Spanakopitakia of kleine spinaziehapjes worden in Griekenland vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht. Ook kan het als ontbijt of lunch worden gegeten of als lekker hapje (meze) tussendoor. De grotere variant, de spanakopita wordt ook veel gemaakt en gegeten in Griekenland en dit is eigenlijk mini spanakopita.
Dit is een variatie op het traditionele Griekse spanakopita recept. Je serveert ze als individuele hapjes. Het is het perfecte "fingerfood" dat ook gemakkelijk mee te nemen is als lunch.
Spanakopitakia spinaziehapjes
Nodig voor de vulling
500 gr. verse spinazie, fijngesneden
2 sjalotten, fijngesneden
1 kop peterselie, fijngesneden
1/2 kopje Griekse extra vergine olijfolie
peper en zout
Eventueel: feta
Voor het deeg:
1 glaasje raki of citroensap
1 glaasje olijfolie
600 gr. bloem
250 ml water
1/2 theelepel zout
De verse spinazie wassen en fijnsnijden. De extra vergine olijfolie in de pan laten doen en de sjalotjes zachtjes bakken en even later de peterselie en de spinazie toevoegen. Goed doorroeren. Een beetje peper en zout toevoegen. Ongeveer 10 minuten laten bakken, tot het meeste vocht verdwenen is. De pan van het vuur halen,en de spinazie laten uitlekken in een zeef.
Doe het meel in een kom en voeg de olie en raki of citroensap toe. Een glas water toevoegen en goed kneden. Het deeg erg dun uitrollen en in vierkante stukjes snijden. (ongeveer 8x8 cm). Op de vierkante plakjes deeg de spinazie leggen. (Tip: op dit moment kunt u ook feta toevoegen in kleine brokjes.) De deegvierkantjes dichtvouwen en in een koekenpan in olijfolie aan beide kanten bakken.
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis
Spanakopitakia - Griekse spinaziehapjes