Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Monemvasia

Monemvasia - Regio Lakonia

Monemvasia (Monemvassia). Een bijzondere plaats die iedere bezoeker van de Peloponnesos wordt aangeraden is zonder twijfel Monemvasia. Dit middeleeuwse stadje ligt in het zuidoosten van de Peloponnesos aan de Egeïsche kust en het wordt “het Gibraltar van het oosten” genoemd, omdat het gelijkenissen vertoond met het echte Gibraltar. Monemvasia ligt namelijk op een hoog rotsachtig schiereiland dat via een smalle strook en een brug verbonden is met het vasteland van het departement Lakonia.

Monemvasia is vanuit Kalamata in Messinia te bezoeken. Het is een leuke dagtrip die je tijdens de vakantie kunt ondernemen die absoluut de moeite waard is en bovendien goed te combineren met Sparta en Mystras. De naam Monemvasia is afgeleid van de woorden ‘Moni’ wat ‘enige’ of ‘enkele’ betekent en ‘Emvasis’ wat ‘ingang’ betekent. Dat verklaart al veel, want je kunt dit schiereilandje alleen maar via deze weg bereiken. De Griekse dichter Giannis Ritsos die hier vandaan kwam en hier begraven ligt, noemde zijn stad “De stenen boot”.

De rots

Wanneer je vandaag de dag naar dit gebied gaat en de ‘rots’ wilt gaan bezoeken, dan kan je met de auto over de 150 meter lange, smalle brug rijden en rechtsom naar het ‘eiland’ tot aan de centrale ingang rijden. Rechts en links van de weg kun je de auto parkeren. Je kunt ook de auto aan de kant van de nieuwe stad laten staan, aan het strand waar diverse cafés, taverna’s en hotels zijn, om van daar naar de vesting te wandelen. Het schiereiland is anderhalve kilometer lang en ongeveer zeshonderd meter breed. Wanneer je de grote poort binnenwandelt, waan je je in de middeleeuwen. Tegenwoordig zijn er vele kleine souvenirwinkeltjes, leuke terrasjes, mooie kerken en daarachter de mooie blauwe Egeïsche zee. Hoewel het een droog ‘eiland’ is, zie je overal mooie bloemen en bougainvilles. De oude stad is verdeeld in de benedenstad en de bovenstad, beide gedeeltes zijn omringd door muren of hoge afgronden, het zijn echte vestingen. Het stadje beneden ligt aan de zuidkant van de rots. De meeste gebouwen staan aan de hellingen van de rots en via smalle steegjes en trappen kun je door het gezellige stadje slenteren.

Monevasia rots
De rots van Monemvasia

Boek je vakantie naar Monemvasia

Vind je Monemvasia ook zo bijzonder en wil je eens op vakantie naar Monemvasia op de Peloponnesos? Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij kennen het gebied goed en het samenstellen van rondreizen op de Peleoponnesos is een van onze specialiteiten. 

Foto's Monemvasia

Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 30 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 98 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 13 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 93 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 63 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 51 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 107 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 60 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 74 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 26 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 1 - Foto van De Griekse Gids Monemvasia (Monemvassia) | Lakonia Peloponnesos Griekenland 32 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Monemvasia»

Fascinerend uitzicht

Mensen die goed ter been zijn, kunnen het erop wagen om via de stenen trappen helemaal naar boven te wandelen, vanaf hierboven heb je een fascinerend uitzicht over de benedenstad en de nieuwe stad en natuurlijk over de prachtige zee. Het is net een bergplateau dat op 200 meter hoogte ligt. Boven woonden vroeger de rijke mensen, het ‘gewone’ volk woonde beneden. Rondom het plateau zijn alleen maar steile hellingen.

Monemvasia Peloponnesos
Monemvasia

Strategische plek Monemvasia

Monemvasia is sinds de oudheid bewoond, omdat het op een strategische plaats lag was het altijd erg gewild onder diverse veroveraars en piraten. Tijdens de Minoïsche periode en de Cycladische tijd was het een soort handelsstation tussen de Griekse eilanden, Kreta en het Griekse vasteland, toen heette het nog Akra Minoa. In 375, na een zware aardbeving, verdween een deel van het schiereiland in de zee en vanaf dat moment is Akra Minoa geen schiereiland meer, maar een eiland, het werd nu immers helemaal  door zee omgeven. In de zesde eeuw vestigden zich hier inwoners uit Laconië om zich te beschermen tegen aanvallen van Arabieren en Visigoten. Er wordt een brug gebouwd die het vasteland met het eiland verbindt en vanaf dan heet het eiland Monemvasia. Monemvasia is vanaf dat moment een uitstekende vesting en gaat een belangrijke strategische, economische en religieuze rol spelen in het Byzantijnse Rijk. Het wordt de administratieve zetel van de keizerlijke bezittingen in de Peloponnesos en fungeert als maritieme aanvalsbasis tegen de Avaren (een Turks volk uit Azië). In de eerste periode wonen alle inwoners in de bovenstad, pas in de tiende eeuw wordt de benedenstad gebouwd. Door de geografische ligging bleef Monemvasia het object van verlangen voor allerlei veroveraars, maar vooral van de grote mogendheden die in de loop der eeuwen in het gebied aan de macht kwamen. Franken, Byzantijnen, Venetianen, de Paus en de Turken: stuk voor stuk wilden zij iedere keer weer Monemvasia veroveren, toch konden de inwoners hun autonomie en identiteit bewaren.

Monemvasia
Monemvasia pleintje

Gouden tijden

Rond 1200 hebben de Franken pas na veertig jaar proberen Monemvasia kunnen bezetten met behulp van de ridders die het eiland afzonderden en geen voedsel meer toelieten. Men komt tot een soort consensus waarbij de inwoners zich moesten overgeven maar met behoud van hun vrijheid en vrijstelling van accijnzen. Wel moesten de mannen het leger van de Franken dienen. Lang duurt deze bezetting echter niet, want Monemvasia wordt weer door de Byzantijnen heroverd en vanaf dan kent het een enorme economische welvaart, vanwege de maritieme betrekkingen, de vrijhandelszone waar men kan opereren en de belastingvrije handelsakkoorden, die men met het Byzantium afsluit. De dertiende en veertiende eeuw gaan de geschiedenis in als de gouden eeuwen van Monemvasia. In deze periode worden er achtduizend woningen en veertig kerken gebouwd, vele Byzantijnse Keizers komen hier zelfs wonen.

Malvazia wijn

In het gebied ontstond een populaire wijnsoort, ook wel Malvazia (afgeleid uit Monemvasia) genoemd. Deze wijn was zeer populair onder keizers, koningen en de welgestelde mensen in die tijd. De wijn had zo’n grote faam dat hij zelfs vermeld werd door Shakespeare in zijn historiestuk “De Tragedie van Richard de Derde”. Het is een zoete wijn die van witte en rode druiven afkomstig is. Vanaf 1463 komt Monemvasia afwisselend in handen van Venetianen en Turken, om pas in 1821, na de Griekse opstand tegen de Turken, weer zijn vrijheid te krijgen.

Monemvasia
Monemvassia

Het heden

Wanneer je vandaag de dag Monemvasia bezoekt, zie je veel traditionele gebouwen, mooie Byzantijnse kerken en belangrijke historische monumenten. Op het centrale plein, in de benedenstad, bevindt zich de kathedraal van Christos Elkomenos die in de twaalfde eeuw is gebouwd. Andere belangrijke kerken zijn Panagia Mirtidiotissa (Panagia Kritikia), Panagia Chrisafitissa,  Agios Nikolaos en Agios Stefanos. Naast de kathedraal van Christos Elkomenos bevindt zich een museum, waar architecturale sculpturen en keramische voorwerpen te zien zijn, die in het dagelijkse leven gebruikt werden. In de bovenstad bevindt zich de kerk van Ayia Sofia die aan de rand van een steile helling staat.

Monemvasia
Monemvasia

IJskoude Frappé

Erg leuk zijn de vele gezellige terrasjes met de prachtige uitzichten, te midden van traditionele gebouwen en steegjes met bloemen en prachtige binnentuinen. De inwoners hebben duidelijk veel respect voor hun dorp, want alles ziet er mooi en verzorgd uit. Bij een hoger gelegen café, op een klein terrasje, kun je genieten van een ijskoude frappé, onder een olijfboom, met uitzicht op de kerken en mooie gebouwen, de zee en de kust van de Peloponnesos. Het is heerlijk als je daar zit en om je heen kijkt. Daar realiseer je je hoe belangrijk deze plaats is geweest in de loop der eeuwen.


Gemiddelde temperaturen Monemvasia Lakonia

Januari
10.2°C
Februari
105.0°C
Maart
12.2°C
April
15.2°C
Mei
19.8°C
Juni
24.1°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.8°C
September
23.4°C
Oktober
19.0°C
November
14.7°C
December
11.6°C


Lakonia: Waar ligt Monemvasia?

Waar ligt Lakonia
De kaart / landkaart van Monemvasia



© De Griekse Gids 2000-2024