Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Ifigeneia

Ifigeneia (Iphigeneia) is een bijzondere figuur uit de Griekse mythologie met betrekking tot de Trojaanse oorlog. Ifigeneia was een van de dochters van koning Agamemnon en Klitemnistra.

Agamemnon had een van de heilige herten van de Godin Artemis gedood en de Godin wilde hem hiervoor straffen. Toen hij met zijn vloot vanaf Avlida (Aulis) naar Troje wilde gaan varen was er geen wind. Agamemnon vroeg aan de 'ziener' Kalchas (mantis Kalchas) waarom er geen wind was. Kalchas vertelde hem hem dat de Godin Artemis zeer boos was op hem en hij zijn dochter Ifigeneia moest opofferen als hij naar Troje wilde varen. Agamemnon was teneergeslagen maar zou zijn dochter toch gaan opofferen.

Kalchas en Ifigeneia
Kalchas en Ifigeneia

Hij bedacht een list en vroeg aan zijn zijn vrouw Klitemnistra, Ifigeneia naar Aulis (Avlida) te laten komen omdat ze met Achilles zou gaan trouwen. Toen Ifigeneia en haar moeder in Avlida arriveerden, vertelde Agamemnon hen de waarheid. Klitemnistra huilde en vroeg hem om het offer niet te laten doorgaan maar Ifigenia besloot zelf om zich op te offeren voor haar thuisland.

De dag van de offer had Ifigeneia een gouden krans op en bij het altaar zou Kalchas haar met een mes opofferen. Toen hij haar ging doden, verscheen plotseling Artemis in de vorm van een wolk, greep haar en liet bij het altaar een klein hert achter. Artemis nam Ifigeneia mee en bracht haar naar het land der stieren (Taurus), de Krim, in een van haar tempels. Onmiddellijk daarna blies de wind en de Achaiers konden naar Troje varen.
Mythologie
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024