Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
   Griekenland weblog

Het boze oog (mati), deel van Griekse cultuur

Door; Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Het boze oog (mati) maakt deel uit van de Griekse cultuur. Toen ik nog op Kreta woonde en ik weleens last had van hoofdpijn, was de gangbare verklaring van mijn schoonmoeder en haar moeder (yiayia - oma) dat het "to mati" was. De hoofdpijn werd veroorzaakt door iemand die bijvoorbeeld naar mij had gekeken. Aangenomen wordt dat het boze oog een soort vloek is, die wordt gegeven door een negatieve emotie, zoals woede of jaloezie. Gelukkig bestonden er verschillende tactieken om me van de hoofdpijn af te helpen.


Mati

Men gelooft dat de vloek slechte dingen veroorzaakt bij de persoon die de vloek heeft ontvangen, zoals hoofdpijn of algemene "pech". Sommige mensen geloven dat het niet alleen negatieve emoties zijn die het boze oog bij een ander kunnen veroorzaken, maar zelfs iets eenvoudigs. Zelfs het bewonderen van een pasgeboren baby kan tot de vloek leiden. Het dragen van een speciale boze oog-bedel, ook wel een mati genoemd, zou helpen voorkomen dat de vloek zijn werk kan doen.

mati - bedel
Een hanger met mati

Bescherming

Volgens de mensen die erin geloven, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je te beschermen tegen het boze oog (mati). De hanger "mati" met het blauwe oog, dragen veel mensen bij zich als beschermer tegen het boze oog. Sommige mensen reciteren een speciale bezwering om het boze oog af te weren. Dit kon de Yiayia (oma) van Jorgos erg goed. De exacte woorden zijn een goed beschermd geheim. Het proces van het laten verdwijnen van het boze oog wordt ‘xematiasma’ genoemd en bestaat uit een specifieke reeks rituelen. Het begint met een bezwering, die drie keer wordt herhaald. De rituelen verschillen bij het gezin, de regio en de situatie waarin het Griekse boze oog (mati) optrad. Andere tactieken zijn onder meer op de grond spugen ("ftou"), zoals gewoonlijk wordt gedaan bij een pasgeboren baby en ook zout over de schouder gooien zou kunnen helpen.


Lees ook deze populaire artikelen

Grieks op reis
Grieks op reis
Chronia Polla - Nog vele jaren!
Chronia Polla - Nog vele jaren!
Typisch Grieks en andere anekdotes
Typisch Grieks en andere anekdotes
Interview met Aris Angelou, gids in Athene
Interview met Aris Angelou, gids in Athene

© De Griekse Gids 2000-2024