Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Chios stad

Chios stad - Eiland Chios

Chios stad. Chios-stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Chios. De Grieken noemen de stad ook wel Chora. De stad ligt centraal in het oosten van het eiland, ter hoogte van het Turkse schiereiland Cesme en telt vandaag de dag ongeveer dertigduizend inwoners.

Chios stad is een levendige stad met een grote haven en het is er druk en rumoerig. Het is een echte Griekse havenstad. Bij de haven is een boulevard en er zijn terrasjes van restaurants en cafés. Hier zitten de Griekse jongeren graag. Het is leuk om hier te zitten en de drukte en bedrijvigheid bij de aankomst en het vertrek van de ferries te bekijken. Wanneer je het in de haven zelf te lawaaiig vindt, dan kun je een wandeling door de kleinere straatjes maken. Er is veel te zien en te doen in Chios stad. Zo zijn er de  beroemde stenen molens, de oude vesting (het kasteel) en de wijk Kastro (De Turkse wijk). Overige bezienswaardigheden in Chios stad zijn het byzantijnse museum, het maritiem Museum, het Archeologisch Museum, het Folklore Museum, de Korais bibliotheek. Het Vounakiplein met de aangrenzende openbare stadstuin, de marmeren fonteinen en vele historische monumenten, neo-klassieke gebouwen en herenhuizen.

Gelegenheid om te winkelen is er ook volop. Dé winkelstraat is Aplotaria met in de aangrenzende straatjes de typisch Griekse winkeltjes.

Foto's Chios stad

Chios stad haven | De Griekse Gids - Foto van Doortje van Lieshout De 4 molentjes bij Chios stad - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Panoramafoto Chios stad - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Chios stad | Turkse bronnen Vounaki plein | De Griekse Gids - Foto van Doortje van Lieshout Chios stad | Monument Nationale Verzet - De Griekse Gids - Foto van Doortje van Lieshout Grecian Castle in Chios stad - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Chios Stad - Dansend zigeunermeisje - Chios Egeische eilanden - - Foto van Rob Hakemulder Chios stad haven | De Griekse Gids foto 2 - Foto van Doortje van Lieshout Chios stad, aan de haven - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids De windmolens | Chios stad Tampakika - De Griekse Gids foto 2 - Foto van Doortje van Lieshout Molens bij Chios stad - Foto van B.A. Millenaar Restaurant cafe Grecian Castle Chios stad - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Chios stad»

Geschiedenis van Chios stad

Chios-stad is bovenop de antieke stad gebouwd, helaas is er van de oude stad weinig overgebleven. Door haar strategische ligging speelde de stad van oudsher een belangrijke rol in de geschiedenis, vanwege de ligging aan de smalle doorgang tegenover de kust van Azië. Het was een levendige stad met een grote haven, waar maar liefst tachtig schepen konden aanmeren. Bij de stad was een groot theater en een grote tempel die gewijd was aan de Griekse Godin Athena.

Uit de Byzantijnse periode is weinig bekend over de stad. Toen is de bouw van het kasteel begonnen, later is deze vesting versterkt door de Genuezen. Daarna kwamen de Ottomanen die voor de zwarte pagina in de geschiedenis van Chios zouden zorgen. In het jaar 1822 werd de opstand van de Grieken onderdrukt. De stad werd helemaal geruïneerd en de Griekse inwoners werden massaal vermoord. Toen vond de “slachting van de Grieken plaats”, maar liefst vijfentwintigduizend mensen kwamen om. Deze gebeurtenis had ook een grote impact op Europa, zo schilderde Eugene Delacroix het schilderij “Le Massacre de Chios” dat nog steeds in het Louvre in Parijs te bezichtigen is. De replica van dit schilderij stond tot 2009 in het museum van Chios, maar de gemeente heeft besloten deze te verwijderen, als goed gebaar naar de Turkse buren.

De stad is in de 19e en 20e eeuw opnieuw gebouwd. Aan de Neoklassieke gebouwen zijn duidelijk de invloeden van de bouwstijl uit de stad Izmir (Smyrna) te zien. Chios-stad is vandaag de dag een moderne stad, waar de invloeden uit het verleden duidelijk zichtbaar zijn. Aan de haven bevinden zich vele zaken, winkels, restaurantjes, bars en cafés, het is het meest drukke gebied van de stad. Ten noorden van de stad is het kasteel en hier vlakbij liggen de veel gefotografeerde oude molens.

Tekst: De teksten op deze Chios stad-pagina zijn geschreven door Jorgos en Wendy Nikolidakis van de Griekse Gids en aangevuld door Doortje van Lieshout.


Gemiddelde temperaturen Chios stad Chios

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C


Chios: Waar ligt Chios stad?

Waar ligt Chios
De kaart / landkaart van Chios stad© De Griekse Gids 2000-2020