Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Bergdorp Zia

Bergdorp Zia - Eiland Kos

Zia. Bergdorp Zia is een traditioneel dorp dat 14 kilometer ten zuidwesten van de levendige Kos stad ligt. Het is het bekendste bergdorp van het eiland Kos. De afgelopen decennia is dit dorp erg bekend geworden. Zia is erg kleurrijk en er zijn hier veel gezellige winkeltjes, restaurants en taverna’s.

"Zia is een kleurrijk bergdorp op het eiland Kos."

Sommige van deze restaurants horen tot de beste in Griekenland en hebben allerlei prijzen gewonnen. Je kunt hier allerlei lokale specialiteiten proeven. Ook zijn er in Zia veel souvenirwinkeltjes en gezellige straatjes om te wandelen.

Dit kleine, mooie dorp ligt dicht bij het dorp Asfendiou op de berghelling van Dikeos. Zia ligt verscholen tussen weelderige groene bossen en stromend water en wordt beschouwd als een trekpleister voor veel bezoekers. De idyllische ligging op de hellingen van de berg Dikeos biedt een adembenemend uitzicht over het hele eiland Kos.

De route die naar het dorp leidt, doorkruist enkele prachtige plekjes. Er staan drie kerken bij de ingang van het dorp en als je verder gaat, kom je bij de hoofdstraat met winkeltjes en tavernes. Zia is ook een bekende bestemming vanwege het geweldige uitzicht op de zonsondergang.

Zia
Zia

Een wandeling in Zia (Kos)

Video Zia Kos - © De Griekse Gids

Vakantie op Kos

Wil je op vakantie naar Kos en het bergdorp Zia ook bezoeken? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar Kos. Wil je je vakantie op Kos combineren met andere eilanden, zoals Leros of Samos? Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Kos geweest en kennen het eiland erg goed.

Foto's Bergdorp Zia

Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 40 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 43 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia op KosGriekenland foto 1 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 18 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 7 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia op KosGriekenland foto 28 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 37 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 8 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 49 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia op KosGriekenland foto 15 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Bergdorp Zia - Eiland Kos -  Foto 3 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Bergdorp Zia»

Wandelen

In Zia kan je helemaal naar boven wandelen, wat erg leuk is. Je komt dan bij het mooie kerkje uit en bij verschillende leuke restaurantjes. Bij het restaurantje "De Watermolen" kan je huisgemaakte "lemonade" drinken (vers gemaakt citroen/limoen sap). Heel lekker en verfrissend, een aanrader. Er is ook een echte, oude watermolen te bekijken. Het zaakje is enorm mooi gedecoreerd, helemaal in Griekse stijl. Prachtig en kleurrijk. Ook is het uitzicht van hierboven prachtig. Loop je nog verder naar boven, dan kom je bij het eigenlijke dorp Zia uit, waar de mensen wonen. Bekijk hier ons weblog artikel: 5 redenen om naar Zia op Kos te gaan

Zia kos terras
Terras de Watermolen in Zia Kos

Natuurpark 

Aan het einde van het dorp bij het Natuurpark van Zia. Het is een park met prachtige uitzichten en wandelpaden door een rustgevende, prachtige natuur. Er leven ook een aantal dieren in het park, zoals herten, pauwen en schildpadden. Het uitzicht vanaf de berg bij Zia op het landschap van Kos met het zoutmeer en de eilanden Kalymnos en Pserimos is fantastisch.

Uitzicht vanaf Zia op Kos
Uitzicht vanaf Zia op Kos

Hoe kom je bij Zia

Zia is te bereiken vanaf Kos stad voorbij het Asklepieion en dan via een kronkelende weg door de bossen op de hellingen van de berg Dikeos. Deze route is schitterend, je waant je soms in Oostenrijk of in Zwitserland. Je kunt naar Zia ook via de provinciale weg die naar het vliegveld leidt en dan ter hoogte van Tigaki links afslaan en via Zipari naar Zia rijden. Eenmaal op de bergen is het uitzicht naar de vruchtbare groene vlakte schitterend. Zia hoort tot de gemeente Asfendiou, een cluster van bergdorpen op ongeveer 14 km van Kos stad. Deze dorpen zijn: Zia, Zipari, Asomatos, Evangelistria, Lagoudi en Agios Dimitrios en al deze dorpen liggen op de hellingen van het Dikeon gebergte. Van deze dorpen is alleen Zipari geen bergdorp en dit dorp ligt op de provinciale weg Kos stad – vliegveld.

Zia Kos
Kos Zia


Gemiddelde temperaturen Bergdorp Zia Kos

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Kos: Waar ligt Bergdorp Zia?

Waar ligt Kos
De kaart / landkaart van Bergdorp Zia© De Griekse Gids 2000-2024