Pyrgi (Chios)

Pyrgi. Het dorpje Pyrgi ligt op het Griekse eiland Chios, op ongeveer vijfentwintig kilometer ten zuidwesten van Chios-stad. Kenmerkend voor dit dorp zijn de muren die op een speciale manier gedecoreerd zijn. Allerlei grijswitte geometrische vormen die handmatig met een vork op de muren gekrabd zijn. De Grieken noemen deze stijl “Xista”.
  
Men beweert dat deze techniek in de middeleeuwen door de Genuezen naar Chios is overgewaaid. Pyrgi is een gezellig dorpje met leuke, smalle met steen geplaveide steegjes met in het centrum van het dorp het dorpsplein. Dit is de plaats waar allerlei winkeltjes, kafenions en andere terrasjes zijn en waar het bijna altijd druk is. Pyrgi hoort tot de mastiekdorpen en ligt in het gebied waar hars geproduceerd wordt. Dit hars wordt dan bijvoorbeeld in de cosmetische industrie gebruikt.

Pyrgi heeft een rijke historie, want dit dorp was, zoals ook Mesta, als een vesting gebouwd met allemaal huizen rondom, zodat piraten niet naar binnen konden. Er was alleen één centrale poort om in het dorp te komen. De huizen waren aan elkaar verbonden met allerlei bogen en bruggen. Op de hoeken van het dorp bevonden zich torens. In het centrum bevond zich een hogere toren, vandaar ook de naam Pyrgi, wat in het Grieks “toren” betekent. Hier zochten de inwoners hun toevlucht wanneer indringers alsnog in het centrum raakten. Door een soort beweegbare brug konden ze de “boeven” dan buitensluiten. Pyrgi is een van de dorpen op Chios die je zeker moet bezoeken!

Foto's Pyrgi - Pyrgi in beeld

ChiosPyrgiStraatje - Foto van Doortje van Lieshout Een straatje in Pyrgi, een schilderachtig tafereel - Chios - Foto van Johan van Westen ChiosPyrgiKerkMotiefVloer - Foto van Doortje van Lieshout Pyrgi dorpsplein - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Het gemeentehuis van Pyrgi - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Traditioneel stenen huis in Pyrgi - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Pyrgi centrum - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids ChiosPyrgiKafenionManolis - Foto van Doortje van Lieshout Straatje in Pyrgi - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Tavli in Pyrgi - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Pyrgi: Hier is het gezellig - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Smalle straatjes Pyrgi - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Pyrgi»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Tui Griekenland;

Gemiddelde temperaturen Chios

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C


Chios: Waar ligt Pyrgi?

Waar ligt Chios
De kaart / landkaart van Pyrgi


Chios vakanties

Yasemi

Bekijken

Yasemi
Chios
Volissos
Erytha Hotel Resort

Bekijken

Erytha Hotel Resort
Chios
Karfas
Eilandhoppen Samos & Chios

Bekijken

Eilandhoppen Samos & Chios
Chios
Eilandhoppen
Chios Chandris

Bekijken

Chios Chandris
Chios
Chios stad
© De Griekse Gids 2000-2019