Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
   Griekenland weblog

Magisch Delphi

Waarom was Delphi zo belangrijk in de oudheid?  Delphi met het heiligdom en het orakel van de God van het licht Apollo, werd door de klassieken als de "navel der aarde" beschouwd. Delfi was het grootste religieuze en geestelijke centrum van het oude Griekenland.

De geschiedenis van Delphi begint in de prehistorie en bij de mythen van de oude Grieken. Volgens de Griekse mythologie was deze plek heilig en werd hij bewaakt door de slang Python, die later door Apollo werd gedood. Het heiligdom van Apollo werd hier gebouwd door Kretenzers die aankwamen in Kirrha, de haven van Delphi, vergezeld door de god in de vorm van een dolfijn. Deze mythe overleefde in toneelstukken die werden gepresenteerd tijdens de verschillende Delphische festivals, zoals de Septerion, de Delphinia, de Thargelia, de Theophania en de beroemde Pythia, die de dood van Python vierde en muzikale en atletische wedstrijden omvatte.

delphi-grieksegids-021[1]
Het heiligdom van Delphi

De omphalos of navelsteen (ὀμφαλός, omphalos is Oudgrieks voor navel) was een steen in Delphi, die het middelpunt van de aarde aangaf, volgens de mythologie. Zeus zou twee adelaars uitgestuurd hebben. De plaats waar de adelaars elkaar ontmoetten, was het centrum van de wereld. Op de steen is het woord "ge" (Grieks: Gaia; Aarde; naam van de godin van de Aarde) gegrift. De omphalos sloot een scheur in de aarde af, waaruit zwavel of gassen van vulkanische oorsprong ontsnapten. De priesteres van de god Apollo of het orakel zat op een driepotige zetel boven de omphalos. De steen was een van de belangrijkste voorwerpen in Delphi. In 1913 is de steen bij opgravingen teruggevonden in de Apollotempel te Delphi. De steen heeft de vorm van een bijenkorf.

Navel van Delphi
Navel van Delphi in het museum van Delphi

De vroegste vondsten in het gebied van Delphi dateren uit de Neolithische periode (4000 voor Christus). Ze komen uit de Korykeion Andron, een grot op Parnassos berg, waar de eerste rituelen plaatsvonden. De overblijfselen van een Myceense nederzetting en begraafplaats werden ontdekt binnen het heiligdom, maar sporen van bewoning zijn zeldzaam en zeer fragmentarisch tot de achtste eeuw voor Christus, toen de cultus van Apollo werd gevestigd en de ontwikkeling van het heiligdom en het orakel begon.

De eerste stenen tempels van Apollo en Athene en haar eigen heiligdom werden tegen het einde van de zevende eeuw voor Christus gebouwd. Volgens literair en archeologisch bewijs werden ook andere goden met het heiligdom geassocieerd zoals Artemis, Poseidon, Dionisos, Hermes, Zeus Polieus, Hygeia en Eileithyia.


Lees ook deze populaire artikelen

Vlindervallei op Rhodos
Vlindervallei op Rhodos
Kreta filmpjes: de vier departementen van Kreta
Kreta filmpjes: de vier departementen van Kreta
Met de scooter op Corfu!
Met de scooter op Corfu!
3 tips voor leuke hotels op Zakynthos!
3 tips voor leuke hotels op Zakynthos!

© De Griekse Gids 2000-2022