Homerus

Homerus - De Ilias en de Odyssee (Griekse mythologie)

 

Homerus was een Griekse dichter en zanger. Hij leefde van ca. 800 v.Chr. tot ca. 750 v.Chr. Hij maakte epische gedichten. In deze gedichten beschreef hij overgeleverde heldensagen, godenverhalen en mythen.

Homerus zou o.a. de twee epische gedichten "de Ilias" en "de Odyssee" geschreven hebben. Dit zijn de oudste bekende en bewaard gebleven literaire werken van de Griekse letterkunde. De Ilias en de Odyssee spelen zich af rondom de strijd om Troje, een stad in het noordwesten van Klein-Azië. Er bestonden waarschijnlijk al eeuwenlang mondeling overgeleverde Trojaanse heldensagen, waaruit Homerus de beide epen heeft samengesteld.

Homkerus

In de Ilias van Homerus wordt een deel van de tien jaar durende oorlog tegen Troje beschreven. De Trojaanse oorlog was de grootste oorlog die ooit is gevoerd in de oude Griekse tijd. Het was een oorlog tussen de bewoners van de stad Troje en de Grieken die de stad Troje wilden veroveren. De mythe is gebaseerd op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland, rond het jaar 1180 voor Christus.

De Odyssee (afgeleid van de naam Odysseus, de Griekse koning van het eiland Ithaka) is een raamvertelling, die uit 24 boeken bestaat. De reis van de hoofdpersoon Odysseus, die tien jaar duurde, wordt hier beschreven. Het gaat over de terugkeer van de held Odysseus, vanaf het eiland van de nimf Calypso. Hij verblijft op het paleis der Phaeaken, waar hij zijn belevenissen vertelt. Als hij eindelijk thuiskomt in zijn koninkrijk Ithaka, moet hij eerst afrekenen met de vele mannen die met zijn vrouw Penelope willen trouwen, die overigens trouw op hem heeft gewacht. Penelope had gezegd dat ze een nieuwe man zou kiezen als ze klaar was met weven, maar telkens als ze bijna klaar was, trok ze haar werk weer los.
 

Het graf van Homerus op eiland Ios.


(Tekst ©De Griekse Gids)Griekenland vakanties

Villa Dorita (incl. auto)

Bekijken

Villa Dorita (incl. auto)
Preveza
Parga
Agistri Hotel

Bekijken

Agistri Hotel
Angistri
Skala
The Library Hotel & Spa

Bekijken

The Library Hotel & Spa
Cyprus
Kalavasos
Kimolos Blue

Bekijken

Kimolos Blue
Kimolos
Aliki
© De Griekse Gids 2000-2019