Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Regio Kilkis - Griekenland

Kilkis. Kilkis is een Grieks departement in het Noorden van Griekenland in het district Macedonië. Het ligt ten noorden van Thessaloniki en grenst in het noorden met de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM). De Hoofdstad van departement Kilkis is de stad Kilkis, die ongeveer 25.000 inwoners telt en ongeveer vijftig kilometer van Thessaloniki ligt. De meeste inwoners van de stad en in het hele departement zijn vooral landbouwers en boeren, maar sinds kort is er ook industrie bij het gebied Stavrochori.

De rivier Axios stroomt door het departement heen en verdeelt het gebied in oost en west. In het oosten bevinden zich de gebergten van Kerkini, Krousia en van Mavrovouni. In het westen de bergen van Paiko. Ook de rivier Gallikos stroomt door het gebied, deze rivier ontspringt bij de bergen Krousia en was in de oudheid bekend omdat bij rivierbeddingen  goud gevonden  werd. Tussen de bergen ligt de grote vruchtbare vlakte van Kilkis waar vooral graan, katoen en tabak geteeld wordt.

De stad Kilkis is rond de heuvel van Agios Georgios gebouwd. Op de top van de heuvel bevindt zich de Post-Byzantijnse kerk van Agios Georgios die in het jaar 1832 is gebouwd. In de kerk zijn zeldzame muurschilderingen te zien en beschilderde plafonds. Op heuvel van Agios Georgios bevindt zich ook een amfitheater, een oorlogsmonument en het oorlogsmuseum van de vrijheidsstrijd van 1913 en onderaan de heuvel het archeologisch museum. In deze heuvel bevindt zich ook de grot van Agios Georgios, een van de meest bijzondere grotten van Griekenland, een grot die 1000 vierkante meter groot is. In de grotten zijn fossielen en botten gevonden van allerlei dieren zoals hyena’s, paarden en herten. De natuur rond de stad is erg mooi en vanaf de heuvel heb je een uitstekend uitzicht over de stad en over de hele vlakte tot aan de bergen.

Ongeveer 45 kilometer ten westen van Kilkis ligt Goumenissa, een pittoresk stadje aan de voet van het Paiko-gebergte. Goumenissa staat niet alleen bekend om de mooie steegjes en traditionele huizen maar ook om de productie van goede wijnen en de fameuze ‘tsipouro’ (jevever). In dit gebied worden ook lekkere appelen en kersen geteeld.  Zes kilometer verder ligt het dorp Evropo,s waar archeologische opgravingen te zien zijn. Hier is de enige Macedonische ‘Kouros’ gevonden, dit beeld staat tegenwoordig in het Archeologisch museum van Kilkis waar je het kan bezichtigen.

Foto's Kilkis - Kilkis in beeld

Kilkis informatie

In Palio Gynekokastro, dat vijftien kilometer ten noordwesten van Kilkis ligt, zijn de ruïnes te zien van een kasteel dat in de Byzantijnse periode (1328) is gebouwd door Keizer Andronikos III, op de top van een heuvel op 200 meter hoogte. Dit kasteel fungeerde als uitkijkpost over de rivieren Axios en Gallikos.

In het noorden van het departement en aan de grens met FYROM, ligt het meer van Doirani met zijn prachtige landschap.  Het meer dat 43 vierkante kilometer groot is, ligt voor het grootste deel in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. In de zomer zoeken allerlei mensen uit de streek hier verkoeling, men mag immers in dit meer zwemmen.  Aan het meer zijn diverse zandstranden. Bij het meer zijn verschillende kleine idyllische dorpen.  Zo zijn er in het dorp Doirani veel vistaverna's te vinden, waar je lekker karper, forel, aal, baars en kreeft kan proeven.

In het westen van het departement, bij het Paikos-gebergte, dat een hoogte van 1500 meter heeft, zijn dichtbegroeide hellingen, stromend water  en kleine pittoreske dorpen zoals de dorpen Griva, Livadia en Kastaneri.

In het noordwesten van Kilkis, op 520 meter hoogte op de berg Paiko,  ligt het dorp Skra dat bekend staat om een slag die hier tijdens de 1e Wereldoorlog heeft plaats gevonden en gewonnen is door de Grieken (tegen de Bulgaren). Ongeveer 15.000 Griekse soldaten namen hieraan deel.  In Skra is een oorlogsmonument ter ere van de 605 Griekse gevallenen van Skra.
 

Bezienswaardigheden en tips Kilkis

Archeologisch museum Kilkis, naast het oude departementsgebouw.
Oorlogsmuseum Kilkis, op de heuvel van Agios Georgios
De twee-verdiepingen grot op de heuvel van Agios Georgios. De grot is meer dan 1000 meter lang. Langs zijn gehele lengte zien we een overvloed van stalagtieten en stalagmieten.
Je kunt vissen in het Doiranimeer en in de Axios rivier.

  • Kavala: de wijk Panagia met traditionele huisjes en geplaveide straatjes en steegjes.
  • Eleftheroupolis: dit klein stadje ligt aan het voet van het Pangeon-gebergte op 16 kilometer ten zuidwesten van Kavala. Bezoek hier de goudmijnen van vroeger.
  • Nea Peramos: Dit is een van de meest toeristische oorden van de regio. Het ligt 18 kilometer ten zuidwesten van Kavala en is oorspronkelijk gebouwd door Griekse vluchtelingen uit Klein Azië.
  • Filipoi: De historische stad Filipoi op 17 kilometer ten noordoosten van Kavala. Bezoek bij het dorp Krinides het Oude theater (capaciteit 8000 mensen) en het archeologisch museum.
  • Chrisoupolis: aan de oevers van de Nestos rivier, 31 kilometer van Kavala. De bosomgeving is hier schitterend.
  • Keramoti: De prachtige stranden van Keramoti (44 kilometer ten zuidoosten van Kavala)
  • Nea Iraklitsa: indien u van avontuur houdt, hier kunt u de rode rotsen beklimmen.

Verbindingen Kilkis.

Naar het vliegveld van Thessaloniki, op 60 kilometer van de stad Kilkis, zijn er dagelijkse vluchten vanuit Athene (30 minuten vliegen). Ook zijn er directe vluchten van diverse Europese steden (charters) maar ook lijnvluchten.

Gemiddelde temperaturen Kilkis

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Kilkis?


Waar ligt Kilkis
De kaart / landkaart van Kilkis

Bestemmingen Kilkis
Kilkis
0 reviews
-
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift
© De Griekse Gids 2000-2020