Atlas

Atlas - De Griekse Mythologie

Atlas - ΑΤΛΑΝΤΑΣ

AtlasAtlas was een Titanenzoon en de broer van Prometheus. Omdat Atlas tegen Zeus had gestreden in de Titanenstrijd werd hij zwaar gestraft. Hij werd door Zeus naar het einde van de wereld gestuurd, naar het westen waar de grens van Nacht en Chaos was. Zeus veroordeelde hem om op die plek te blijven en voor eeuwig het hemelgewelf op zijn schouders te dragen. (of hemel en aarde, of de as van de wereld)

Atlas speelt een rol bij een van de de twaalf werken van Herakles. Herakles had de opdracht gekregen om gouden appels uit de boom van de Hesperiden te stelen. Deze boom was een huwelijkscadeau van Gaia aan Zeus en Hera, dus hij kon dit niet ongestraft doen. Herakles ging daarom naar Atlas, die de vader van de Hesperiden zou zijn, en vroeg of hij de appels wilde plukken. Herakles zou in de tussentijd het hemelgewelf even van hem overnemen. Toen Atlas terugkwam met de appels wilde hij het hemelgewelf niet meer terug op zijn schouders nemen. Herakles vroeg toen aan Atlas of hij heel even de last wilde overnemen, zodat hij een doek op zijn schouders kon leggen om het gewicht draaglijker te maken. Toen Atlas dit deed liep Herakles weg met de appels. Er bestaat ook een versie waarbij Herakles de Herakleszuilen bouwt, die de hemel dragen en zo bevrijdde hij Atlas van zijn straf.

Ten slotte is er nog een mythe die vertelt dat Atlas geen onderdak wilde verlenen aan Perseus, die op de vlucht was voor de woedende Gorgonen, omdat hij Medusa doodde. Perseus veranderde Atlas toen uit woede in steen, dit deed hij door het afgehakte hoofd van medusa te gebruiken. Op de plek waar Atlas in steen veranderde ontstond een gebergte, dat nu bekend staat als het Atlasgebergte in het noordwesten van Afrika.


(Tekst ©De Griekse Gids)Griekenland vakanties

Dreambox Mykonos Suites

Bekijken

Dreambox Mykonos Suites
Mykonos
Korfos
Olea Mare

Bekijken

Olea Mare
Chalkidiki
Kalives
Eilandhoppen Lefkas Zakynthos

Bekijken

Eilandhoppen Lefkas Zakynthos
Lefkas
Eilandhoppen
Bio Suites Hotel (incl. auto)

Bekijken

Bio Suites Hotel (incl. auto)
Rethymnon Kreta
Rethymnon
© De Griekse Gids 2000-2019