Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Corfu stad

Corfu stad - Eiland Corfu

Corfu Stad. (Kerkyra) De hoofdstad van het eiland Corfu wordt Corfu stad of Kerkyra stad genoemd. Deze stad ligt centraal aan de oostkant van het eiland en heeft ongeveer 35.000 inwoners. In deze mooie stad heerst een fantastische sfeer. Het is een stad met prachtige gebouwen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er door de eeuwen heen veel verschillende volken hebben gewoond. Zowel de Engelsen (te zien aan het kasteel Mon Repos en het paleis van St. Michael) als de Venetianen (het oude en het nieuwe fort) lieten hier hun sporen duidelijk na. De Fransen hebben als eerste bomen gepland rond het park in Kerkyra-stad: de Esplanade. De terrassen die grenzen aan de Esplanade zijn geïnspireerd op de Rue de Rivoli in Parijs.

Kerkyra, de sfeervolle hoofdstad van het eiland Corfu

Toch is Kerkyra stad, zoals de Grieken Corfu noemen, een echte Griekse stad. De authentieke Griekse sfeer doe je op in de Orthodoxe kathedraal, in het Byzantijns museum en het Archeologisch museum. En uiteraard proef je deze sfeer letterlijk in de talrijke straatjes met tavernes en bars. Wil je weten wat er allemaal te zien is in Corfu stad? Bekijk dan ook even onze top 10 bezienswaardigheden van Corfu stad.

Video over Corfu stad

Corfu stad - © De Griekse Gids

Kerkyra of Corfu stad heeft twee havens. Neo Limani en Paleo Limani (nieuwe en oude haven). In Neo Limani komen en gaan vooral nationale en internationale veerboten. De kleinere veerboten die iedere dag naar Igoumenitsa op het vaste land en naar het eiland Paxos varen vertrekken en arriveren in Paleo Limani. Kaartjes voor de veerboten koop je in een van de vele kaartverkoop kantoortjes in de buurt van de haven. In de Paleo Limani staat de Venetiaanse "nieuwe Vesting" die dertig jaar na de "oude Vesting" werd gebouwd. Aan de voet van deze Vesting wordt dagelijks een groente- en fruitmarkt gehouden.

Vakantie in Corfu stad

Wil je een heerlijke vakantie in Corfu stad beleven? Bekijk het aanbod vakanties naar Corfu stad. Reizen naar Corfu stad worden tevens aangeboden door Griekse Gids Reizen ook als eilandhopvakantie in combinatie met bijvoorbeeld Parga en Lefkas.

Foto's Corfu stad

Corfu stad | Corfu | Griekenland 162 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 97 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 45 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 12 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 73 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad Corfu 0062 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 81 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 17 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 50 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 57 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 10 - Foto van De Griekse Gids Corfu stad | Corfu | Griekenland 109 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Corfu stad »

In Corfu-stad zijn vele bezienswaardigheden:

In Corfu-stad zijn zeer interessante musea.

  • Het Archeologisch Museum, op loopafstand van het centrum in de Odos Vrailas.
  • Het Byzantijns Museum in de Panayia Antivouniotissa kerk aan het eind van de Arseniou-boulevard.
  • Het Museum voor Aziatische kunst in het Paleis van St. Michael en St George.
  • De Kathedraal van Panagia Spiliotissa (Madonna van de grot) bovenaan de brede trap bij de haven.
  • De kerk van St. Spiridon. (Heiligste plaats van Corfu/Kerkyra)
  • Het Bankbiljetten Museum. (Collectie van alle Griekse bankbiljetten die ooit zijn uitgegeven)
  • De Oude Vesting (Paleo Frourio)
  • De Esplanade, het plein voor de oude vesting.
  • Het stadhuis (gebouwd door de Venetianen)
  • Het Platiteraklooster (open voor publiek) St Jason en St. Sossipatroskerk, de enige complete en authentieke Byzantijnse kerk.

De Esplanade - Spianada in Corfu stad

De Esplanade of Spianada is het centrale plein in Corfu stad en tevens het indrukwekkendste plein van de stad en van het hele land. Het plein werd ontworpen door de Venetianen, ter verdediging, tijdens de 17e en 18e eeuw.  De "Spianada" besloeg ongeveer een derde van de toenmalige nederzetting en lag op de voorgrond van het oude Fort, om hun afvuur bereik te vergroten in geval van een aanval. Tegenwoordig is de Esplanade een populaire wandelplek voor zowel de "locals' als de toeristen. Het is ook de plek waar de meeste culturele evenementen plaatsvinden, zoals concerten, religieuze processies en parades. Ook worden er (op het gazon) cricket wedstrijden gehouden. 
 

Esplanade Corfu
Het Liston aan de Esplanade

Het Liston Corfu stad

Het Liston is het bekendste gebouw op de Esplanade. Het is erg opvallend vanwege de indrukwekkende rijen met bogen. Het Liston werd gebouwd door de Franse ingenieur Lesseps, tijdens de overheersing door de Fransen. Het is gevormd naar het voorbeeld van de gebouwen aan de Rue Rivoli in Parijs. Er zitten in de gebouwen patisserieën, cafeetjes, terrasjes etc. Het Liston is een geliefde ontmoetingsplek voor de lokale bewoners en bezoekers.

Het paleis van St Michael en St George in Corfu stad

Het paleis van St. Michael en St. George bevindt zich aan de noordelijke kant van de Esplanade. Het is het grootste en belangrijkste gebouw uit de Engelse periode, die in 1814 begon en eindigde in 1864 toen de Ionische eilanden met de rest van Griekenland werden herenigd. Het paleis is ontworpen in de "Regency stijl" door de Britse architect George Whitmore. De twee poorten die het paleis flankeren zijn de poorten van St. Michael en St. George. Na de hereniging van Corfu met Griekenland in 1864, diende het paleis tot koninklijk verblijf tot de Tweede Wereldoorlog. Het heeft wonderbaarlijk het Italiaanse bombardement van Corfu stad overleefd. Tot en met 1967 gebruikte de Griekse koning het paleis tijdens speciale gelegenheden. Hij woonde in zijn nabijgelegen villa, Mon Repos. Tegenwoordig herbergt het paleis het Museum van Aziatische kunst van Corfu.
 

Paleis van St Michael en St George Corfu stad
Het paleis van St. Michael en St. George

De Agios Spyridion kerk in Corfu stad

De Agios Spyridion kerk is een Grieks-orthodoxe kerk die zich in de oude stad van Corfu bevindt. De kerk werd omstreeks 1580 gebouwd en herbergt de relikwieën van de Heilige Spyridon. Agios Spyridion is de patroonheilige van Corfu. In 1489, na de val van het Byzantijnse Rijk, zouden de relikwieën van St. Spyridon vanuit Constantinopel naar Corfu zijn gebracht door de Griekse monnik Georgios Kalochairetis. De klokkentoren is de hoogste van alle kerken op de Ionische eilanden.

De Oude Vesting in Corfu stad

De oude vesting ligt ten oosten van de Esplanade. In 1550 werd deze citadel door de Venetianen aangelegd, om de handelshaven te beschermen. Daarvoor stond er al een kasteel dat in de elfde eeuw door Normandische veroveraars was gebouwd. Een gracht scheidt de vesting van het vasteland. Door de Engelsen is er een kerk naast gezet. Vanaf de hoge rots heb je een mooi uitzicht.

De oude vesting in Corfu stad
De Oude Vesting in Corfu stad

De Nieuwe Vesting in Corfu stad

De nieuwe vesting ligt ten westen van de oude stad. Deze vesting, die er overigens helemaal niet "nieuw" uitziet, werd ongeveer dertig jaar na de Oude Vesting gebouwd (in 1576) door de Venetianen, uit angst voor aanvallen van de Turken. De Nieuwe vesting ligt vlakbij de oude haven. Vanaf hier varen ferry's naar het vasteland (Igoumenitsa) en naar andere Ionische eilanden.

Nieuwe Vesting Corfu stad
De Nieuwe Vesting in Corfu stad


Gemiddelde temperaturen Corfu stad Corfu

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Corfu: Waar ligt Corfu stad ?

Waar ligt Corfu
De kaart / landkaart van Corfu stad© De Griekse Gids 2000-2024