Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Bekri meze

Bekri meze - Grieks “dronkenmans-hapje”

Het traditionele Griekse gerecht Bekri Meze wordt in Griekenland als “meze” geserveerd, in een kleine portie dus, bij een glaasje wijn, ouzo of raki. Het wordt gemaakt van vlees met paprika en ui. Bekri meze betekent letterlijk: dronkenmanshapje. 'Bekri' is iemand die dronken wordt en 'meze' is een klein hapje dat goed past bij een drankje. Dit gerecht is erg pittig, vanwege het ingrediënt boukovo, (gemalen hete pepertjes) waardoor er vaak veel bij wordt gedronken. Een heerlijk gerecht met (meestal) varkensvlees.

"Bekri meze, een Grieks hapje bij je drankje"

Lekker, makkelijk en snel te maken, is deze 'dronken' vlees stoofpot (Mpekri of Bekri meze) is het perfecte gerecht om met vrienden of familie te delen bij een glas wijn of ouzo! Traditioneel gemaakt met varkensvlees, maar het is even lekker met kip of rundvlees! Het is de perfecte meze, maar het kan ook heel goed als hoofdgerecht geserveerd worden met bijv. kritharakia (orzo) .

Bekri meze
Bekri meze

Nodig:

  • 1 kilo varkensvlees in vierkante stukken gesneden. (Het kan ook met rundvlees of kip)
  • Griekse extra vergine olijfolie (4 eetlepels)
  • 1 ui in halve ringen
  • 1 glas zoete rode wijn
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 250 ml. water
  • 2 grote rode paprika's in halve ringen
  • 2 grote gele paprika's in halve ringen
  • 2 knoflooktenen in kleine stukjes
  • 1 eetlepel gedroogde Griekse oregano
  • 1/2 eetlepel Griekse honing
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • Een snuf boukovo (gemalen hete pepertjes)
  • Eventueel naar smaak: 1/2 theelepeltje komijn
  • Feta om erover te verbrokkelen
  • Serveer dit gerecht met kritharakia (orzo), feta en brood

Recept Bekri Meze
Snijd de paprika's en de uien in halve ringen en de knoflook in snippers. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Bak het vlees bruin in de Griekse olijfolie onder regelmatig roeren, zodat het vlees niet aan de bodem van de koekenpan blijft kleven. Bestrooi het vlees met zout en peper.

Voeg de verschillende kleuren paprika’s, de ui, knoflook toe. Voeg ook de wijn toe, de oregano, de boukovo, het water, de tomatenpuree en de honing. Wil je komijn toevoegen dan doe je dit er nu ook bij.

Nu mag het ongeveer een uurtje zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Als het nodig is voeg je nog wat water of wijn toe. Serveer de bekri meze in een mooie schaal en verbrokkel er feta overheen. Over de feta strooi je nog wat oregano. (rigani)

Klaar! Serveer het bijv. met kritharakia, feta en wat brood.

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Bekri meze met stap voor stap foto's

Bekri meze ingrediënten
Bekri meze, de ingrediënten

Bekri meze
Snijd de paprkia's en de uien in halve ringen en de knoflook in snippers. Snijd het vlees in grote dobbelstenen.

Bekri meze
Bak het vlees bruin in de Griekse olijfolie onder regelmatig roeren, zodat het vlees niet aan de bodem van de koekenpan blijft kleven. Bestrooi het vlees met zout en peper.

Bekri meze
Voeg de verschillende kleuren paprika’s toe

Bekri meze
Voeg de ui toe

Bekri meze
Voeg de knoflook toe.

Bekri meze
Voeg de tomatenpuree toe

Bekri meze
Voeg de honing toe

Bekri meze
Voeg de rode wijn toe

Bekri meze
Voeg de boukovo en de rigani (oregano) toe

Bekri meze
 Doe de deksel op de pan en laat de bekri meze een uurtje zachjes sudderen. Af en toe omrroeren.

Bekri meze
Doe de bekri meze in een mooi schaaltje en kruimel de feta er over. Strooi wat rigani over de feta.

Wat is eigenlijk een meze?

Een meze is geen voorgerecht of onderdeel van een diner, maar een gerecht dat -koud of warm- pittig, gekruid en vaak gezouten, wordt geserveerd, meestal samen met andere mezethes, als een aparte eet-ervaring. (In het Grieks: “mezé” en in meervoud “mezédes” = mezethes)

Het doel van de mezethes is tweevoudig:

1. om de smaak van de drank te vermeerderen en aan te vullen
2. om te voorzien in een goede achtergrond voor een sociaal samenzijn

In tegenstelling tot voorgerechten, (orektika) die bedoeld zijn om de eetlust op te wekken, is het in Griekenland normaal voor groepen vrienden en families om samen te komen of uit te gaan om  mezethes te eten. Zij delen verschillende heerlijke gerechten, drinken een drankje, praten en lachen. De kleine bordjes en schaaltjes worden met iedereen gedeeld aan tafel. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige variatie aan smaken, maar creëert ook een levendige sfeer waar de Grieken om bekend staan. Er zijn vele gerechten die traditioneel als mezethes worden gegeten, maar er is een grote flexibiliteit in wat er op tafel komt, afhankelijk van persoonlijke smaak.




© De Griekse Gids 2000-2024