Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Piraeus

Piraeus - Regio Attica

Piraeus. Piraeus ligt in het zuidelijke gedeelte van Attica. Al sinds de oudheid is Piraeus de haven van Athene. Tegenwoordig is Piraeus een van de meest belangrijke havens, niet alleen van Griekenland, maar van het hele Oostelijk Middellands zee gebied. Piraeus is veelbezongen. Melina Merkouri scoorde in de jaren 60 een historische hit met "Ta Paidia tou Pirea", geschreven door Manos Chatzidakis en vereeuwigd door Melina Merkouri in de film "Pote tin Kyriaki" (Nooit op zondag).

Piraeus haven
Piraeus haven

Levendige stad

Piraeus is een levendige stad met leuke winkels. Het is een erg drukke stad, om 6 uur 's morgens is het op de weg al een drukte van jewelste.Toch is vervoer er gemakkelijk, de busverbindingen zijn uitstekend en met de metro kom je makkelijk in hartje Athene. Uit de haven van Pireaus varen grote en kleine bootjes naar alle Griekse eilanden van de Egeïsche zee en naar Kreta. Tevens is het een grote handelshaven. Aan de haven zelf zijn er tientallen kleine reisbureautjes waar men tickets kan kopen voor de overtocht naar de Griekse eilanden. Pireaus is ook heel bekend vanwege de populaire voetbalclub Olympiakos.

Foto's Piraeus

Haven Piraeus | Attica Griekenland 29 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 2 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 10 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 3 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 14 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 41 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 18 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 22 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 35 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 27 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 21 - Foto van De Griekse Gids Haven Piraeus | Attica Griekenland 34 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Piraeus»

Geschiedenis Piraeus

Historisch gezien was de groei van Piraeus het resultaat van de creativiteit en visie van twee grote staatsmannen, Pericles en Themistocles. De constructie van de “Lange Muren”, die beide zijden van de weg van Athene naar Piraeus beschermden is ook aan hen te danken. Piraeus was in de antieke tijd al een van de veiligste havens met een bloeiende economie. De havenstad heeft sinds de antieke tijd verschillende namen gehad. In 1313 na Chr. werd het Porto Leone genoemd, daarna Porto Drago en later in 1456, de Aslan Poort (Leeuwenpoort) van de Ottomaanse Turken.

In de eerste 40 jaar van de 20e eeuw kon Piraeus de groei en bloei in alle sectoren vasthouden. Maar door de deelname van Griekenland aan de Tweede Wereldoorlog werd de ontwikkeling van de stad gestagneerd en Piraeus heeft geleden onder verschillende bombardementen. Gedurende de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd zowel de schade aan de stad als de schade aan de haven hersteld en Piraeus begon zich weer te ontwikkelen. Tegenwoordig is Piraeus een van de grootste havens in Europa en neemt met jaarlijks 19 miljoen passagiers wereldwijd de derde plaats in. Het staat op de 47e plaats met vrachtvervoer op internationaal gebied en staat hiermee aan top van het Oostelijk Middellands zeegebied.


Gemiddelde temperaturen Piraeus Attica

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C


Attica: Waar ligt Piraeus?

Waar ligt Attica
De kaart / landkaart van Piraeus© De Griekse Gids 2000-2024