Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Spanakopita, Griekse Spinazietaart met feta

Griekse Spinazietaart met feta

Spanakopita (Griekse Spinazietaart) is een soort taart bestaande uit bladerdeeg en gevuld met spinazie en andere ingrediënten. In Griekenland zijn er verschillende soorten spinazietaart, ook in verschillende vormen. Spanakopita kun je met of met of zonder feta maken. Ook worden in Griekenland vaak de kleinere varianten gemaakt: de spanakopitakia. Wil je een ander ingrediënt gebruiken voor hartige taart? Dan is de prassopita (prei-taart) een goede optie.

Hoe maak je Spanakopita? Recept voor Spanakopita met foto's

De spinazie wassen en in kleine stukken snijden. De gesnipperde ui in een pan met extra vergine olijfolie fruiten, de verse bos-uitjes toevoegen en de spinazie toevoegen. Goed roeren en even laten bakken. De peterselie, dille, peper en zout erbij doen en de spinazie zachtjes laten koken met de deksel op de pan, tot het meeste vocht verdampt is.

Haal de pan van het vuur af en laat de spinazie een beetje afkoelen. Roer de melk door de spinazie. Klop de eieren los en roer de feta er doorheen. Het eier-feta mengsel door de afgekoelde spinazie roeren. Een ovenschaal invetten met boter en er negen vellen filodeeg inleggen, bestrijk elk vel met wat boter. Het spinaziemengsel op het filodeeg leggen en er bovenop de rest van de filo vellen leggen. De filo vellen een voor een met boter bestrijken.

Bak de spanakopita ongeveer een half uur tot drie kwartier in een warme, voorverwarmde oven. (200 graden) Spinazietaart kan als voorgerecht gegeten worden, maar ook als bijgerecht of hoofdgerecht.

Recept voor Spanakopita

Wat heb ik nodig om Spanakopita te maken?

Nodig voor Spinazietaart
(voor 8 tot 12 porties): 600 gram verse spinazie
1 kleine ui, gesnipperd
2 verse bos-uitjes
1/4 kopje peterselie fijngesneden
1/4 kopje dille fijngesneden
3 eieren
boter
100 ml melk
125 gr. feta
peper zout
1 pak filodeeg
1 kop Griekse extra vierge olijfolie

Spanakopita stap voor stap maken

  1. Uitjes snijden en dan fruiten

    Recept voor Spanakopita
     
  2. Verse bos-uitjes snijden

    Recept voor Spanakopita
     
  3. Spinazie snijden

    Recept voor Spanakopita
     
  4. Bij de gesnipperde ui in de pan, de verse bos-uitjes toevoegen. Goed roeren en even laten bakken.

    Recept voor Spanakopita
     
  5. In de pan de spinazie toevoegen. Goed roeren en even laten bakken.
    De peterselie, dille, peper en zout erbij doen en de spinazie zachtjes laten koken met de deksel op de pan, tot het meeste vocht verdampt is.
    Haal de pan van het vuur af en laat de spinazie een beetje afkoelen.
    Roer de melk door de spinazie en klop de eieren los en roer de feta er doorheen.
    Het eier-feta mengsel door de afgekoelde spinazie roeren.

    Recept voor Spanakopita
     
  6. Een ovenschaal invetten met boter en er negen vellen filodeeg inleggen, bestrijk elk vel met wat boter.
    Het spinaziemengsel op het filodeeg leggen en erbovenop de rest van de filovellen leggen.
    De filovellen een voor een met boter bestrijken.

    Recept voor Spanakopita
     
  7. Bak de spanakopita ongeveer een half uur tot drie kwartier in een warme, voorverwarmde oven.
    Spanakopita uit de oven halen en in vierkante stukken snijden

    Recept voor Spanakopita
     
  8. Klaar is de Spanakopita! Eet smakelijk!

    Recept voor Spanakopita
    Spanakopita - Griekse Spinazietaart met feta

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis




Griekse hoofdgerechten
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024