Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Pieria

Regio Pieria - Griekenland

Pieria vakantie. Pieria is een van de dertien departementen van het Griekse district Macedonië. Het ligt ten zuidwesten van Thessaloniki en grenst met de Griekse departementen Imathia, Kozani en Larissa aan de westelijke kant en met de Egeïsche zee in het oosten. Het is een gebied met een prachtige natuur met veel bossen, rivieren, wetlands en met een rijke flora en fauna.

Pieria  is een departement waarnaar je twaalf maanden per jaar op vakantie kan gaan. Dat komt enerzijds door de stranden van Pieria die schitterend en ideaal zijn voor een zomervakantie. Anderzijds omdat zich hier de berg Olympus en het Pieria-gebergte zich bevinden, die ideaal zijn voor wandelaars en bergbeklimmers. Het westen en het zuiden van het departement zijn bergachtig. Het noordelijke en centrale deel in het oosten zijn vlak.

Wie in de zomer hier op vakantie gaat, zal genieten van de schitterende badplaatsen die aan de 70 kilometer lange kust liggen. Bekende stranden zijn o.a. de stranden van Korinos, Paralia, Olympiaki Akti en de stranden bij Litochoro, Leptokarya, Platamonas en Neoi Poroi. De meeste van deze stranden zijn mooie uitgestrekte zandstranden. Als je van actieve vakanties houdt, dan ben je hier op de juiste plek, want je kunt in een prachtige natuurlijke omgeving waar berg en strand dicht bij elkaar zijn, diverse sportieve activiteiten beoefenen zoals wandelen, mountainbiken, bergbeklimmen, paragliden en allerlei watersporten.
Pieria is ook erg rijk aan geschiedenis en cultuur. Er zijn  diverse archeologische opgravingen waar overblijfselen van gebouwen en voorwerpen te zien zijn. De bekendste zijn Dion, de Neolithische nederzetting van Makrigialos, Oud Pydna en het kasteel van Platamonas.

Hoofdstad van Pieria is de stad Katerini die 68 kilometer van Thessaloniki ligt. Katerini ligt op de route Athene-Thessaloniki. In de gemeente wonen ongeveer tachtig duizend inwoners. In het centrum van de stad bevindt zich het stadspark van Katerini, dat erg populair is onder de inwoners en toeristen en waar men heerlijk kan wandelen.

Foto's Pieria - Pieria in beeld

Bezienswaardigheden, tips en informatie Pieria

Litochoro: Litochoro is een leuk traditioneel dorp op de hellingen van de berg Olympus. Vanaf hier begint een van de vele bergpaden die naar de top van de Olympus leiden. Vanaf hier kun je via de kloof van Enipeas, waar de gelijknamige rivier stroomt, een schitterende bergwandeling maken in een prachtige, wilde natuur.

Olympus: De hoogste berg van Griekenland met als top Mykitas op 2918 meter. Hier zouden volgens de Griekse Mythologie de 12 Griekse Goden gewoond hebben. Dit massieve gebergte is de op een na hoogste berg van de Balkan en bevindt zich aan de grens van de departementen Pieria en Larissa. De top Mykitas ligt in Pieria. Het is een paradijs voor bergwandelaars die de top via verschillende paden kunnen bereiken. Ieder jaar komen duizenden natuurliefhebbers om van de prachtige natuur bij Olympus te genieten. Op diverse plekken op verschillende hoogtes zijn berghutten gestationeerd om de wandelaars te ontvangen. Het is de eerste berg in Griekenland (1938) die als Nationaal Park werd bestempeld en dus een beschermde status heeft.

Pieria gebergte: Ten noordwesten van Olympus ligt het Pieria gebergte. Het is een gebergte met bijzondere schoonheid en geomorfologische zachtheid. De natuur heeft iets van kunst en is niet ruw zoals bijvoorbeeld de Olympus, waar vaak hoge toppen met zeer diepe ravijnen worden afgewisseld. Hier is alles ‘vriendelijker’. Volgens de Griekse Mythologie hebben de Negen Pierische Muzen zich daarom hier gevestigd. Deze bergen staan ook bekend om de rijke flora en fauna en om de leuke, traditionele bergdorpen zoals Skotina, Milia, Elatochori en Ryakia.

De wetlands: Er zijn diverse wetlands in Pieria, zoals het wetland van de rivier Aliakmonas in Elos Agathoupoli, het wetland van Aliki Kitrou en het wetland van Neoi Poroi.

Het archeologische terrein en het museum van Dion»

Verbindingen Pieria

Pieria ligt dichtbij Thessaloniki waar een Internationaal vliegveld aanwezig is met gedurende het gehele jaar binnenlandse en buitenlandse vluchten. Ook is er een treinverbinding zowel vanuit Athene als uit Thessaloniki.

Gemiddelde temperaturen Pieria

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Pieria?


Waar ligt Pieria
De kaart / landkaart van Pieria

© De Griekse Gids 2000-2024