Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes

Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes

Griekse gehaktrolletjes in tomatensaus. Een lekker Grieks traditioneel recept met gehakt, olijfolie, tomaat en komijn. Komijn is een zeer geurig specerij dat door het vlees heentrekt. Gebruik het met mate, want komijn kan gauw overheersen. Traditioneel worden soutzoukakia gemaakt met rundergehakt, maar het kan ook met gemengd gehakt. Gebruik bij voorkeur een goede Griekse extra vergine olijfolie, dit komt de smaak van je gerecht ten goede.

"Het 'geheime' ingrediënt dat soutzoukakia uniek maakt, is komijn. "

De bereiding van soutzoukakia gebeurt in drie stappen. De eerste stap is het gehaktmengsel kneden tot langwerpige gehaktballetjes. De tweede stap is de tomatensaus maken en de derde stap is de gehaktballetjes in de tomatensaus laten sudderen zodat alle heerlijke smaken worden opgenomen.

Zoals bij alle recepten heeft elke streek en zelfs elk gezin vaak eigen varianten op het recept, maar dit is het traditionele basisrecept voor soutzoukakia, van onze Griekse (schoon) moeder uit Kreta, dat al jaren naar grote tevredenheid van kinderen en kleinkinderen op deze manier wordt gemaakt.

Soutzoukakia traditioneel Grieks recept
Soutzoukakia traditioneel Grieks recept

Nodig voor 4 porties:

* Eventuele toevoegingen aan deze ingrediënten kunnen o.a. zijn: 1/2 theelepel kaneel bij het gehakt, een laurierblaadje in de saus, een gesnipperde ui in de saus, een half glas rode wijn in de saus, een theelepel komijn en een teentje knoflook in de saus. Vele variaties zijn mogelijk en deze kun je naar eigen smaak aanpassen.

Recept Soutzoukakia

Doe het gehakt met paneermeel, komijn, kruiden, knoflook, peper en zout met een half glas water bij elkaar en vermeng dit alles tot een samenhangende massa. Het gehakt in ongeveer 9 cm. lange rolletjes, of in ronde balletjes vormen, door het meel halen en in de hete olijfolie rondom bruin bakken.

Haal de gehaktrolletjes (soutzoukakia) uit de pan en doe nu de gepureerde tomaten met wat zout en peper in dezelfde olie. Laat dit 5 minuten smoren. De gehaktrolletjes in de saus leggen en in ongeveer 15 minuten gaar stoven.

Warm opdienen met bijvoorbeeld Griekse pasta: "kritharaki" of met rijst.

Soutzoukakia recept met stap voor stap foto's:

Soutzoukakia
Griekse soutzoukakia de ingrediënten

Zout en paneermeel
op het gehakt
Zout, paneermeel knoflook, komijn, 1 eetlepel Griekse kruiden voor gehaktballetjes, peper op het gehakt en vervolgens door elkaar kneden.

Rolletjes gehakt maken
Rolletjes van het gehakt maken

Soutzoukakia door het meel rollen
De rolletjes door het meel rollen

Soutzoukakia bakken
Soutzoukakia bakken

In de olijfolie tomatensaus maken
In de olijfolie waar je de soutzoukakia in hebt gebakken tomatensaus maken

Tomatensaus maken
Tomatensaus maken

Saus bij de Soutzoukakia
Tomatensaus bij de Soutzoukakia en even laten sudderen.

Soutzoukakia zijn klaar
Soutzoukakia zijn klaar! kali oreksi!

advertentie
Olijfolie en honing Griekse voedingswaren
Bestel Griekse producten bij To Magazaki
Griekse hoofdgerechten
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024