Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Pella

Regio Pella - Griekenland

Pella vakantie. Pella is de naam van een Grieks departement ten westen van Thessaloniki. Het grenst behalve met het departement Thessaloniki, met de departementen Kilkis, Florina, Kozani en Imathia. In het noorden grenst het met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Het hele departement wordt omringd door hoge bergen, dat zijn de bergen Voras, Vermio, Paiko, Tzena en Pinovo. Pella staat in Griekenland bekend als een streek waar veel en goed fruit vandaan komt. Wanneer je met de auto vanaf Thessaloniki via de provinciale weg richting Edessa rijdt, dan zie je overal appelgaarden en andere fruitgaarden.

Komend vanaf Thessaloniki zie je als eerste Palia (Oud) en Nea (Nieuw) Pella. Hier bevinden zich de opgravingen van de oude hoofdstad van Macedonië die door Archelaos in de vijfde eeuw voor Christus is gesticht. In deze stad is Alexander de Grote geboren, één van de grootste Grieken uit de geschiedenis. Alexander de Grote was de zoon van Koning Filippos de 2e van Macedonië. Ongeveer tien kilometer verder ligt de stad Giannitsa, een charmante stad met een rijke geschiedenis.

Edessa
Watervallen Edessa

De leukste stad van het departement Pella, is echter de hoofdstad Edessa. Edessa ligt prachtig op hellingen van een heuvel met uitzicht op het Macedonische platte land. De grootste attractie van Edessa zijn de watervallen van de stad die dagelijks door honderden toeristen bezocht worden. Nabij Edessa lag de antieke stad Aiges, de oude hoofdstad van het Macedonische Rijk.

Foto's Pella - Pella in beeld

Ten westen van Edessa bevindt zich het stadje Skydra, de meeste inwoners zijn hier landbouwers. Ten noorden van Edessa ligt een grote vruchtbare vlakte waar onder andere het stadje Aridea ligt. Aridea staat in Griekenland bekend om de productie van rode paprika’s en fruit. Ten westen van Aridea zijn de warmwaterbronnen van Pozar of zoals de Grieken het ook wel noemen van Loutraki. De natuur is hier erg mooi, de bergen zijn fraai begroeid en in het gebied zijn 17 grotten die bezocht kunnen worden. Het gebied is ideaal voor natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers.

In het gebied rond Aridea zijn vele mooie bossen; ten oosten van de hellingen van de berg Voras ligt het Zwarte Bos en bij de gemeente Promachon bevindt zich het gelijknamige bos waar een unieke soort dennenboom groeit: de Balkan den. Ook het stadje Skydra staat bekend om het goede fruit dat hier vandaan komt. Skydra is namelijk een van de grootste centra voor het produceren van vruchten in Griekenland.

Een andere stad waar veel water stroomt is Arnissa, dat op de lage hellingen van de berg Voras ligt, ten oosten van het meer Vegoritida. Voras, ook wel Kaimaktsalan genoemd, is een skigebied in het noordwesten van het departement Pella. Er zijn hier 13 skipistes met een totale lengte van 15 kilometer. Voras is de op drie na hoogste berg van Griekenland (2524 meter).

Bezienswaardigheden en tips departement Pella

  • De kerk van Profitis Ilias op de top van de berg Kaimaktsalan op 2524 meter hoogte. Deze kerk is aan de Apostelen Paulus en Petrus gewijd. Hier bevindt zich ook een monument ter nagedachtenis van de gedode Serviërs tijdens de 1e Wereldoorlog.
  • Het meer Vegoritida waar diverse vogelsoorten en ook bedreigde vogelsoorten zoals de kleine torenvalk te vinden zijn.
  • De traditionele nederzetting Agios Athanasios die op 1200 meter hoogte ligt, vlakbij het skicentrum van Kaimaktsalan. Dit dorpje is aan het einde van de 16e eeuw gebouwd; in het dorp bevindt zich de Analipsis-kerk die in de 17e eeuw is gebouwd.
  • De rivier Loudias die zeer populair is onder kanovaarders en kajakkers.

Verbindingen Pella

Het departement Pella is dagelijks zowel met de bus als met de trein via Thessaloniki en Athene bereikbaar.

Gemiddelde temperaturen Pella

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Pella?


Waar ligt Pella
De kaart / landkaart van Pella

© De Griekse Gids 2000-2024