Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Florina

Regio Florina - Griekenland

Florina vakantie. Florina is een van de dertien departementen in het Griekse district Macedonië in Noord Griekenland. Het grenst in het noorden met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en in het westen met Albanië. Hoofdstad van Florina is Florina-stad.

Het departement Florina staat in Griekenland bekend om zijn ongekende schoonheid met veel bergen, rivieren en meren. Met de auto ben je vanaf Thessaloniki binnen anderhalf uur in Florina. Komend vanuit Thessaloniki kun je kiezen voor de route Thessaloniki - Edessa - Florina, dat is de provinciale route waarbij je door allerlei mooie dorpen en steden rijdt en de natuur als het ware proeft. Je kunt ook de Egnatia route nemen, dat is de autosnelweg richting Igoumenita en bij Siatista via Kastoria naar Florina rijden. Deze laatste route is sneller, het nadeel is dat je dan veel mooie plekken niet zal zien.

Florina-stad ligt aan de rivier Sakoulevas. Het is een typisch Noord-Griekse stad die op ongeveer 700 meter hoogte boven de zeespiegel ligt, te midden van mooie bossen. In deze stad wonen ongeveer twintigduizend mensen. Het leuke van Florina-stad is dat deze via Thessaloniki ook met de trein bereikbaar is. De spoorlijn die voor het eerst in 1893 is gebruikt zorgde ervoor dat Florina-stad tot bloei kwam.

Het klimaat van het hele gebied behoort tot de koudste van Griekenland. In de winter valt er veel sneeuw en de temperatuur kan tot wel 20 graden Celsius onder nul zakken. In de zomer kan het overdag juist heel warm worden met temperaturen boven de dertig, soms zelfs tot de veertig graden.

Foto's Florina - Florina in beeld

Florina informatie

Florina heeft zich de afgelopen decennia ook toeristisch ontwikkeld, vooral door het ecotoerisme. In de winter trekt het vele wintertoeristen aan, want bij de skipiste Vigla, bij het dorp Pisoderi, bevinden zich maar liefst tien skipistes. Er zijn veel leuke, traditionele dorpen zoals het dorp Nimfeo dat op ongeveer 1300 meter hoogte ligt; de autoroute hiernaartoe is fascinerend. Op de route zijn diverse plaatsen waar je kan stoppen om mooie foto’s te maken. Vanaf hierboven zie je een mooie uitgestrekte vlakte die omringd is door hoge bergen. Op de vlakte zie je verschillende meren, zoals Chimatitis, Zazari en iets verder Vegioritis en Petres.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Florina zijn de meren van Prespes. Het zijn twee meren, de grote en de kleine Prespa. Deze liggen ten westen van Florina-stad op meer dan 800 meter hoogte. Deze twee meren liggen naast elkaar en worden door een smalle landstrook van elkaar gescheiden. In de Grote-Prespa ligt het drielandenpunt Griekenland-Albanië-Voormalige Joegoslavische republiek Macedonië. De kleine Prespa ligt vooral op Grieks grondgebied, een heel klein deel van het meer ligt in Albanië. In de kleine Prespa liggen twee kleine eilanden: Vidronissi en Agios Achillios. Zowel de Grote als de Kleine Prespa zijn beschermde natuurgebieden waar veel soorten vogels naartoe vliegen.
 

Bezienswaardigheden en tips departement Florina

  • Florina stad: het archeologisch museum (bij het treinstation) en het museum voor moderne kunst.
  • Het eilandje Agios Achillios in het meer van Mikri Prespa. Dit eilandje staat bekend om zijn Byzantijnse en Post-Byzantijnse kerkelijke monumenten.
  • Het stadje Amindeo, 41 kilometer ten zuidoosten van Florina. In dit gebied wordt een van de beste wijnen ter wereld geproduceerd.
  • Het Vegoritida meer en het dorp Agios Panteleimon waar zich een antieke nederzetting bevindt.
  • Het traditionele bergdorp Nimfeon (dat op 1350 meter hoogte boven de zeespiegel ligt, vijftig kilometer ten zuidoosten van Florina-stad).
  • Het dorp Filotas naast het meer Vegoritida waar het kerkje Agia Paraskevi zich bevindt.
  • De skipistes van Vigla bij het traditionele dorp Pisoderi.
  • De meren van Prespes (Mikri en Megali Prespa).
  • Het vissersdorp Psarades aan de oevers van de Grote (Megali) Prespa.
  • Het dorpje Agios Germanos waar de gelijknamige Byzantijnse kerk staat die in de 11e eeuw is gebouwd. In het dorp zijn diverse vistaverna's waar verse vis, uit het meer gevist, geserveerd wordt. Het dorp heeft de naam van de Patriarch Germanos van Constantinopel gekregen die hier zou zijn overleden.

Het meer van Prespes

Het Grote Prespameer is het op een na grootste van de Dessaretische Meren, gelegen op het drielandenpunt van de Voormalige Joeghoslavische Republiek Macedonië (Golema Prespa is 176,8 km² groot), Albanië (Liqeni i Prespës, 49,4 km²) en Griekenland (Megali Prespa is 47,8 km² groot). Deze meren (Grote en Kleine Prespa) zijn de hoogstgelegen meren van de Balkan (853 m). De totale oppervlakte van de twee meren is 274 km². Het diepste punt van de meren is 58 meter. Deze meren dienen als station voor trekvogels, men kan hier bijzondere vogels waarnemen. De Albanese en Griekse oevers zijn uiterst afgelegen. De meren zijn sinds 1974 een beschermd gebied en het grootste natuurreservaat van Griekenland en is als wetland vooral belangrijk voor vogels.

Verbindingen Florina.

Bus: Florina is per bus vanaf Athene (574 kilometer) en Thessaloniki (160 kilometer) bereikbaar. Uit Florina vertrekken bussen naar de dorpen van het departement.
Trein: Met intercity-city trein tot Amindeo en dan verder met de gewone trein. Met de trein kan men ook voor de route Athene-Plati-Florina of Thessaloniki-Florina kiezen.

Gemiddelde temperaturen Florina

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Florina?


Waar ligt Florina
De kaart / landkaart van Florina

© De Griekse Gids 2000-2024