Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Kronos Griekse Titaan

Kronos - Cronus - ΚΡΟΝΟΣ (Griekse Goden - Griekse mythologie)

Kronos was de jongste van de Titanen, zoon van Uranus en Gaea. Uranus, die jaloers was op zijn zonen, wierp hen naar de diepte, naar de aarde. Gaea wilde hierom wraak nemen en spoorde Kronos aan zijn vader te castreren. Dit gebeurde en daarna werd Cronus heerser.

"Kronos, de jongste van de Titanen."

Hij trouwde met zijn zuster Rea, maar hij wilde dat geen enkele van de uit dit huwelijk geboren kinderen in leven bleef, want zijn ouders hadden hem voorspeld dat een van die kinderen hem zijn heerschappij zou ontnemen. Zodra de kinderen geboren werden verslond hij ze met huid en haar. Hij at achtereenvolgens Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon op.

Toen Rea in verwachting was van Zeus, week zij uit naar Kreta en baarde daar in het geheim. Om Kronos te misleiden gaf ze hem een in luiers gewikkelde steen, die door Kronos werd verzwolgen. Zo werd Zeus gespaard en zodra Zeus opgegroeid was, dwong hij Kronos alle door hem verzwolgen kinderen weer uit te spugen.

Met de hulp van zijn broers, zussen en andere medestanders onder de goden overweldigde en onttroonde Zeus Kronos en werd de koning van goden en mensen.

Kronos - Cronus

Kronos wordt vaak geassocieerd met de oogst en landbouw, mogelijk vanwege de gelijkenis van zijn naam met "Chronos", de personificatie van de tijd, hoewel deze twee figuren in de Griekse mythologie verschillend zijn. Na de Titanomachie werd Kronos volgens sommige verhalen naar Tartarus verbannen, terwijl andere bronnen suggereren dat hij naar het Elyseum werd gestuurd, een paradijselijke plek voor helden.

Kronos
Kronos (Cronus)
Mythologie
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024