Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Kamari

Kamari - Eiland Santorini

Kamari Santorini. Kamari ligt ten oosten van de hoofdstad van Santorini, Fira en is een gezellige vakantie badplaats. Men noemt het ook wel eens het "zwarte strand", omdat de kiezels van het strand zwart/grijs zijn.

"Kamari is een bijzondere badplaats op Santorini"

Kamari is een erg gezellig badplaatsje op Santorini. Heel veel toeristen die ’s avonds van de zonsondergang in Fira, Imerovigli en Firostefani genieten, komen overdag hier naartoe om lekker een hapje te eten, heerlijk te zwemmen en om van de zon, de zee en het strand te genieten. In Kamari, dat op ongeveer 9 kilometer van de hoofdstad Fira ligt, bevindt zich namelijk één van de mooiste stranden van Santorini. Kamari, dat pal naast en ten noorden van de berg Mesa Vouno ligt. Het dorpje is een goede uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen.

Kamari Santorini
Kamari Santorini

Kamari heeft een lang zwartgrijs zand- kiezelstrand dat tot het plaatsje Monolithos reikt (5 kilometer). Op de boulevard bevinden zich allerlei restaurants, tavernes, gyros-tentjes, bars, cafés en discotheken. Het is een erg gezellig dorp met een gemoedelijke sfeer. Vaak wordt er bij een van de taverna's traditionele Griekse livemuziek gespeeld. 

Verder zijn er winkels, souvenirwinkels, bakkers, apothekers etc. Omdat het hier vaak waait, is dit gebied ideaal voor windsurfers. Vanaf Kamari worden er in de zomer bootexcursies georganiseerd richting het eilandje Anafi dat hier tegenover ligt. Voor een verblijf zijn hier alle mogelijkheden voorhanden, van luxe hotels tot goedkope kamers en van appartementen tot campings.

Video: Wandeling over de boulevard van Kamari

Video wandeling boulevard Kamari: we waren in Kamari en maakten een lange wandeling door de steegjes en op de boulevard van Kamari op Santorini.

Vakantie boeken naar Kamari op Santorini

Bekijk hier het overzicht van vakanties naar Kamari. Er zijn veel leuke hotels, studio's en appartementen in Kamari. Je kunt je reis bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak in Kamari geweest, kennen het dorp en de omgeving goed en we kennen leuke adresjes! Wij kunnen je vakantie in Kamari ook in combinatie met eilandhoppen tot in de puntjes regelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combinatie Santorini, Paros, Naxos en Mykonos?

Foto's Kamari

Kamari Santorini | Cycladen Griekenland 26 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland 15 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland 7 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini (Thira) - Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland 12 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland 24 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland 9 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland 27 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland  | Foto 0085 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini | Cycladen Griekenland  | Foto 0084 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini (Thira) - Foto 9 - Foto van De Griekse Gids Kamari Santorini (Thira) - Foto 15 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Kamari»

Bezienswaardigheden en tips Kamari

  • Bij Kamari bevinden zich op de berg Mesa Vouno de ruïnes van het Oude Thira (op 400 meter hoogte). Wanneer je goed ter been bent dan kun je naar boven wandelen, de ruïnes bezichtigen en mooie foto’s van het hele eiland maken. Er gaat ook een toeristenbusje naar boven. Er bevinden zich hier tempels, oude begraafplaatsen en een theater. Vanaf hierboven heb je ook een geweldig uitzicht.
  • De Agios Stefanos kerk vlakbij oud-Thira.
  • De kerk van de Heilige Moeder Episkopi uit de 11e eeuw.
  • Een bezoek aan de verschillende wijnproeverijen op de route Kamari-Fira

Oud Thira op de berg Mesa Vouno bij Kamari
Oud Thira op de berg Mesa Vouno bij Kamari

Het zwarte strand 

Het bijzondere zwarte Kamari-strand heeft de Blauwe Vlag ontvangen, omdat het schoon en veilig is. Er zijn strandbedjes, parasols en strandwachten. Het strand heeft uitzicht op de prachtige berg Mesa Vouno. De zee is er kristalhelder en het strand bestaat uit zwart (vulkanisch) zand en kiezels. Er is een duikschool in Kamari en je kunt er snorkelen en watersporten.

Kamari strand Santorini
Het mooie zwarte Kamari strand op Santorini

Uitstapjes - dagtrips vanaf Kamari

1. Dagje naar Fira de hoofdstad van Santorini. Het is op bijzondere wijze gebouwd, aan de rand van de steile kliffen van de krater van Santorini. Door het uitzicht naar het westen biedt het prachtige vergezichten en de zonsondergang is adembenemend. Witte huisjes en koepelkerken met blauwe daken geven Fira een uitzonderlijk uiterlijk. In Fira zijn overal smalle steegjes met heel veel winkeltjes, bars, tavernes en restaurants. In Fira kun je met een kabelbaan naar het kleine haventje beneden.

2. Bezoek gelijk ook Firostefani en Imerovigli. Firostefani ligt ongeveer tien minuten wandelen ten noorden van Fira. Het is een langwerpig, traditioneel dorp met een fantastisch uitzicht op de zee en de krater. De steile kliffen zijn adembenemend mooi evenals de zonsondergang. Het dorp bevindt zich op het hoogste punt van Santorini en de naam “Firostefani” betekent letterlijk de “Krans van Fira”.  Het dorp heeft een gezellig plein met leuke restaurants, tavernes en cafés. De sfeer is gemoedelijk en Firostefani is iets minder druk dan Fira. Imerovigli is een pittoresk dorp dat 3 km ten noorden van Fira en 1 km van Firostefani ligt. Het ligt op de rotsen op zo'n 300 meter. Imerovigli is net als Fira en Firostefani aan de rand van de steile kliffen van de krater gebouwd, het heeft smalle geplaveide straatjes en het uitzicht op de zee en de rondom liggende eilandjes is geweldig.  In Imerovigli zijn heel veel leuke restaurants, winkeltjes, cafés en bars.

3. Dagje naar Oia, het meest schilderachtige dorp van Santorini en wellicht van heel Griekenland. Het is een prachtig, traditioneel gebouwd dorp, met wit geschilderde huisjes, kerken en wit geverfde smalle steegjes met souvenirwinkels, bars, cafeetjes en taverna’s. Het fenomenale uitzicht op de zee en krater en zonsondergang in Oia zijn wereldberoemd en trekken veel toeristen aan. Het dorp ligt op meer dan 300 meter hoogte op de top van de rotsen en het is één van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland. 

4. Dagje naar Akrotiri. Men noemt Akrotiri ook wel "Het Griekse Pompeii" omdat hier in 1967 een nederzetting van de Minoïsche beschaving is gevonden onder de grond en onder het as-puin. Hier zijn de ruïnes te zien van gebouwen uit de tijd van 1500 voor Christus die uit twee tot drie etages bestonden. Niet ver van Akrotiri bevinden zich een aantal leuke stranden. Het bekendste strand is "Red Beach". In het dorpje Akrotiri is een haventje met gezellige vistavernes en restaurants.
 
5. Bezoek Emporio, een traditioneel dorpje.  In het centrum bevindt zich de wijk 'Mesana'. Het is een soort fort waar de buitenste huizen voor de afscherming van het centrum zorgen. De buitenste muren zijn zorgen dus voor een afgebakend terrein dat op een kasteel lijkt. Het is bijzonder! Het dorp is erg mooi en een wandeling door de zeer smalle steegjes is een aanrader. Er enkele zeer leuke en gezellige cafés en restaurants.

6. Met een bootje naar Kameni: Oud- en Nieuw Kameni zijn de twee eilandjes in het midden van de baai van Santorini. Deze twee eilandjes zijn dagelijks met toeristenbootjes vanaf Santorini bereikbaar, vanaf zowel het haventje beneden bij Fira als vanaf de grote haven van Athinios. Oud-Kameni is het kleinere eiland, Nieuw-Kameni is het grotere eiland. Eigenlijk zijn het de toppen van twee vulkanen die je in de zee ziet.  Vanaf het jaar 1600 voor Christus, toen de grote uitbarsting plaatsvond tot en met het jaar 1950 hebben negen uitbarstingen plaatsgevonden en deze hebben de 'eilanden' gevormd. 

7. Naar het dorp Megalochori, en van de meest traditionele dorpen op Santorini. Er zijn in dit dorp veel neoklassieke gebouwen, witte kerken, smalle steegjes en grothuizen. Megalochori ligt ongeveer tien kilometer ten zuiden van Fira en is vooral bekend om de wijn die hier geproduceerd wordt. (Boutari, waar je een rondleiding en wijnproeverij kunt doen). In Megalochori bevindt zich de Kerk Van de Heilige Moeder waar 365 miniatuur beeldjes te zien zijn van Heiligen. Je kunt daarna doorrijden naar het strand van Perissa, bereikbaar via Megalochori. Perissa is een  populaire badplaats en ligt ten zuiden van de berg Mesa Vouno. Perissa heeft een lang zwart zand-kiezelstrand van ongeveer zeven kilometer.  Er zijn beach bars, leuke restaurants en tavernes. Bijna alle watersporten zijn hier mogelijk.  In Perissa bevindt zich ook een van de grootste kerken van Santorini met een mooie blauwe koepel.

8. Bergdorp Pyrgos ligt vijf kilometer ten zuiden van Fira op een van de hoogste punten van het eiland. Dit dorp was tot het jaar 1800 de hoofdstad van Santorini. In het centrum van Pyrgos bevindt zich het middeleeuwse kasteel van Pyrgos op de top van een heuvel. Dit kasteel is in de 13e eeuw gebouwd door Venetianen. Er zijn allerlei restaurants en cafetaria's en het uitzicht over Santorini is erg mooi. De huizen in Pyrgos zijn er rondom, op de hellingen van deze heuvel gebouwd.

9. Met een bootje naar Thirassia, een klein eilandje ten westen van Santorini, het is een soort mini-versie van Santorini. Thirassia was oorspronkelijk verbonden met Santorini, tot een vulkaanuitbarsting in 236 voor Chr. ervoor zorgde dat de landbrug tussen beide eilanden werd vernietigd. Vanaf Santorini kun je met een boottochtje dit eiland bezoeken.  Het zeewater bij Thirassia is kristalhelder en er zijn gezellige tavernes. Je kunt over de steile weg naar boven wandelen, om een bezoekje aan het kleine dorpje te brengen.

10. Een dagje naar Perivolos, gelegen tussen de stranden van Vlychada en Perissa. Perivolos is samen met Perissa en Kamari één van de populairste badplaatsen van Santorini. Kenmerkend voor dit strand in Perivolos zijn de kleine smalle donkere kiezels. Er zijn veel tavernes en restaurants. Het strand van Vlychada ligt aan de zuidkust van Santorini. Dit strand is bijzonder vanwege de imponerende kliffen die lijken op het werk van een beeldhouwer. Deze kliffen zijn ontstaan door een natuurlijk proces van de vulkaan, de wind en de zee. In het haventje en boven op de rotsen zijn enkele goede traditionele (vis)tavernes.

Openbaar vervoer *

Bus Kamari-Fira: Vanaf Kamari rijden zeer frequent bussen naar Fira (iedere 20 minuten). Dat gebeurt vanaf 7:10 uur in de ochtend. De busrit duurt ongeveer 20 minuten waarbij de bus afwisselend gebruik maakt van twee verschillende busroutes. De laatste bus van Kamari naar Fira vertrekt om twaalf uur 's nachtst. Vanaf Fira rijden vervolgens bussen naar alle uithoeken van Santorini.

Bus Fira-Kamari: Vanaf Fira naar Kamari rijdt er iedere 20 minuten een bus en de laatste bus van Fira naar Kamari rijdt om 00:15 uur.

Kosten busrit: €1.60 p.p. (2023)

* deze informatie is onder voorbehoud van wijzigingen door KTEL (KTEL is de organisatie die in Griekenland passagiers met bussen vervoert).

Volksfeesten en evenementen 

In de periode 1 tot en met 15 augustus zijn er diverse volksfeesten in Kamari ter ere van de Heilige Maria. Op 24 september wordt het feest ter ere van de Heilige Moeder Mirtidiotissa gehouden.

De boulevard in Kamari
De Kamari-boulevard


Gemiddelde temperaturen Kamari Santorini

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Santorini: Waar ligt Kamari?

Waar ligt Santorini
De kaart / landkaart van Kamari© De Griekse Gids 2000-2024