelheden halveren. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. De baktijd van de koekjes is 15 tot 20 minuten.

1. Zet alle ingrediënten klaar om Koulourakia te maken

Koulourakia Griekse paaskoekjes
Griekse koekjes: ingrediënten voor Koulourakia

2.  Het meel, suiker en vanille samen in een beslagkom doen

Koulourakia Griekse koekjes
Doe het meel in een kom met de suiker en vanille

3. De eieren gaan bij het meel

Koulourakia Griekse koekjes
Voeg de eieren toe aan het meel

4. De in stukjes gesneden boter bij het meel

Koulourakia Griekse koekjes
Doe de boter erbij

5. Alle ingrediënten goed mengen en door elkaar kneden met de hand

Deeg voor Koulourakia Griekse koekjes
Deeg kneden voor Koulourakia Griekse koekjes

6.  We kunnen de koulourakia gaan maken, neem telkens 25 gram deeg.

Deeg vormen om Koulouraia te maken
Het deeg vormen om Koulourakia te maken

7. Als je iedere keer een stukje deeg van 25 gram neemt, dan kun je met deze hoeveelheid ongeveer 100 koekjes maken

Koulourakia maken
Koulourakia vlechten

8.  Klop een ei en met een kwastje glazuur je de koulourakia

Ei kloppen voor glazuur koulourakia
Ei kloppen voor glazuur koulourakia

9.  Na het glazuren gaan de Koulourakia in de oven. Temperatuur van de oven is 175 graden.

Koulourakia gaan na glazuren in de oven
Koulourakia gaan na glazuren in de oven

10. Haal de koulourakia na 15 tot 20 minuten uit de oven en serveer ze afgekoeld aan je gasten. Je kunt ze in een afgesloten pot of trommel langer bewaren.

De koekjes zijn klaar
koulourakia zijn klaar!

 
Koulourakia - Paaskoekjes - Griekse koekjes

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis




© De Griekse Gids 2000-2024