Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
   Griekenland weblog

Wat is er te doen op Tinos, Griekenland? | De Griekse Gids

Door: Roos Kosterman

Tinos is een Grieks eiland dat deel uitmaakt van de Cycladen eilandengroep. Het eiland wordt omringd door andere Cycladen eilanden als Andros, Mykonos, Paros en Syros. Tinos is een  opkomend eiland wat betreft toerisme in Griekenland. Het wordt gezien als de ideale vakantiebestemming als je houdt van gastronomie, architectuur, kunst en natuur. Voor veel grote Griekse kunstenaars is Tinos het thuisland. Verder biedt het eiland veel pittoreske dorpjes en prachtige stranden aan.

Bekijk vakanties naar Tinos

Tinos
Tinos, het pittoreske dorp Volakas

Wist je dat!

Wist je dat... Tinos in de afgelopen jaren één van de belangrijkste gastronomische bestemmingen van Griekenland is geworden? De restaurants op Tinos doen hun best om met pure ingrediënten, klassieke recepten en plaatselijke producten een hoge kwaliteit van het eten te leveren. De traditionele tavernes in de dorpjes van het eiland bieden vooral lokale vleeswaren en vleesrecepten aan. Voor gastronomie liefhebbers is dit dus een erg fijn eiland!

Wist je dat... Tinos iets groter is dan Texel? Het eiland is 194,5 vierkante kilometer groot en telt zo'n 9 duizend inwoners. Van deze inwoners zijn ongeveer 2.5 duizend inwoners katholiek.

Wist je dat... Tinos beschikt over vele duivenhuisjes? Deze bouwwerken zijn gedecoreerd met geometrische patronen. Vroeger dienden deze duiventillen als belangrijke bron voor voedsel en mest voor de lokale bewoners.

Wist je dat... Tinos één van de populairste bedevaartsplaatsen van Griekenland is? Hier bevindt zich namelijk de kerk van Panagia Evangelistria, waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen.

Wist je dat... Tinos bekend staat om het marmer en de marmertechniek. Uit Tinos zijn tientallen bekende beeldhouwers afkomstig, die behoren tot de beste kunstenaars in Griekenland.

Duiventil Tinos
Duiventil Tinos

Dorpjes op Tinos

Tinos beschikt over meer dan veertig pittoreske dorpjes. Dit zijn er nogal wat, dus om de keuze misschien wat makkelijker te maken volgt hier mijn top 5:

Tinos-Stad (Chora)
Wat niet mag ontbreken aan je vakantie op Tinos is natuurlijk de hoofdstad van Tinos ook wel Chora genoemd. Naast dat Tinos-Stad de hoofdstad is, is het ook nog eens de belangrijkste haven van het eiland. De afgelopen perioden heeft deze stad een razendsnelle ontwikkeling meegemaakt. De ontdekking van het wonderbaarlijke icoon van de Maagd wordt gezien als de belangrijkste factor voor de ontwikkeling van deze stad. Nadat de Panagia Evangelistria Kerk in de stad werd gebouwd, werd het één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Griekenland.

De stad is erg aantrekkelijk doordat er traditionele huizen en smalle steegjes zijn met bloemrijke binnenplaatsen. Het grootste deel van de bevolking van het eiland woont in Tinos-Stad. Ook zijn hier de meeste toeristische activiteiten te vinden.

Op de nieuwste hoofdweg vanuit Chora is het stadhuis en het archeologisch museum gevestigd. Verder is er op de oudste hoofdweg een prachtige 18e-eeuwse marmeren fontein met indrukwekkend houtsnijwerk geplaatst, maar ook veel kunstgalerijen van lokale schilders zijn hier te vinden. Ook beschikt Chora over een marktstraat met veel winkels die kleurrijke producten, souvenirs en andere spullen aanbieden. Naast deze activiteiten en bezienswaardigheden beschikt Tinos-Stad ook over campings, hotels, restaurants, tavernes, banketbakkers, toeristenwinkels, cafés en bars.

Tinos-Stad
Tinos-Stad

Pyrgos
Dit dorpje is gebouwd in een groene omgeving en is één van de grootste en mooiste dorpen van Tinos en de Cycladen. Tot de dag van vandaag hebben toeristen de kans om de marmeren creaties van het dorp te bewonderen. Voorbeelden van die creaties zijn marmeren kerken, straten, bogen, fonteinen en andere monumenten. Het dorp wordt nog mooier doordat het marmer in combinatie staat met witgekalkte smalle steegjes en kleurrijke bloemen. Daarnaast is er in Pyrgos ook een kunstschool gevestigd en houtsnij werkplaatsen. Tip: als je in Pyrgos bent vergeet dan niet het huis van de beroemde Griekse beeldhouwer Ioannis Halepas te bezoeken.

Volakas (Volax)
Volakas is een heel klein dorpje op Tinos. Dit dorp heeft een uniek landschap en wordt omringd door rotsblokken gemaakt van graniet. Voor klimmers is dit dan ook een ideale locatie. Ook bouwden de inwoners van het dorp hun huizen tegen de rotsen aan. Als je dit dorp in de middag bezoekt kan er worden genoten van één van de mooiste zonsondergangen van het eiland. Verder kan er lekker worden gewandeld door het stadje. Ook kan je souvenirs kopen in de ateliers waar mandenmakers direct hun kunst voor je maken.

Volakas Tinos
Volakas Tinos

Koumaros
Dit is een traditioneel dorpje dat is gelegen op de hellingen van de berg Exombourgo. Door deze ligging heeft Koumaros een uitzonderlijk uitzicht, over onder andere een groot ravijn vol met boomgaarden. Wat dit dorp zo mooi maakt is dat het natuurlijke kleuren heeft en het beschikt over schilderachtige steegjes. Daarnaast heeft het unieke en oude fonteinen en middeleeuwse bogen. Verder hebben bezoekers de kans om met de lokale bewoners te praten en de lokale delicatessen te proeven in het ‘Kafenion’ dat in het centrum te vinden is.

Kardiani
Het schilderachtig bergdorpje Kardiani is gelegen in het centrum van het eiland. Hier kan je genieten van de traditionele architectuur van de huisjes, de prachtige uitzichten op de turquoise zee en het omringende groene landschap. Verder kom je in het dorpje ook stromende beekjes en charmante knusse straatjes tegen. De lokale bevolking is dol op kunst en dat is dan ook te zien. Verder zorgen de prachtige fonteinen en de mooie decoratieve balken gemaakt van marmer voor een uniek karakter van Kardiani.

Kardiani Tinos
Kardiani Tinos

Bekijk vakanties naar Tinos

Bezienswaardigheden Tinos

De kerk van Panagia Megalochari (Panagia Evangelistria)
Deze kerk wordt gezien als de heilige beschermer van Griekenland. Megalochari betekent letterlijk ‘grote genade’ dat verband houdt met de omschrijving van de Maagd Maria (Panagia Evangelistria). De kerk is gewijd aan de Maagd en is ook nog eens het meest populaire bedevaartsoord van Griekenland. Panagia Megalochari is gelegen op een heuvel boven Chora. In 1823 werd de icoon van de Maagd gevonden, deze icoon is tot op heden nog te vinden in de kerk.

Eigenlijk is het een kloostercomplex, op de begane grond van het gebouw is de Kapel van de Apocalyps te vinden die in 1823 werd gebouwd. Bovenop de kleine kapel werd het hele klooster gebouwd. De hoofdkerk is gebouwd van wit marmer door lokale ambachtslieden. Het gebouw heeft veel trappen tot de ingang en een prachtige klokkentoren. Drie keer per jaar wordt er feest gevierd in de kerk van Panagia Megalochari.

Panagia Megalochari Tinos
Panagia Megalochari Tinos (Panagia Evangelistria)

Archeologisch museum
In begin jaren 60 werd dit museum gebouwd en het is gelegen aan de hoofdweg vanuit Chora richting de Panagia kerk. Hier kunnen bezoekers vondsten vinden uit Chora en andere dorpen van Tinos. Ook is het heiligdom van Poseidon uit Kionia hier te vinden. Alle stukken dateren uit het Myceense tijdperk tot de Romeinse tijd. Bijzonder aan de culturele achtergrond van Tinos is het bestaan van een pottenlaboratorium. In het Archeologisch museum worden veel grafvazen en aardewerk uit de tijd voor Christus tentoongesteld.

Exomvourgo berg
Deze 640 meter hoge heuvel kan je zien vanaf iedere plek van het eiland. Vanuit het dorp Xinara is de top van deze berg te bereiken. Bovenop de berg zijn de overblijfselen van een oude Venetiaanse vesting te vinden, die in 1715 door de Turken werd verwoest.

Dorp Xinara op de Exomvourgo
Dorp Xinara op de Exomvourgo

Nonnenklooster van Kechrovouni
Dit klooster wordt beschouwd als één van de mooiste en grootste van heel Griekenland. Het is opgericht rond de 10e of 11e eeuw. Wat betreft het eiland Tinos is dit de oudste en meest unieke en actieve klooster van het eiland. Binnenin het klooster bestaan zeven verschillende kerken, waarvan de hoofdkerk gewijd is aan de Hemelvaart van de Maagd.

Deze kerk beschikt over bijzondere muurschilderingen en over een samengestelde wand van iconen van gebeeldhouwd hout. Door het volgen van de smalle steegjes kom je uit bij de cel van Agia Pelagia, zij was de vrouw die tot de ontdekking van het icoon van de Maagd Maria kwam.


Lees ook deze populaire artikelen

Meivakantie druk op Schiphol
Meivakantie druk op Schiphol
Bezienswaardigheden op Kos, wat is er te doen? | De Griekse Gids
Bezienswaardigheden op Kos, wat is er te doen? | De Griekse Gids
Piraeus, poort naar de Egeische eilanden en Kreta
Piraeus, poort naar de Egeische eilanden en Kreta
Vlindervallei op Rhodos
Vlindervallei op Rhodos

© De Griekse Gids 2000-2023