Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Anavatos

Anavatos - Eiland Chios

Anavatos. Het dorpje Anavatos ligt op het Griekse eiland Chios, negentien kilometer ten westen van Chios stad. Het is het meest historische dorp van Chios. Grieken noemen het “Het Mistras van Chios”. Mistras is een vergelijkbaar historisch dorp op de Peloponnesos.

Het van oorsprong Byzantijnse dorp is op een hoge rots gebouwd, op vierhonderdvijftig meter hoogte en is alleen begaanbaar vanaf het zuiden. Waarschijnlijk is het dorp om militaire redenen gesticht in het midden van de Byzantijnse tijd. Het dorp is omgeven door twee kloven en bestaat uit ongeveer vierhonderd gebouwen. De eerste dorpelingen bouwden het dorp beneden aan de voet van de rots. Later hebben ze het dorp naar boven “verplaatst” en het Anavatos genoemd. Het Griekse woord “anavasi” betekent “beklimming”, vandaar dus de naam. De dorpelingen hebben het dorp toen zo gebouwd om zichzelf tegen de piraten te beschermen.

De meest opvallende gebouwen zijn de kerk van Taxiarchis en de kerk gewijd aan de Heilige moeder. De meeste huizen bestonden uit twee verdiepingen waarbij de eerste verdieping een opslagplaats was en op de tweede verdieping werd er gewoond. Deze twee ruimtes waren langs de binnenkant met elkaar verbonden. Wanneer je het dorp nu ziet dan zie je alleen maar vervallen huizen en steegjes. Met een beetje fantasie echter, kun je inzien dat het dorp wel belangrijk is geweest in het verleden en dat er, gezien de omvang, veel mensen woonden. De catastrofe van 1822 door de Turken met daarna de grote aardbeving aan het einde van de 19e eeuw zorgden voor de totale leegloop van het dorp. Wanneer je het dorp vandaag de dag ziet dan lijkt het eerder op een spookdorp. Toch is een wandeling door de steegjes van het dorp een aanrader.

Foto's Anavatos

Anavatos monument | Chios - De Griekse Gids - Foto van Doortje van Lieshout ChiosAnavatosHetVerlatenDorp - Foto van Doortje van Lieshout Anavatos | Oude huizen | Chios - De Griekse Gids - Foto van Doortje van Lieshout Anavatos - Chios Egeische eilanden - - Foto van Dick & Joke Salamander in Anavatos | Chios - De Griekse Gids - Foto van Doortje van Lieshout

meer foto's van Anavatos»


Gemiddelde temperaturen Anavatos Chios

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C


Chios: Waar ligt Anavatos?

Waar ligt Chios
De kaart / landkaart van Anavatos© De Griekse Gids 2000-2023