ELEFTHERNA. Eleftherna is een traditioneel dorpje op Kreta, dat op 23 kilometer ten zuidoosten van Rethymnon stad ligt. Het bevindt zich te midden van een mooie, weelderige natuur. Het dorp is vooral bekend om de archeologische opgravingen en het nieuwe museum dat in juni 2016 zijn deuren heeft geopend. De antieke stad die hier ligt, is in het jaar 3000 v.Chr. gesticht.
“Eleftherna is een traditioneel dorpje omringt door een weelderige natuur„
Het antieke Eleftherna ligt op de top van een heuvel. Op de westelijke hellingen van de heuvel is een begraafplaats uit de Geometrische en de Archaïsche periode ontdekt. Ook zijn er gebouwen uit latere eeuwen gevonden, namelijk uit de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse periode. In het museum zijn voorwerpen te zien van de begraafplaats vanaf de Geometrische tot en met de Vroegchristelijke en Byzantijnse periode. Het symbool van het museum is een schild uit de 9e eeuw voor Christus.
Ruïnes van kasteel Eleftherna op Kreta
De archeologische opgravingen van Eleftherna liggen op een zeer uitgestrekt gebied, ongeveer 4 km². De belangrijkste kernen van de oude stad liggen op de heuvels van Nisi en Pyrgi die bij het dorp horen en liggen. Volgens deskundigen is er in heel het gebied nog veel onontdekt.
Humphrey Payne van de Britse School in Athene is in Eleftherna in 1929 met de opgravingen begonnen. Omdat hij dacht dat er niet veel te zien was, heeft hij vroegtijdig de werkzaameden laten stoppen. Systematische opgravingen door de Universiteit van Kreta in 1985 hebben echter het tegenovergestelde bewezen: er zijn belangrijke archeologische overblijfselen gevonden die dateren uit de Geometrische tot de vroeg-Byzantijnse periode en zijn bewijs voor voortdurende bewoning vanaf de vroege Minoïsche periode.
Eleftherna bloeide tussen de 10e en de 7e eeuw voor Chritsus, eigenlijk na de val van Minoïsche beschaving. Eleftherna vocht tegen Rhodos en zijn bondgenoot Knossos in de 3e eeuw voor Christus, maar koos de kant van Knossos tegen andere Kretenzische steden in 220 voor Christus. Het werd echter belegerd en veroverd en uit zijn bondgenootschap gedwongen. Dankzij de van nature versterkte locatie, weerstond de stad met succes de aanval van Quintus Caecilius Metellus in 68 voor Christus, totdat verraad tot de verovering ervan leidde.
Overdekte opgravingen Eleftherna