Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Vrondados

Vrondados - Eiland Chios

Vrondados. Vrondados is een kustplaats, vier kilometer ten noorden van Chios-stad. Bij het plein aan het kiezelstrand staat het beeld ter ere van de onbekende zeeman en er zijn door de gemeente bij het haventje palmbomen geplant. Er zijn een aantal taverna’s en cafetaria’s maar veel meer heeft Vrondados op dat gebied niet te bieden. De stranden zijn smal en bestaan uit flinke keien en ook kiezels.

Foto's Vrondados

Beeld matroos in Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Chios-Vrondados-Mist - Chios Egeische eilanden - - Foto van Rob Hakemulder Het verzorgde Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Strand Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Baaitje Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Haventje in Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Het kiezelstrand van Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Monument aan kiezelstrand Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Het verzordge plein aan het strand van Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Chios Lines Cruiseboot voor Vrondados-Chios - Chios Egeische eilanden - - Foto van Rob Hakemulder Haventje Vrondados-Chios - Chios Egeische eilanden - - Foto van Rob Hakemulder Het rustige kiezelstrand van Vrondados - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Vrondados»

Bezienswaardigheden:

  • Het standbeeld van de onbekende zeeman Afanis Naftis
  • Het Eposgebergte met het Epos monument (het maanlandschap, zeer boeiend)
  • Folklore museum
  • Het graf van Yioannis Psycharis
  • De bossen van Klidou met vele watervallen

Ten noorden van Vrondados ligt Daskaloptera. Daskalopetra is veel gemoedelijker dan Vrondados en ligt aan de voet en op de hellingen van een imposante hoge berg. Ook hier is een kiezelstrand en een vissershaventje. Aan het strand zijn enkele taverna’s waar ook parasols en ligstoelen te huur zijn, men kan hier watersporten. Op loopafstand van het strand bevindt zich het Heiligdom van Cybele met daarachter een rots, waarvan men beweert dat Homerus hier les gaf aan zijn leerlingen. Daarom heeft men het plaatsje ook Daskalopetra genoemd, wat “steen van de meester” betekent. 

In Vrondados en omstreken wonen tegenwoordig ongeveer vijfduizend vaste inwoners. Vrondados is in heel Griekenland bekend om het uitvoerig vieren van Pasen, wat gepaard gaat met het afsteken van veel vuurwerk. Bezienswaardigheden bij Vrondados en Daskalopetra zijn de kerken van de Heilige Moeder Erithiani, van Agios Georgios en van Agios Markos en het klooster van Mirsinidou op een heuvel, anderhalve kilometer van Daskalopetra.

Tekst: De teksten op deze Vrondados-pagina zijn geschreven door Jorgos en Wendy Nikolidakis van de Griekse Gids en aangevuld door Doortje van Lieshout.


Gemiddelde temperaturen Vrondados Chios

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C


Chios: Waar ligt Vrondados?

Waar ligt Chios
De kaart / landkaart van Vrondados© De Griekse Gids 2000-2023