Pyrgi (Chios)

Pyrgi. Het dorpje Pyrgi ligt op het Griekse eiland Chios, op ongeveer vijfentwintig kilometer ten zuidwesten van Chios-stad. Kenmerkend voor dit dorp zijn de muren die op een speciale manier gedecoreerd zijn. Allerlei grijswitte geometrische vormen die handmatig met een vork op de muren gekrabd zijn. De Grieken noemen deze stijl “Xista”.
  
Men beweert dat deze techniek in de middeleeuwen door de Genuezen naar Chios is overgewaaid. Pyrgi is een gezellig dorpje met leuke, smalle met steen geplaveide steegjes met in het centrum van het dorp het dorpsplein. Dit is de plaats waar allerlei winkeltjes, kafenions en andere terrasjes zijn en waar het bijna altijd druk is. Pyrgi hoort tot de mastiekdorpen en ligt in het gebied waar hars geproduceerd wordt. Dit hars wordt dan bijvoorbeeld in de cosmetische industrie gebruikt.

Pyrgi heeft een rijke historie, want dit dorp was, zoals ook Mesta, als een vesting gebouwd met allemaal huizen rondom, zodat piraten niet naar binnen konden. Er was alleen één centrale poort om in het dorp te komen. De huizen waren aan elkaar verbonden met allerlei bogen en bruggen. Op de hoeken van het dorp bevonden zich torens. In het centrum bevond zich een hogere toren, vandaar ook de naam Pyrgi, wat in het Grieks “toren” betekent. Hier zochten de inwoners hun toevlucht wanneer indringers alsnog in het centrum raakten. Door een soort beweegbare brug konden ze de “boeven” dan buitensluiten. Pyrgi is een van de dorpen op Chios die je zeker moet bezoeken!

Foto's Pyrgi - Pyrgi in beeld

ChiosPyrgiByzantineChurchHolyApostoli - Foto van Doortje van Lieshout ChiosPyrgi2OudereDames - Foto van Doortje van Lieshout Het werk gaat door ook in de straatjes van Pyrgi - Chios - Foto van Johan van Westen Pyrgi dorpsplein - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Een typisch Pyrgi-huis - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Pyrgi, nabij het centrum - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Een straatje in Pyrgi, een schilderachtig tafereel - Chios - Foto van Johan van Westen ChiosPyrgiStraatje - Foto van Doortje van Lieshout Smalle straatjes Pyrgi - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids Traditioneel stenen huis in Pyrgi - Eiland Chios - Foto van De Griekse Gids ChiosPyrgiPrachtigeGevel - Foto van Doortje van Lieshout ChiosPyrgiKerkMotiefVloer - Foto van Doortje van Lieshout


meer foto's van Pyrgi»


Kreta vakantie Griekse Gids Reizen Corfu vakantie Eliza was here Griekenland Chalkidiki vakantie Griekse Gids Reizen Fly Drive Zuid Kreta Tui Griekenland;

Gemiddelde temperaturen Chios

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C


Chios: Waar ligt Pyrgi?

Waar ligt Chios
De kaart / landkaart van Pyrgi


Chios vakanties

Yasemi

Bekijken

Yasemi
Chios
Volissos
Lida Mary Chios

Bekijken

Lida Mary Chios
Chios
Mesta
Eilandhoppen Samos & Chios

Bekijken

Eilandhoppen Samos & Chios
Chios
Eilandhoppen
Erytha Hotel Resort

Bekijken

Erytha Hotel Resort
Chios
Karfas
© De Griekse Gids 2000-2020