Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Odigitria Klooster

Odigitria Klooster - Eiland Kreta

Odigitria klooster:Het klooster van Odigitria is één van de beroemdste kloosters van zuid Kreta. Het is via het dorp Sivas te bereiken dat tussen Mires en Matala ligt. De weg is geasfalteerd en loopt door de Asterousia bergen heen, de omgeving is vol met olijfbomen. Het is in de 14e eeuw gesticht, al in 1393 werd het vermeld in de boeken van het Dukaat Chandakas (Heraklion stad). Tot dit klooster behoren diverse kerken in de wijde omgeving. Bij deze kerken, maar ook in de kerk van Odigitria zelf, zijn veel historische en zeer waardevolle schilderijen te zien. Rond het klooster bevond zich vroeger een hoge muur ter verdediging tegen aanvallen van barbaren en piraten.

Het klooster speelde een grote rol in het verzet tegen de Ottomaanse heerser die Kreta in de 17e eeuw binnenviel. Leider van het verzet was destijds de Griekse priester Xopateras. Xopateras zou priester zijn geworden uit liefdesverdriet, omdat hij niet met zijn geliefde mocht trouwen. De Turken waardeerden echter het verzet niet, vaak werd het klooster opnieuw en opnieuw geruïneerd. In die tijd was er een bloeddorstige tiran die Argolidis heette. Hij had zich tot moslim bekeerd en vermoordde iedereen die niet naar zijn bevelen luisterde. Uiteindelijk was het Xopateras die hem dode. De wraak van de Turken was echter groot; met 3000 soldaten trokken ze naar Odigitria om Xopateras te pakken. Hij probeerde de zijnen te bereiken, maar het was te laat. Drie dagen lang vocht hij tegen de Turken samen met nog tien anderen. Uiteindelijk stichtten de Turken brand en vermoordden iedereen in het klooster. Als laatste probeerde Xopateras in zijn eentje tegen iedereen te vechten met in de ene hand een geweer en in de andere hand een zwaard. Uiteindelijk werd hij doodgeschoten en daarna onthoofd. Met het hoofd op een grote speer begaven de Turken zich in alle dorpen om te laten zien wat ze met Xopateras gedaan hadden.

Ook tijdens WO II werd het klooster vernield, deze keer door de Duitsers omdat hier stiekem Griekse soldaten en verzetsstrijders, die gewond waren, verzorgd werden. In het klooster, waar vandaag de dag vijf monniken verblijven, is een museum. In het museum staan allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven van de 16e eeuw tot heden. Zo is er een weeftoestel, een molen, landbouwwerktuigen en andere voorwerpen te zien. Ook is er een traditionele oven.

Mocht je in Odigitria zijn en van wandelen houden, ten zuiden van het klooster ligt de kloof Agiofaragko. Deze kloof is goed te bewandelen, je komt uit aan kust. In de kloof ligt de kerk van Agios Antonios, het was een plaats waar vooral vroeger, veel monniken kwamen.

Foto's Odigitria Klooster

Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 35 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 27 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 28 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 30 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 19 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 1 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 48 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 9 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 43 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 24 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 16 - Foto van De Griekse Gids Klooster Odigitria | Zuid Kreta Griekenland 21 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Odigitria Klooster»


Gemiddelde temperaturen Odigitria Klooster Heraklion Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Heraklion Kreta: Waar ligt Odigitria Klooster?

Waar ligt Heraklion Kreta
De kaart / landkaart van Odigitria Klooster© De Griekse Gids 2000-2022