Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Pythagorion

Pythagorion - Eiland Samos

Pythagorion Samos. Pythagorion in het zuidoosten van het eiland Samos is een leuke en levendige stad die genoemd is naar de Griekse filosoof Pythagoras. Pythagorion heeft een haven met vele mooie zeilschepen en oude vissersbootjes, waar zich tal van leuke restaurants en cafés bevinden.

"Het haventje van Pythagorion is het oudste in de Middellandse Zee."

In Pythagorion heerst een gemoedelijke sfeer, vooral 's avonds is het erg gezellig. In de omgeving van Pythagorion bevinden zich heel veel leuke stranden, zowel zand- als kiezelstranden. Pythagorion is toeristisch gezien, de meest ontwikkelde plaats van Samos en is gebouwd bovenop de ruïnes van het oude Samos. Net als Kokkari in het noorden, is Pythagorion een zeer populaire vakantieplaats.

Pythagorion Samos
Pythagorion Samos

Luchtvideo

Luchtvideo Pythagorion

Vakantie in Pythagorion

Wil je een heerlijke vakantie in Pythagorion op Samos meemaken en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan het uitgebreide vakantieoverzicht. Boek je Samos reis bij Griekse Gids Reizen, we zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen. Samos kun je bijv. mooi combineren met Ikaria of met Patmos, Leros en Kos

Foto's Pythagorion

 Pythagoras in Pythagorion Samos- De Griekse Gids - Foto van De Griekse Gids Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00018 - Foto van De Griekse Gids Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00068 - Foto van De Griekse Gids Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00045 - Foto van De Griekse Gids Panagia Spiliani Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00081 - Foto van De Griekse Gids Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00031 - Foto van De Griekse Gids Strand bij Pythagorion Samos - Potokaki Samos foto 2 - Foto van De Griekse Gids Panagia Spiliani Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00085 - Foto van De Griekse Gids Vissersbootjes aan de haven van het schilderachtige Pythagorion - Eiland Samos - Foto van De Griekse Gids Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00069 - Foto van De Griekse Gids Toeristische boot aan de haven van Pythagorion - Eiland Samos - Foto van De Griekse Gids Spiliani klooster in Pythagorion - Eiland Samos - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Pythagorion»

Bezienswaardigheden, informatie en tips

Er is veel te zien in Pythagorion: de Romeinse baden aan de ingang van het stadje, de overblijfselen van de muur van Polikratis, het kasteel van Logothetis en het klooster van Panagia Spiliani.

"Het Pagia Spiliani klooster bevindt zich in een grot op een heuvel."

Het klooster is alleen al de moeite waard om te bezoeken vanwege het geweldige uitzicht dat je vanaf hier hebt. Het klooster is gewijd aan de Maagd Maria. Naast het klooster druipt water in een grote bak. Dit water wordt opgevangen omdat het helende krachten zou hebben en het wordt gezien als heilig water. Naast het klooster is een terrasje.

Pythagorion Samos Panagia Spiliani Klooster
Pythagorion Samos Panagia Spiliani Klooster

Het Folkore (volkenkundig) Museum

Bezoek ook het Volkenkundig Museum van Pythagorion, dit bevindt zich bij het Doryssa Seaside Resort. Het Volkenkundig Museum is een must voor geschiedenisliefhebbers en degenen die het gewone leven op Samos van vroeger willen begrijpen en herbeleven. Het museum werd opgericht met de bijdrage van de Nikolaos Dimitriou Literaire Stichting en is sinds mei 1997 actief in Pythagorion. De bouwstijl van het museum is duidelijk beïnvloed door de lokale traditionele architectuur en is gebaseerd op het werk van Nikolaos Dimitriou. De exposities in het museum geven een beeld van het dagelijks leven op Samos, van voornamelijk vóór de Tweede Wereldoorlog. Interessant is dat veel van de objecten in het museum nog dagelijks in de dorpen van Samos worden gebruikt.

Video Pythagorion (Haven & blauwe steegjes)

Wat is er te zien in het museum?

  • Een verzameling landbouwwerktuigen die door boeren werden gebruikt, zoals ploegen, schoppen en sikkels.
  • Gereedschappen die werden gebruikt voor de kunst van het maken van brood, waaronder troggen, planken, deegrollen, handmolens en kleikommen.
  • Instrumenten die werden gebruikt om honing en was te maken.
  • Handwerkcollectie door lokale vrouwen, waaronder kleding, gordijnen, spreien.
  • Gereedschappen die nog steeds worden gebruikt om kaas te maken.
  • Een replica van een typisch huis van Samos uit de jaren 30, compleet met authentieke meubels uit die tijd.
  • De werf van het museum is gewijd aan het maken van replica's van lokale beroepen, waaronder een kapperszaak, een smederij, een timmermanswerkplaats, allemaal compleet met gereedschap dat werd gebruikt.

Openingstijden Volkenkundig Museum Pythagorion: in de zomer van 10:00 uur tot 13:00 uur.

Het Archeologisch Museum

Vroeger was het Archeologisch Museum van Pythagorion gehuisvest in het stadhuis, maar in mei 2010 werd een nieuw gebouw geopend. Dit nieuwe gebouw ligt in het stadscentrum van Pythagorion en naast de plek waar de oude stad Samos was. Het Archeologisch Museum van Pythagorion herbergt ongeveer 3000 stukken, die zijn gevonden bij opgravingen in de oude stad Samos en bij andere opgravingen op het eiland.

De exposities tonen de historische loop van het eiland vanaf het 5e millennium voor Christus tot de 7e eeuw na Christus en geven het politieke belang van Samos in de oudheid weer. De exposities bestaan o.a. uit marmeren beelden, munten, delen van gebouwen en tempels, keramische vazen, sieraden en andere items die de culturele ontwikkeling van het eiland en de verbinding met de steden op het vasteland van Griekenland en Klein-Azië laten zien.

De Eupalinos Tunnel

De Eupalinos Tunnel bij Pythagorion is één van de grootste technische meesterwerken uit de oudheid. Het is een ondergronds aquaduct dat 2500 jaar geleden werd uitgehouwen in de berg Kastro bij Pythagorion. De tunnel is 1036 meter lang en dit aquaduct voorzag de oude stad Pythagorion van water. De Eupalinos tunnel (of het aquaduct van Eupalinos) werd gebouwd in opdracht van Polycrates, de tiran die van 540 – 522 voor Chr. over Samos heerste. Ingenieur Eupalinos van Megara ontwierp en bouwde deze tunnel. Polycrates eiste van Eupalinos dat hij aan twee kanten tegelijk zou beginnen, omdat hij wilde dat het aquaduct snel klaar zou zijn. 

"Eupalinos maakte als eerste gebruik van wiskunde en geometrie."

Hij liet de plaats van de ingang en uitgang bepalen door grote bakken water die werden gebruikt als waterpas. Toen men na tien jaar elkaar in het midden trof was er maar een verschil van enkele decimeters. Het basisprincipe van Eupalinos wordt nog steeds gebruikt in de moderne tunnelbouw. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie. De Eupalinos Tunnel is onderdeel van de archeologische site van Pythagorion. Archeologen ontdekten het in 1882 en sinds 1992 staat het op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Hotels en Appartementen 

In Pythagorion zijn tal van hotels en appartementen. Populaire appartementen en hotels in Pythagorion zijn o.a.: Hydrele Beach, Proteas Bay, Doryssa Seaside,en Samos Sun.

Stand bij Pythagorion

In Pythagorion zijn een aantal kleine strandjes met keien. Net buiten het dorp ligt een prachtig lang zand/kiezel strand, dat zich tot aan Potokaki beach en verder uitstrekt. Dit strand ligt voor het stadje en is volledig georganiseerd met parasols en strandbedjes. Ook is er een een watersportcentrum en er zijn veel strandbars. Er zijn diverse restaurants en beachbars en deze bieden wanneer je iets te eten en/of drinken bestelt gratis strandbedden aan. Het water is er helder en schoon. Het strand is niet zo groot, dus in de zomer kan het er wel druk zijn.

In de omgeving van Pythagorion ligt het strand van Potokaki. Potokaki Beach ligt drie kilometer ten westen van Pythagorion. Er is hier een lang kiezelstrand dat goed georganiseerd is. Potokaki wordt vaak in een adem met Pythagorion genoemd, veel hotels die hier zitten vermelden dan ook op hun websites dat ze in Pythagorion zitten, terwijl men eigenlijk in Potokaki gevestigd is.

Strand bij Pythagorion
Strand bij Pythagorion

Video: Pythagorion by Night

Pythagorion - © De Griekse Gids


Gemiddelde temperaturen Pythagorion Samos

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C


Samos: Waar ligt Pythagorion?

Waar ligt Samos
De kaart / landkaart van Pythagorion© De Griekse Gids 2000-2024