Melissani grot (Kefalonia)

Melissani. De grot en het ondergrondse meer van Melissani liggen twee kilometer ten noordwesten van Sami op het eiland Kefalonia, vlakbij Karavomilos. Het is één van de mooiste en interessantste bezienswaardigheden op van Kefalonia. Deze grot werd pas in het jaar 1951 ontdekt door een Griekse speleoloog (Giannis Petrocheilos). De Melissani-grot werd ontdekt nadat een deel van het dak ingestort was. Bij de entree zijn trappen en een lange ondergrondse gang waardoor het ondergrondse meer bereikbaar is. Het meer ligt ongeveer twintig meter onder de grond en de diepte van het water varieert van tien meter tot dertig meter. In de Griekse mythologie, was Melissani de Grot van de Nimfen.

De grot kan door toeristen bezocht worden, je kunt een entreekaartje kopen (7 Euro) en een miniboottochtje in de grot is meer dan moeite waard. De boottocht duurt niet lang, ongeveer 15 minuten. Wanneer de zon hoog staat is de grot indrukwekkend, omdat dan de kleuren van het meer helderblauw worden, de sfeer in het meer is dan sprookjesachtig. De lichtval is hier uniek, vooral tussen twaalf en drie uur. Indrukwekkend zijn de stalactieten in de grot. In het hoogseizoen kan het hier wel erg druk zijn en er is dan vaak een wachtrij.

Het water in het meer van Melissani is brak (zoutachtig water maar minder zout dan zeewater). Dit komt omdat het zeewater vanaf Kathavotres onder de grond verdwijnt en hier in Melissani weer aan de oppervlakte verschijnt. Het zoute zeewater is door de lange reis onder de grond, vermengd met zoet bodem/regenwater. Het water van het meer van Melissani stroomt helemaal door tot in het meer van Karavomilos.

Wanneer je de Melissani grot gaat bezoeken, is het handig dit te combineren met een bezoekje aan de Drogarati grotten, die er vlakbij liggen.

Het meer van Mellisani was in de oudheid een religieuze plek voor de God ‘Pan’ en de nymf ‘Melissani’, vandaar de naam “Melissani-meer”. Pan was in de Griekse mythologie de God die de zielen in de onderwereld ontving voordat ze geïncarneerd werden. Volgens de legende heeft de nymf ‘Melissani’ hier zelfmoord gepleegd omdat ‘Pan’ niets voor haar voelde. Op een rots in de grot zijn beelden uit de oudheid gevonden, o.a. het beeldje van Pan, een kleischijf waarop te zien is hoe nimfen dansen en een klein beeld met een vrouwelijke figuur.

Lees ook: Het meer van Melissani op Kefalonia

Foto's Melissani grot - Melissani grot in beeld

Melissani grot - Kefalonia - Foto 206 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 205 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 207 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 204 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 202 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 203 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 201 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 200 - Foto van De Griekse Gids Melissani grot - Kefalonia - Foto 208 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Melissani grot»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Tui Griekenland;

Gemiddelde temperaturen Kefalonia

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Kefalonia: Waar ligt Melissani grot?

Waar ligt Kefalonia
De kaart / landkaart van Melissani grot


Kefalonia vakanties

Kalliroi Villa

Bekijken

Kalliroi Villa
Kefalonia
Antipata
Aloni Cottages

Bekijken

Aloni Cottages
Kefalonia
Tzamarelata
F Zeen Retreat Kefalonia

Bekijken

F Zeen Retreat Kefalonia
Kefalonia
Lourdas Beach
Simatos apartments

Bekijken

Simatos apartments
Kefalonia
Lassi
© De Griekse Gids 2000-2019