Artemis

Artemis - De Griekse Mythologie

Artemis - ΑΡΤΕΜΗΣArtemis Griekse godin van de jacht

Artemis, de Griekse Godin van de jacht, werd vaak begeleid door nimfen en meestal afgebeeld met een hert en een koker met pijlen. Artemis is een van de twaalf goden van het Pantheon. Ze was de dochter van de oppergod Zeus en Leto en de tweelingzus van Apollo. De Latijnse naam voor Artemis is Diana.

Artemis wordt ook wel "de jagende maagd" genoemd. De vrouw van Zeus, Hera, ontdekte dat Leto zwanger was van Zeus en liet Leto naar het drijvende eiland Delos verbannen. Het eiland was omringd door zwanen. Artemis werd het eerst geboren en hielp daarna haar moeder bij de geboorte van Apollo. Hera liet Leto 9 dagen en 9 nachten lijden bij de geboorte van Apollo.

Homerus beschrijft Artemis als jachtgodin. Artemis wordt afgebeeld met een pijl en boog die werden gemaakt door Hephaestos. Ze wordt ook wel afgebeeld met een hinde naast zich en met de maan. Andere attributen van Artemis zijn de gans, wilde honden en op Delos de olijfboom. De bijnaam van Artemis is Dhelia, genoemd naar het eiland Delos. Artemis koos de eeuwige kuisheid en het avontuurlijke leven in de bossen.

Artemis heeft aan het begin gestaan van de Trojaanse Oorlog, omdat zij een ongunstige wind liet waaien toen Agamemnon uit wilde varen. Eerder had Agamemnon zich de woede van Artemis op de hals gehaald, omdat hij een hert doodde. Artemis was trots en wraakzuchtig en zij eiste genoegdoening van degenen die haar hadden beledigd.


(Tekst ©De Griekse Gids)Griekenland vakanties

Ikion Eco Hotel

Bekijken

Ikion Eco Hotel
Alonissos
Patitiri
Eilandhoppen Kreta & Milos

Bekijken

Eilandhoppen Kreta & Milos
Heraklion Kreta
Eilandhoppen
18 Grapes Hotel Naxos

Bekijken

18 Grapes Hotel Naxos
Naxos
Agios Prokopios
Porta del Mar

Bekijken

Porta del Mar
Zakynthos
Psarou
© De Griekse Gids 2000-2019