Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Spanakopitakia - Spinaziehapjes

Recept voor Griekse spinaziehapjes

Spanakopitakia of kleine spinaziehapjes worden in Griekenland vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht. Ook kan het als ontbijt of lunch worden gegeten of als lekker hapje (meze) tussendoor. De grotere variant, de spanakopita wordt ook veel gemaakt en gegeten in Griekenland en dit is eigenlijk mini spanakopita.

"Spanakopitakia zijn kleine, Griekse spinazie broodjes"

Dit is een variatie op het traditionele Griekse spanakopita recept. Je serveert ze als individuele hapjes. Het is het perfecte "fingerfood" dat ook gemakkelijk mee te nemen is als lunch.

Spanakopitakia spinaziehapjes
Spanakopitakia spinaziehapjes

Nodig voor de vulling

500 gr. verse spinazie, fijngesneden
2 sjalotten, fijngesneden
1 kop peterselie, fijngesneden
1/2 kopje Griekse extra vergine olijfolie
peper en zout
Eventueel: feta

Voor het deeg:
1 glaasje raki of citroensap
1 glaasje olijfolie
600 gr. bloem
250 ml water
1/2 theelepel zout

Recept voor spanakopitakia

De verse spinazie wassen en fijnsnijden. De extra vergine olijfolie in de pan laten doen en de sjalotjes zachtjes bakken en even later de peterselie en de spinazie toevoegen. Goed doorroeren. Een beetje peper en zout toevoegen. Ongeveer 10 minuten laten bakken, tot het meeste vocht verdwenen is. De pan van het vuur halen,en de spinazie laten uitlekken in een zeef.

Doe het meel in een kom en voeg de olie en raki of citroensap toe. Een glas water toevoegen en goed kneden. Het deeg erg dun uitrollen en in vierkante stukjes snijden. (ongeveer 8x8 cm). Op de vierkante plakjes deeg de spinazie leggen. (Tip: op dit moment kunt u ook feta toevoegen in kleine brokjes.) De deegvierkantjes dichtvouwen en in een koekenpan in olijfolie aan beide kanten bakken.

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Spanakopitakia
Ingredienten voor
spanakopitakia.
Spanakopitakia
De sjalotjes in olijfolie
zachtjes bakken.
Spanakopitakia
Peterselie
toevoegen.
Spanakopitakia
Spinazie toevoegen en zachtjes bakken, ongeveer 10 minuten.
Spanakopitakia
Aan het meel de olie en raki
of citroensap toevoegen.
Spanakopitakia
Een glas water toevoegen
en goed kneden.
Spanakopitakia
De spinazie laten uitlekken.
Spanakopitakia
Het deeg dun uitrollen.
Spanakopitakia
Een beetjes spinazie op
een vierkantje leggen
.
Spanakopitakia
Evt. feta brokjes toevoegen
en dichtvouwen.
Spanakopitakia
Bakken
Spanakopitakia
Klaar zijn de spinaziehapjes!

Spanakopitakia
Spanakopitakia - Griekse spinaziehapjes




© De Griekse Gids 2000-2024