Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Papoutsaki - Gevulde aubergine

Papoutsaki ("schoentje") - Gevulde aubergine

Het traditionele Griekse recept op basis van aubergine ‘Melitzanes papoutsakia’ (Griekse gevulde aubergines) is een Grieks gerecht dat zijn naam dankt aan de gelijkenis met kleine schoentjes. De smaak en de ingrediënten die voor het Papoutsakia-recept worden gebruikt, lijken wat op het populaire Griekse gerecht mousaka.

"Papoutsaki dankt zijn naam aan de vorm, die op een schoentje lijkt"

Om deze lekkere Griekse gevulde aubergineschotel te maken, worden de aubergines eerst gekruid en zacht en zoet gebakken en vervolgens gevuld met een heerlijke vleessaus op basis van tomaat, overgoten met een bechamelsaus en tenslotte in de oven gebakken.

papoutsakia gevulde aubergines
Papoutsaki gevuklde aubergine

Nodig:

  • 4 grote aubergines
  • 500 gram gehakt of 600 gr. kipfilet in blokjes
  • 1 eetlepel mousaka kruiden
  • 400 gr. tomatenblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 glas witte wijn
  • 1 eetlepel peterselie, fijngesneden
  • 1/2 kop Griekse extra vergine olijfolie
  • 100 gr geraspte kaas.

    Voor de bechamelsaus:
  • 1 liter volle melk
  • 4 eetlepels meel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels roomboter
  • 200 gr. geraspte kaas
  • peper, zout

Recept Papoutsaki - Gevulde aubergines

Dit gerecht kun je maken met gehakt of met kip. Wij kozen hier voor kipfilet blokjes, maar vaker maakt men dit gerecht met gehakt.

De aubergines wassen, afdrogen en over de lengte doormidden snijden. Bestrooi ze met wat zout en peper. De aubergines vervolgens in de olijfolie bakken, tot ze zacht zijn. Het vruchtvlees er uit halen. In dezelfde olie de ui, knoflook en de kipfilet (of het gehakt) bakken.

Voeg een glas wijn toe. Het vruchtvlees van de aubergines toevoegen. De gepureerde tomaten, de peterselie, mousaka kruiden, peper en zout toevoegen en laten smoren. Een half uurtje laten inkoken.

De bechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout en een beetje peper smelten, het meel toevoegen terwijl je goed roert met een garde. Als dit een glad papje is, in één keer de volle melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het zachtjes kookt, dan de pan van het vuur nemen en een ei en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde. De aubergines vullen met het kip- of gehaktmengsel, de bechamelsaus erover gieten en bestrooien met geraspte kaas.

In een ovenschaal leggen, met een beetje gesmolten boter besprenkelen en er in de oven in ongeveer 20 minuten op 180 graden een korstje op laten komen. Heel even laten afkoelen en serveren met een Griekse salade.

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

De aubergines bakken
De aubergines wassen en halveren

Papoutsaki maken
De aubergines bakken

Papoutsaki maken
Het vruchtvlees uit de aubergines halen en pureren

Papoutsaki maken
De ui, knoflook en kipfilet (of het gehakt) bakken en een glas wij toevoegen

Papoutsaki maken
 Het gepureerde vruchtvlees van de aubergines toevoegen

Papoutsaki maken
De gepureerde tomaten en kruiden toevoegen

Papoutsaki maken
De aubergines vullen

Papoutsaki maken
De bechamelsaus over de aubergines en er geraspte kaas over strooien

Papoutsaki maken
Papoutski is klaar! Kali oreksi!

Papoutsaki - gevulde aubergines - Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis




Griekse hoofdgerechten
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024