Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Prasopita - hartige taart met prei en feta

Prasopita - Preitaart uit Griekenland

Een variatie op de bekendere Spanakopita is de Prasopita, een lekkere hartige taart, met als hoofdingrediënten prei en feta. Hartige taarten zijn in de Griekse keuken niet weg te denken. Van de klassieke Griekse spanakopita, kiptaart (kotopita) tot kaastaarten in verschillende maten en vormen. Hartige taarten zijn geschikt voor elk moment van de dag, als hoofdgerecht, voorgerecht of tussendoortje. Dit is een traditioneel Grieks recept voor een heerlijke preitaart (prasopita).

"Prasopita is een prei- fetataart uit de Griekse keuken."

Het belangrijkste ingrediënt dat je nodig hebt om deze Griekse taart te maken, is prei (prasa), een favoriet ingrediënt in allerlei Griekse recepten en vooral wanneer het gebakken is met feta en gewikkeld in filodeeg. Maak dit heerlijke Griekse preitaart recept op de traditionele manier.

Prasopita preitaart
Prasopita Griekse preitaart

Ingrediënten:

 • 4 grote preien, in ringen gesneden
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 5 lente-uitjes/ bosuitjes in ringetjes gesneden
 • 5 eetlepels dille, fijngesneden
 • 5 eetlepels peterselie, fijngesneden
 • 700 gr feta
 • 1 kop melk (125 ml) en 4 eieren
 • 1 kop melk (125 ml) en 2 eieren
 • 1 theelepel zout
 • 5 eetlepels Griekse olijfolie
 • vloeibare margarine
 • 1 pak fylo deeg

Recept voor Prasopita - Preitaart uit Griekenland

De gesnipperde ui en de in ringetjes gesneden bosuitjes zachtjes bakken in de extra vergine olijfolie. De in ringen gesneden prei toevoegen. Peterselie en dille toevoegen. Zout erbij. Ondertussen in een kom de feta verbrokkelen. In een andere kom de vier eieren kloppen met een kop melk. Dit bij de verbrokkelde feta doen. De prei even laten afkoelen. Als er nog veel vocht bij de prei zit even laten uitlekken in een vergiet.

Ondertussen de bakplaat invetten. Op de bodem vier vellen fylodeeg leggen, elk bestreken met vloeibare margarine. Wat prei en uien mengsel bovenop de vier lagen filodeeg leggen en wat feta/ei mengsel erbij. Nu twee velen fylodeeg erop, elk bestreken met vloeibare margarine en weer prei en feta erop. Hierna nog eens twee vellen fylo met margarine bestrijken en prei en feta erop. Bovenste laag weer vier vellen fylodeeg gebruiken en elk met vloeibare margarine bestrijken.

De taart in stukken snijden. Nu in een kom de twee eieren met melk mengen. Hiermee de bovenste laag bestrijken. In een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius bakken. Ongeveer 30-40 minuten. Eet smakelijk - kali orexi!

Bekijk hieronder op de foto's hoe je prasopita maakt.

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Prasopita
Ingrediënten voor Prasopita

Prasopita
De uitjes snijden en zachtjes bakken in olijfolie. Prei en peterselie toevoegen. Dille erbij

Prasopita
De feta verbrokkelen, vier eieren en melk mengen, eieren en melk bij de feta doen.

Prasopita
Ovenschaal invetten. Vier vellen fylodeeg op de bodem, met preimengsel en fetamengsel. Daarna twee keer twee vellen fylodeeg.

prasopita
De taart in stukken snijden. Nu in een kom de twee eieren met melk mengen. Hiermee de bovenste laag bestrijken.

prasopita
In een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius bakken. Ongeveer 30-40 minuten.

Prasopita Griekse preitaart
Prasopita Griekse preitaart
© De Griekse Gids 2000-2024