Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Kastoria

Regio Kastoria - Griekenland

Kastoria vakantie. Kastoria is een departement in het westen van het Griekse district Macedonië dat in het westen aan Albanië grenst. Hoofdstad van het departement is Kastoria-stad. Vanaf Thessaloniki ben je via de Egnatia autosnelweg hier binnen anderhalf uur. Het departement Kastoria is adembenemend mooi. Het is een bergachtige streek met hoge en lage bergen, rivieren en meren. De hoofdstad Kastoria is een echte parel, het ligt aan de oevers van het gelijknamige meer dat ook wel het meer van Orestiada genoemd wordt.

De stad is aan de rand van het meer gebouwd en tegelijk ook op een schiereiland dat tot ver in het meer loopt.  De huizen in de stad zijn een mengeling van moderne huizen en van traditionele herenhuizen. De huizen op het schiereiland liggen voor een deel op de hellingen van een berg, hier zie je vele Byzantijnse en Post-Byzantijnse kerken die hier vanaf de middeleeuwen zijn gebouwd.

Kastoria-stad, dat ongeveer 700 meter boven de zeespiegel ligt, heeft tegenwoordig ongeveer 15.000 inwoners. De naam Kastoria is afkomstig van het woord Castor dat bever betekent. Volgens deskundigen zouden in de vorige eeuwen hier veel bevers geleefd hebben. In de winter kan het hier vriezen, niet zelden is het water van het meer bevroren, je zou er haast op kunnen schaatsen.

In de stad aan de oevers van de rivier zijn vele leuke traditionele en moderne restaurants en cafetaria’s. Heel gezellig en schilderachtig is het in de wijken Doltso en Apozari. Rondom het meer en het schiereiland loopt een weg waar je veel fietsers en joggers ziet. Hier op het schiereiland bevinden zich de grotten van de Draak, diverse mooie kerken en het klooster van Panagia Mavriotissa. Met de auto of te voet kun je tot de top van de heuvel op het schiereiland komen. Vanaf hierboven en vooral vanaf Agios Thanasis en Profitis Ilias heb je een indrukwekkend uitzicht over het meer, de stad en de hele regio tot aan de bergen Vitsi en Grammos.

Kastoria staat in Griekenland erg bekend om de bontverwerking. Daarnaast zijn de bewoners van de streek vooral landbouwers, ze leven van de export van o.a. sinaasappels, mandarijnen, citroenen, appels, komkommers en kiwi’s.

Een erg interessante plaats in het zuiden van het meer van Kastoria is Dispilio. Hier is in 1932 een prehistorische nederzetting gevonden nadat de hoogte van het water van het meer was gezakt. Vanaf 1992 is men systematisch gaan opgraven en heeft men resten gevonden van een dorp uit het laat-neolithicum. De huizen van het dorp waren rond en werden gebouwd van hout, riet en klei.

Foto's Kastoria - Kastoria in beeld

Bezienswaardigheden en tips departement Kastoria

  • Het stadje Argos Orestiko dat door lokale bewoners ook Chroupitsa genoemd wordt en bekend staat om de productie van bont, kleden en tapijten.
  • Het dorp Nestorio 50 kilometer ten zuidwesten van Kastoria stad, dat gedeeltelijk aan de voet van de berg Grammos ligt bij de rivier Aliakmonas (Kato Nestorio) en gedeeltelijk op 890 meter hoogte (Ano Nestorio). Het is een van de oudste dorpen van het departement. Nabij het dorp zijn resten gevonden van een oude nederzetting. Ieder jaar, eind juli, vindt hier een van bekendste muziekfestivals van Griekenland plaats: de River Party. Dit feest is oorspronkelijk bedacht door de kinderen van Griekse migranten uit het buitenland die iedere zomer hier op vakantie kwamen en uit verveling party’s organiseerden. Tegenwoordig trekt de “River Party” duizenden mensen uit heel Griekenland.
  • Het versteende woud bij het dorp Nostimo, 26 kilometer ten zuiden van Kastoria stad.
  • De berg Grammos die aan de grens met Albanië ligt. De hoogste top van deze berg is 2520 meter. Op 1740 meter ligt het meer der Draken (Drakolimni). Bij dit meer leeft een bijzondere soort salamander: de Aapenwatersalamander. Bij Grammos zijn uitgestrekte weilanden en ongerepte bossen met beuken, eiken, dennenbomen en kastanjebomen. Hier ontspringen de rivieren Aliakmon en Sarantaporos.
  • De berg Vitsi is erg interessant vanwege de rijke flora en fauna. Natuurliefhebbers zullen het hier erg naar hun zin hebben. De hoogste top van deze berg, die voor een deel in het departement Kastoria en voor een deel in het departement Florina ligt, is 2126 meter.
  • Bij het meer van Kastoria kan men zeilen in kleine zeilboten of kanovaren
  • Berg beklimmen bij de berg Grammos en Vitsi. 
  • Wandelen of fietsen rondom het meer van Kastoria.
  • Het Byzantijns en volkenkundig museum in Kastoria stad.
  • De vele Byzantijnse en post Byzantijnse kerken.

Verbindingen Kastoria

Er zijn regelmatige rechtstreekse vluchten tussen Kastoria en Athene 
Er zijn tevens dagelijks busverbindingen met de omliggende departementen en met Athene en Thessaloniki.

Gemiddelde temperaturen Kastoria

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Kastoria?


Waar ligt Kastoria
De kaart / landkaart van Kastoria

© De Griekse Gids 2000-2024