Een van de traditionele Grieks gerechten is Dolmades (dolma's of dolmadakia). Dolmades zijn gevulde druivenbladeren oftewel wijnbladeren. De vulling bestaat uit rijst met gehakt, kruiden en/of specerijen en groenten. Ook vult men in Griekenland vaak koolbladeren en courgettebloemen.
"Dolmades worden vaak gegeten als mezedes of als voorgerecht."
Wijnbladeren vind je niet vaak in de gewone supermarkt, maar je kunt ze wel vinden in de buitenlandse winkeltjes, zoals bij de Griek of de Turk. Verse wijnbladeren zijn het lekkerst, maar kun je die niet vinden, dan kun je ze ook uit pot of blik nemen. Hier kun je Griekse wijnbladeren in pot bestellen>
|
|
Recept dolmadakia - Recept gevulde Griekse wijnbladeren
De wijnbladeren goed wassen en de steeltjes afsnijden. In kokend water leggen en 5 tot 10 minuten laten koken, totdat ze gelig van kleur worden. Dan laten uitlekken en met de bovenkant naar beneden uitspreiden op een werkblad. Je kunt ook kant en klaar voorgekookte druivenbladeren kopen. Die moet je alleen even wassen.
De vulling maak je als volgt: 100 gr. olijfolie in de pan gieten en de uien zachtjes bakken, als de uitjes glazig zijn, doen we het gehakt erbij. Even laten bakken en dan de aardappelen, worteltjes en tomaten erbij. Samen vijf minuten laten bakken. Nu mag de rijst erbij met twee glazen water en dille, peterselie, komijn, munt, peper en zout. Vijf minuten laten koken. Op ieder wijnblad een lepeltje van de vulling leggen, de zijkanten naar binnen vouwen en de bladeren oprollen.
Eerst wat olijfolie in de pan gieten. De rolletjes op de bodem van een pan naast elkaar leggen in drie of vier lagen. Een kop olie en kokend heet water in de pan gieten, zoveel dat de dolmadakia geheel onder water staan. Bovenop enkele open wijnbladeren leggen, zodat de dolmadakia niet beschadigen en een bord in de pan op de rolletjes leggen om te voorkomen dat ze weer open gaan tijdens het koken. Aan de kook brengen op een hoog vuur, wanneer het kookt het vuur laag zetten en zachtjes laten koken tot het meeste vocht is ingekookt (en de rijst gaar is), dit zal ongeveer 1 uur duren.
Warm of koud serveren.
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis
Vers gemaakte dolmadakia - gevulde wijnbladeren, gevulde druivenbladeren
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis