Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Potamos

Potamos - Eiland Kythira

Potamos. Potamos is een traditioneel dorp, een van de grootste dorpen op Kythira (500 inwoners). Het ligt op 346 meter hoogte in het noorden van het eiland, zeven kilometer van Aghia Pelagia en twintig kilometer van Chora. In Potamos bevindt zich de kerk van de Heilige Moeder Ilariotissa. Vroeger heette het dorp “Het dorp van de Mevrouw” refererend aan de Heilige Moeder. 

Potamos betekent letterlijk rivier. Het is een dorp dat gekenmerkt wordt door de rijke vegetatie. In het dorp zijn veel winkels, banken, cafés en restaurants en iedere zondag is er een markt waarbij vooral lokale agrarische producten verkocht worden. Het is leuk om te zien hoe de bewoners van het dorp hun tafeltjes neerzetten en hun eigen producten uitstallen, zoals olijfolie, kaas, honing, vijgen en jam.

Als je in Potamos komt kan je het beste op de grote parkeerplaats in het centrum de auto parkeren, dit wordt met een bord aangegeven. Het kleine Grill-House restaurant aan de hoofdweg in het dorp is een bezoekje zeker waard. Hier wordt niet alleen pita en souvlaki met gyros verkocht, maar er is elke dag in de vitrine een grote keuze aan Griekse specialiteiten, zoals gevulde tomaten, mousaka, spinaziehapjes etc. Een echte aanrader voor een snelle hap (zeer goede pita gyros), maar ook voor een ontspannen, echte Griekse maaltijd op het terras aan de overkant.

In Potamos zijn veel mooie traditionele gebouwen te zien, enkele traditionele herenhuizen en de oude Engelse school uit de 18e eeuw die onlangs gerestaureerd. Er is tevens een bejaardenhuis en het dorp heeft een eigen philharmonisch orkest. Hier bevindt zich ook het enige ziekenhuis van het eiland op de route naar Aghia Pelagia. Vlak bij het dorp bevindt zich het klooster van de Heilige Theodoros dat in de 12e eeuw is gebouwd en de historische brug met de zeven bogen.

Buiten het dorp, in de richting van Agia Pelagia, staat een boom met een bankje er omheen. Dit is het monument van "de plek van tranen van geluk en van verdriet", dat in 1908 is opgericht om te gedenken dat men afscheid nam van de vele mensen die naar het buitenland emigreerden. Meestal was dat buitenland Australië. Er is in Australië vandaag de dag een grote gemeenschap van 16.000 mensen, waarvan de ouders of voorouders uit Kythira komen, terwijl er op het eiland maar 3.000 mensen wonen.

De culturele vereniging van Potamos behoort tot de meest actieve van het eiland, want er worden het gehele jaar door allerlei activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd, zoals schilderijen toonstellingen en fotografie tentoonstellingen.

Vanaf Potamos kun je een mooie wandelroute volgen van ongeveer een uur en vijftig minuten naar Paliochora.

Foto's Potamos

Limnionas bij Mylopotamos Kythira | Griekenland 115 - Foto van De Griekse Gids Markt Potamos Kythira | Griekenland 7 - Foto van De Griekse Gids Markt Potamos Kythira | Griekenland 24 - Foto van De Griekse Gids Klooster Osios Theodoros Potamos Kythira | Griekenland foto 12 - Foto van De Griekse Gids Potamos Kythira | Griekenland 34 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland 38 - Foto van De Griekse Gids Markt Potamos Kythira | Griekenland 11 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland 68 - Foto van De Griekse Gids Klooster Osios Theodoros Potamos Kythira | Griekenland foto 15 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland 25 - Foto van De Griekse Gids Potamos Kythira | Griekenland 13 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland 90 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Potamos»


Gemiddelde temperaturen Potamos Kythira

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Kythira: Waar ligt Potamos?

Waar ligt Kythira
De kaart / landkaart van Potamos© De Griekse Gids 2000-2024