Revani of ravani is een Griekse cake met griesmeel (simigdali - semolina) die wordt gezoet met een zoete sinaasappel-siroop. Revani is populair in veel landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied en de recepten zullen wat verschillen per regio, afhankelijk van de oorsprong van het recept. Onze (schoon)moeder op Kreta maakte deze lekkere revani cake volgens het recept van chefkok Akis Petretzikis.
"Revani is een lekkere griesmeelcake met sinaasappelsiroop."
Revani griesmeelcake is ondanks de zoete siroop heerlijk en niet al te zoet, maar net lekker! De licht kruimelige structuur krijg je door door de griesmeel.
Revani (ravani) griesmeelcake
Hoe maak je revani:
Eerst maak je de siroop. Doe de suiker in een pan met het water, het stokje kaneel en de sinaasappelschilletjes. Verwarm de siroop zodat de suiker smelt en zet de cognac vast klaar. De cognac voeg je pas later toe. Als de siroop gekookt heeft haal je hem van het vuur. Hierna kun je de cognac toevoegen. Nu moet de siroop geheel afkoelen. Belangrijk: De siroop moet koud zijn. En de revani moet heet zijn als de siroop eroverheen gaat.
De cake:
Verwarm de hetelucht oven voor op 170 graden. In een kom de suiker met de drie eieren mixen. Voeg de rasp van 2 sinaasappels toe.
Doe in een andere kom de 2 vanille, de baking powder, het meel, griesmeel en een snufje zout. Dit rustig door elkaar roeren. Het mengsel kort doorroeren.
Doe de de droge ingrediënten bij de rest van de ingrediënten en voeg de yoghurt toe. Klop het mengsel slechts 10 seconden op.
Vet een ovenschaal in. Strooi op de gehele bodem en zijkant van de ovenschaal wat griesmeel. Nu kan het cake-mengsel in de schaal. Op 170/175 graden ongeveer een half uurtje bakken.
Als de cake gebakken is mag de siroop langzaam over de hete cake gegoten worden met een lepel. Nu moet de cake rustig afkoelen. Laat de cake 1 uur staan tot de siroop is opgenomen en de revani is afgekoeld. En dan is het: smullen! Lekker met een bolletje ijs of yoghurt.
Wat heb je nodig om revani cake te maken:
Siroop:
Cake
Fotografie: Jani Nikolidakis
Revani de ingrediënten
De siroop: Doe de suiker in een pan met het water, het stokje kaneel en de sinaasappelschilletjes
Als de siroop gekookt heeft haal je hem van het vuur. Hierna kun je de cognac toevoegen. Belangrijk: De siroop moet koud zijn. En de revani moet heet zijn als de siroop eroverheen gaat.
De cake: In een kom de suiker met de drie eieren goed mixen.
Doe in een andere kom de 2 vanille, de baking powder, het meel, het griesmeel en een snufje zout. Dit rustig door elkaar roeren
Doe de de droge ingrediënten bij de rest van de ingrediënten en voeg de yoghurt toe.
Vet een ovenschaal in. Strooi op de gehele bodem en zijkant van de ovenschaal wat griesmeel.
Nu kan het cake-mengsel in de schaal. Op 170/175 graden ongeveer een half uurtje bakken.
Als de cake gebakken is mag de siroop langzaam over de hete cake gegoten worden met een lepel.
Laat de cake 1 uur staan tot de siroop is opgenomen en de revani is afgekoeld
En dan is het: smullen!