Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Preveli

Preveli - Eiland Kreta

PREVELI. Het strand van Preveli ligt aan zuidkust van het centrale deel van Kreta. Preveli staat bekend om het prachtige palmenstrand, de rivier die in zee uitmondt en het klooster dat hier aan het einde van de zestiende eeuw werd gesticht. Preveli ligt in één van de mooiste streken van Zuid Kreta, het is een geliefd gebied door fotografen.

"Preveli is een prachtig palmenstrand op Zuid Kreta."

Vanuit het vakantie dorpje Agia Galini gaan dagelijks boottochtjes naar het palmen strand van Preveli en ook vanuit het leuke badplaatsje Plakias. Preveli is ook per auto te bereiken. Je moet dan wel van boven van de berg naar beneden lopen, maar sinds er wandelpaden met trappen zijn aangelegd is dit geen gevaarlijke onderneming meer. Wel moet je goed ter been zijn om deze pittige wandeling naar beneden en weer terug naar boven te kunnen ondernemen.

Preveli Beach strand
Preveli beach

Het uitzicht is prachtig, de prachtige kleuren van het strand, de zee, de bergen, de palmen en langs de rivier groeien in de zomer felgekleurde oleanders. Het is een betoverende plek, die zeker de moeite van het bezoeken waard is. Het strand wordt in de zomer wel erg druk bezocht, verwacht geen verlaten of rustig strandje. Preveli Beach staat hoog op het lijstje van mooiste stranden van Kreta.

Luchtfilm Preveli beach Kreta

Wil je Preveli bezoeken tijdens een vakantie op Kreta?

Wil je tijdens je vakantie Preveli bezoeken en zoek je een goed hotel of leuk appartement? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar Kreta. Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen. Wij bieden o.a. leuke fly & drive vakanties op Zuid Kreta, zoals de combinatie Plakias, Matala en Agia Galini

Foto's Preveli

Preveli | Zuid Kreta Griekenland 5 - Foto van De Griekse Gids Preveli Kreta | Griekenland 1 - Foto van De Griekse Gids Onderweg van Spili naar Preveli | Zuid Kreta Griekenland 3 - Foto van De Griekse Gids Preveli beach Kreta - Departement Rethymnon - Foto 20 - Foto van De Griekse Gids Onderweg van Spili naar Preveli | Zuid Kreta Griekenland 6 - Foto van De Griekse Gids Preveli beach Kreta - Departement Rethymnon - Foto 10 - Foto van De Griekse Gids Preveli beach Kreta - Foto van Bennie Bergman Preveli Kreta | Griekenland 16 - Foto van De Griekse Gids Preveli | Zuid Kreta Griekenland 12 - Foto van De Griekse Gids Preveli beach Kreta - Departement Rethymnon - Foto 3 - Foto van De Griekse Gids Preveli beach Kreta - Departement Rethymnon - Foto 14 - Foto van De Griekse Gids Preveli Kreta | Griekenland 13 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Preveli»

Informatie een tips

De Kourtaliotiko Kloof

Ongeveer 5 minuten buiten het dorpje Koxare, ligt de Kourtaliotiko-kloof. Je kunt de kloof helemaal naar Preveli Beach wandelen, dat is ongeveer 4,8 km. Op sommige plaatsen gaat de wandeltocht van ruim vier uur door water dat tot knie- of heuphoogte kan komen, daarom kan alleen in juli en augustus gelopen worden. De Kourtaliotiko kloof is ontzettend mooi en indrukwekkend en is van grote biologische en ecologische waarde. De kloof heeft prachtige watervallen en is de thuisbasis van vele zeldzame soorten Kretenzer planten en dieren en staat bekend om zijn vogels.

De Kourtaliotiko-kloof gaat over in de kloof van Preveli. Wanneer je door de Kourtaliotiko-kloof gereden bent met het prachtige, imponerende uitzicht, zie je aan de linkerkant van de weg een oude brug. Deze brug, die niet meer in gebruik is, werd door de Venetianen gebouwd om de rivier Megálopotamos (of de Kourliótis rivier) over te kunnen steken. Kom je met de auto naar Preveli en wil je naar beneden wandelen, dan kan je de auto op de parkeerplek neerzetten bij de ingang van het wandelpad naar beneden, de kosten zijn maar twee Euro.

Kourtaliotiko kloof Preveli
Kourtaliotiko kloof bij Preveli

Het Preveli klooster

Als je met de auto komt en je wilt het klooster bezoeken, parkeer dan boven, bij het Preveli klooster, Moni Preveli. Wil je het klooster bekijken, dan is passende kleding uiteraard gewenst. Het klooster is gebouwd boven op de berg en heeft een geweldig mooi uitzicht over de zee en de omgeving.

Het klooster heeft vroeger altijd een grote rol gespeeld in de bevrijding van Kreta, aan tegenstanders van het Turkse regiem werd hier onderdak verleend. In de Tweede Wereldoorlog steunde het klooster het verzet tegen de Duitsers. Het klooster is nog steeds in gebruik. In het klooster bevindt zich o.a. een zilveren kruis uit de 17e eeuw. Dit kruis zou een stukje van het originele kruis waaraan Christus genageld is bevatten en een aantal edelstenen.

Klooster Preveli
Preveli klooster Kreta

Het strand van Preveli Beach

Het strand en de lagune van Preveli dat ook wel bekend staat als "Palm Beach", liggen aan de monding van de Kourtaliótiko-kloof. Het is een van de mooiste stranden van Kreta. Achter het strand is een uitgestrekte open plek met palmbomen. Het strand wordt regelmatig door toeristenboten vanuit de nabijgelegen badplaatsen bezocht. Je kunt als bezoeker van Preveli Beach genieten van het geweldige zand strand en het kristalheldere water, je kunt zwemmen in het meer, (de lagune) en  wandelen in het palmbos en langs de rivier. Het is een oase van palmbomen met kristalhelder groenachtig water en fijn zacht zand en kiezeltjes.

Vanwege zijn extreme schoonheid wordt het Preveli-strand helaas erg druk tijdens het hoogseizoen. Preveli heeft een klein café/snackbar verscholen tussen de bomen achter het strand waar je iets te eten of drinken kunt kopen. Het strand bevindt zich in een beschermd natuurgebied en daarom hebben de autoriteiten besloten dat er geen voorzieningen zoals ligstoelen, parasols en douches op het strand mogen zijn. Het is dus een goed idee om je eigen strandparasol mee te nemen.

Strand Preveli Kreta
Preveli Beach Kreta


Gemiddelde temperaturen Preveli Rethymnon Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Rethymnon Kreta: Waar ligt Preveli?

Waar ligt Rethymnon Kreta
De kaart / landkaart van Preveli© De Griekse Gids 2000-2021