Eilandhoppen Griekenland
Griekenland TUI 2018


  Heraklion stad


Heraklion stad - Heraklion Kreta (Griekenland)

HERAKLION. (Iraklion) Heraklion is de hoofdstad van Kreta en ligt centraal aan de noordkust van het eiland. Het is één van de grootste steden van Griekenland en het vliegveld heeft de grootste charter capaciteit van het land. Heraklion is dus voor de meeste mensen de plek waar ze de eerste voet op Kretenzer bodem zetten, nadat ze met het vliegtuig zijn geland op Kreta. (Niet iedereen want ook bij Chania is een (kleiner) vliegveld.)

Herklion is een levendige stad. Door de centrale ligging, goede verbindingen met het vasteland en Europa en de aanwezigheid van veel hotels, is Heraklion meestal het beginpunt van een Kreta-reis. De stad biedt veel afwisseling; drukke winkelstraten, veel terrassen op pleintjes, de kleurrijke dagmarkt en natuurlijk eethuisjes met Kretenzische specialiteiten. Hoewel op het eerste gezicht de lawaaiige en stoffige atmosfeer van de stad voor een tegenvaller kan zorgen is Heraklion wel een stad met karakter. Maak een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de Morosini-fontein, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos, het grote vrijheidsplein en het indrukwekkende archeologisch museum en je zult het met me eens zijn : Heraklion is een prachtige stad, die leeft! Het feit dat de stad voor een deel wordt beheerst door het toerisme doet daar niets aan af. Vanuit Heraklion vertrekken lijnbussen naar bijna alle bestemmingen op het eiland, dus de stad is een goed vertrekpunt voor tochten. Uiteraard moet je Knossos niet overslaan als je in Heraklion bent.

Geschiedenis van Heraklion

De oude Grieken noemden deze plaats Herakleion omdat volgens de sage Herakles hier was geland om een van zijn heldendaden uit te voeren. De stad werd in 824 door de arabieren gesticht als Kandak. De Byzantijnen bevrijdden Kreta in 961 waarna de stad Chandax heette. Onder het bewind van de Venetianen (1204-1669) werd de stad Candia genoemd, deze naam gebruikten zij ook voor het hele eiland. Aan deze tijd herinneren nog: de binnenhaven en het fort, de loggia, enkele kerken, de fontein en de geweldige vestingmuren. In 1669 viel de stad in handen van de Turken, die aan de stad de naam Megalo Kastro gaven. Daarmee begon een tijd van economisch en cultureel verval, een tijd van onderdrukking en verzet. In 1832 werd de stad Heraklion genoemd, na de hereniging met Griekenland. Een aardbeving in 1926 en de tweede wereldoorlog hebben veel verwoest van de oude stad. In 1971 werd Heraklion de hoofdstad van Kreta (daarvoor was Chania dat geweest) Tegenwoordig is Heraklion, behalve bestuurlijk, handels - en verkeerscentrum ook de belangrijkste toeristenstad van het eiland.   
 

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Heraklion stad - Heraklion stad in beeld

Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 13 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 9 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 14 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 1 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 6 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 3 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 7 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 4 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 5 - Foto van De Griekse Gids Heraklion Kreta |Iraklion | De Griekse Gids foto 2 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Heraklion stad»

Bezienswaardigheden in de buurt van Heraklion

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Heraklion stad
Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Heraklion Kreta: Waar ligt Heraklion stad?

Uitstapjes / Trips vanaf Heraklion stad
De kaart / landkaart van Heraklion Kreta (©De Griekse Gids)

Advertenties


De kaart van het noordelijke deel van het departement Heraklion Kreta

De kaart van Heraklion Kreta Chersonissos Stalis Malia Analipsis Sissi Kreta Anissaras Koutouloufari Gouves Piskopiano Kokkini Chani Agia Pelagia Kreta Archanes Kreta Katalagari Kreta Fodele Kreta Amoudara Kreta Agios Thomas Kreta Heraklion / Iraklion Kreta Episkopi Heraklion Knossos Kreta - Het Minoische Paleis Smari Kreta Achlada Kreta
Kaart omgeving Heraklion Kreta. Waar ligt Heraklion stad?

De kaart van het zuidelijke deel van het departement Heraklion Kreta

Centraal zuid Kreta
Kaart omgeving van het zuidelijke deel van het departement Heraklion Kreta? Griekenland - De Griekse Gids Lasithi Asterousia Kreta Ida Gebergte - Psiloritis Sachtouria Kreta Tertsa Kreta Psari Forada Kreta Viannos Kreta Tsoutsouras Kreta Kamilari Kreta Kalamaki Kokkinos Pirgos Matala Kreta Festos - Phaistos Melambes Kreta Pitsidia Kreta Klooster Odigitria Mires Kreta Sivas Kreta Agia Galini Kreta Pombia Kreta Kali Limenes Lendas (Lentas) Petrokefali Kreta Gortys Kreta Agia Varvara Kreta Gergeri Kreta Kamares Kreta Vori Kreta Waar ligt Heraklion stad?