Chios stad. Chios-stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Chios. De Grieken noemen de stad ook wel Chora. De stad ligt centraal in het oosten van het eiland, ter hoogte van het Turkse schiereiland Cesme en telt vandaag de dag ongeveer dertigduizend inwoners.
Chios-stad is een levendige stad met een grote haven en het is er druk en rumoerig. Het is een echte Griekse havenstad. Bij de haven is een boulevard en er zijn terrasjes van restaurants en cafés. Hier zitten de Griekse jongeren graag. Het is leuk om hier te zitten en de drukte en bedrijvigheid bij de aankomst en het vertrek van de ferries te bekijken. Wanneer je het in de haven zelf te lawaaierig vindt, dan kun je een wandeling door de kleinere straatjes maken.
"Chios-stad is de levendige hoofdstad van Chios met de bekende molens."
Er is veel te zien en te doen in Chios-stad. Zo zijn er de beroemde stenen molens, de oude vesting (het kasteel) en de wijk Kastro (de Turkse wijk). Overige bezienswaardigheden in Chios-stad zijn het Byzantijnse Museum, het Maritiem Museum, het Archeologisch Museum, het Folklore Museum, de Korais bibliotheek, het Vounakiplein met de aangrenzende openbare stadstuin, de marmeren fonteinen en vele historische monumenten, neo-klassieke gebouwen en herenhuizen.
Gelegenheid om te winkelen is er ook volop. Dé winkelstraat is Aplotaria met in de aangrenzende straatjes de typisch Griekse winkeltjes.
Chios-stad
Chios-stad is bovenop de antieke stad gebouwd, helaas is er van de oude stad weinig overgebleven. Door haar strategische ligging speelde de stad van oudsher een belangrijke rol in de geschiedenis, vanwege de ligging aan de smalle doorgang tegenover de kust van Azië. Het was een levendige stad met een grote haven, waar maar liefst tachtig schepen konden aanmeren. Bij de stad was een groot theater en een grote tempel die gewijd was aan de Griekse godin Athena.
Uit de Byzantijnse periode is weinig bekend over de stad. Toen is de bouw van het kasteel begonnen, later is deze vesting versterkt door de Genuezen. Daarna kwamen de Ottomanen die voor de zwarte pagina in de geschiedenis van Chios zouden zorgen. In 1822 werd de opstand van de Grieken onderdrukt. De stad werd helemaal geruïneerd en de Griekse inwoners werden massaal vermoord. Toen vond de “slachting van de Grieken plaats”, maar liefst vijfentwintigduizend mensen kwamen om. Deze gebeurtenis had ook een grote impact op Europa, zo schilderde Eugene Delacroix het schilderij “Le Massacre de Chios”, dat nog steeds in het Louvre in Parijs te bezichtigen is. De replica van dit schilderij stond tot 2009 in het museum van Chios, maar de gemeente heeft besloten deze te verwijderen, als goed gebaar naar de Turkse buren.
De stad is in de 19e en 20e eeuw opnieuw gebouwd. Aan de Neoklassieke gebouwen zijn duidelijk de invloeden van de bouwstijl uit de stad Izmir (Smyrna) te zien. Chios-stad is vandaag de dag een moderne stad, waar de invloeden uit het verleden duidelijk zichtbaar zijn. Aan de haven bevinden zich vele zaken, winkels, restaurantjes, bars en cafés, het is het meest drukke gebied van de stad. Ten noorden van de stad is het kasteel en hier vlakbij liggen de veel gefotografeerde oude molens.
Chios stad
Op de binnenplaats van het Byzantijnse museum van Chios zijn architecturale sculpturen te zien uit vroegchristelijke, Byzantijnse, Genuese, islamitische en post-Byzantijnse periodes; ook Joodse grafstenen en vijf kanonnen uit de 17e eeuw zijn hier te zien. In de entreehal, zijn muurschilderingen van Chomatzas (1734) te zien die afkomstig zijn van de Panagia Krena-kerk; ook hier zijn vroegchristelijke, Byzantijnse, Genuese en populaire kunstsculpturen te bezichtigen. In de grote zaal, die wegens restauratie nog niet toegankelijk is voor het publiek, bevinden zich Byzantijnse en post-Byzantijnse muurschilderingen, vroegchristelijke, Byzantijnse, Genuese en populaire kunstsculpturen en inscripties, Post-Byzantijnse iconen, Post-Byzantijnse en populaire kunst en keramiek, stoffen en houtsnijwerk.
De belangrijkste items van de huidige tentoonstelling zijn:
- Een muurschildering van Michael Chomatzas (gedateerd 1734) met drie slapende meisjes (een scène uit de wonderen van Sint Nicolaas).
- Twee marmeren deur lateien met de afbeelding van Agios Georgios (Sint Joris) die de draak doodt, in hoog reliëf Genuese werk uit de Renaissance.
Tekst: De teksten op deze Chios stad-pagina zijn geschreven door Jorgos en Wendy Nikolidakis van de Griekse Gids en aangevuld door Doortje van Lieshout.