Eilandhoppen Griekenland
Griekenland TUI 2018


  Naxos stad


Naxos stad - Naxos (Griekenland)

Naxos stad. Naxos stad is de hoofdstad van het Cycladeneiland Naxos. De bewoners van het eiland noemen hun hoofdstad Chora, een naam die overigens op de meeste Cycladen eilanden voor de eigen hoofdstad gebruikt wordt. Naxos stad is een prachtige, traditionele stad, die rondom een lage heuvel is gebouwd. Hier bevindt zich de grote haven van het eiland. Hier kom je met de veerboot uit Piraeus of andere eilanden aan. In Naxos stad wonen ongeveer zesduizend inwoners. Op de top van de heuvel bevindt zich een Venetiaans kasteel, waar ooit de katholieke adel van de stad woonde.

Het bekendste monument van Naxos is Portara dat aan de haven ligt en in de zesde eeuw voor Christus is gebouwd. Wanneer je in Naxos stad aankomt, zie je aan je linkerkant een schiereilandje met de rechthoekige tempel; Portara. Deze imposante poort uit de oudheid staat op het schiereilandje Palatia, dit betekent Tempels. Dit schiereilandje was ooit een heuvel bij Naxos stad, maar omdat de zeespiegel is gestegen sinds de oudheid, is het nu een schiereilandje. Het eilandje is verbonden met Naxos-stad door een smalle dam, waarover je naar Portara kunt lopen. Vanaf boven is er een prachtig uitzicht over de zee en over Naxos-stad. Op dit schiereiland zou volgens de  Griekse Mythologie,  Ariadne uit Kreta, de God Dionysos ontmoet hebben en ze zouden verliefd op elkaar zijn geworden. Het is een plek voor verliefden en dat merk je in zomer wanneer honderden toeristen en Grieken hierheen komen om de unieke zonsondergang mee te maken en om van de romantiek en de schoonheid van de omgeving te genieten.

Video over Naxos Stad

Naxos Stad © De Griekse Gids

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Naxos stad - Naxos stad in beeld

Naxos stad - Cycladen Griekenland - nr 30 - Foto van De Griekse Gids Naxos stad | Eiland Naxos | Griekenland | foto 34 - Foto van De Griekse Gids Naxos stad - Cycladen Griekenland - nr 110 - Foto van De Griekse Gids Naxos stad | Eiland Naxos | Griekenland | foto 18 - Foto van De Griekse Gids Naxos stad - Cycladen Griekenland - nr 303 - Foto van De Griekse Gids Naxos stad - Cycladen Griekenland - nr 59 - Foto van De Griekse Gids Naxos stad | Eiland Naxos | Griekenland | foto 72 - Foto van De Griekse Gids Portara Naxos stad - Cycladen Griekenland - nr 4 - Foto van De Griekse Gids Naxos stad - Cycladen Griekenland - nr 228 - Foto van De Griekse Gids Naxos - Foto van huibenada


meer foto's van Naxos stad»

Het leukste van Naxos stad zijn de smalle steegjes die rondom het kasteel liggen. Een wandeling door deze smalle steegjes is fantastisch. Wandelend door de soms zeer smalle steegjes, kom je allerlei toeristische winkeltjes tegen, goud- en sieradenwinkels, bars maar ook kleine binnen terrasjes waar kleine en grotere traditionele taverna’s en restaurants zijn.  

Aan de haven bevindt zich een groot plein waar een boulevard is met allerlei cafeetjes, tavernes, souvenirwinkels en reisbureaus. Vooral in de avonden van het hoogseizoen, is het er super gezellig. Vaak zijn er dan allerlei evenementen zoals concerten, feesten en theatervoorstellingen.

Wanneer je met vakantie in of bij Naxos stad verblijft, kun je vanwege de centrale ligging, het eiland gemakkelijk met auto of scooter verkennen. De stranden van Agios Prokopios en Agia Anna zijn zeker een bezoekje waard. Je kunt ook het binnenland ingaan, naar Chalkio, Filoti en naar bergdorp Apiranthos. Ook Apollonas, met de grote Kouros in het noorden van Naxos is leuk om te bezoeken.

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Naxos stad
Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C

Naxos: Waar ligt Naxos stad?

Uitstapjes / Trips vanaf Naxos stad
De kaart / landkaart van Naxos (©De Griekse Gids)

Advertenties