Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Akropolis Athene

Akropolis Athene - Regio Attica

Akropolis Athene. Akropolis betekent in het Grieks "het hoogste punt van de stad". Het is een 156 meter hoger rots die zich midden in de hoofdstad Athene bevindt, met een platte top en zeer steile hellingen. Door de ligging is deze vanaf kilometers van Athene al te zien. De Akropolis kun je alleen aan de westkant beklimmen.

De beschermgodin Athena had hier haar belangrijkste heiligdom. Op de rots staan heel wat indrukwekkende bezienswaardigehden. Er zijn heilige tempels, allemaal gewijd aan verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Athene was. De belangrijkste gebouwen zijn het het Parthenon, de Nike-tempel, de Propylaeën en het Erechtheion. De monumenten op de Acropolis van Athene zijn universele symbolen van de klassieke beschaving. Ze zijn de grootste architectonische en artistieke gebouwen uit de Griekse Oudheid.

"De Akropolis in Athene werd 'de heilige rots' genoemd."

In de vijfde eeuw voor Christus zorgde Pericles (ca. 495-429 voor Christus) voor de bouw van de belangrijkste gebouwen op de Akropolis, zoals het Parthenon, de Propylaeën, het Erechtheion en de tempel van Athene Nike. Na de de overwinning op de Perzen en stichting van de democratie kreeg Athene een leidende positie en in die periode werden de ambitieuze plannen van de staatsman Pericles uitgevoerd. Onder leiding van de beeldhouwer Pheidias werd de rotsachtige heuvel in Athene veranderd in een uniek monument voor het denken en de kunst.

Akropolis Athene
Akropolis Athene

Het Parthenon op de Akropolis

Het Parthenon is een aan de godin Pallas Athena gewijde tempel die is gebouwd in Dorische stijl. Deze 70 meter lange, 31 meter brede en 20 meter hoge tempel was de eerste tempel die in de 5e eeuw voor Christus op de Acropolis gebouwd werd. Het is bij uitstek het symbool van het antieke Griekenland. Het Parthenon is het grootste en nog steeds indrukwekkendste gebouw op de Akropolis. Het werd in 15 jaar gebouwd. (447-432 v. Chr.) De aanblik van de tempel is nog steeds prachtig, maar is sinds de oudheid ingrijpend veranderd. Het dak, de muren van de binnenruimte en de kleurrijke schilderingen op het dak en de gevels zijn helaas verdwenen.

Het Parthenon is het grootste en indrukwekkendste gebouw op de Akropolis

Het Parthenon op de Akropolis was gebouwd met als doel de superioriteit van de Atheners te laten blijken. Zonder de eerzucht van de Atheners zou het Parthenon nooit het meesterwerk geworden zijn, dat het nu nog steeds is. Het unieke karakter van het Parthenon ligt gedeeltelijk in het feit dat de verhoudingen nauwkeurig waren berekend door de architect Phidias. Overal is gewerkt met de verhouding 4:9. Deze verhouding is van toepassing op o.a. de breedte en hoogte van de Akropolis en ook op de hoogte van de zuilen. (zonder kapitelen).

De architectuur van de Atheners geeft blijk van de grootsheid van hun democratie. Geen enkele andere tempel in Griekenland bezat tot op dat moment zulke uitbundige versieringen als het Parthenon. Enkele delen kun je tegenwoordig nog in het Akropolis-museum bezichtigen, maar veel meesterwerken uit het Parthenon worden vandaag de dag tentoongesteld in het British Museum in Londen. Tijdens het Turkse bewind in de 19de eeuw werden ze namelijk door Lord Elgin (toenmalig Brits ambassadeur te Constantinopel/Istanbul bij het Ottomaanse rijk) van het Parthenon afgehaald en naar Londen verscheept. Sommige meesterwerken werden zelfs vernietigd net na het afhalen, doordat ze bij het transport van de Akropolis naar beneden tuimelden.

Parthenon op Akropolis
Het Parthenon op de Akropolis in Athene

Citytrip - Vakantie Athene boeken

Wie een citytrip naar Athene wil maken en een hotel of appartement in Athene zoekt, kan dat vinden via het overzicht vakanties Athene en bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn vaak in Athene geweest en kennen de stad en de omgeving erg goed. Wat ons betreft is een stedentrip naar Athene een echte aanrader en zeker voor herhaling vatbaar! Wij kunnen ook Nederlandstalige fiets- en wandeltours in Athene verzorgen.

Foto's Akropolis Athene

Tmpel van Zeus Olympius in Athene - Foto van De Griekse Gids Neoklassieke gebouwen ten westen van de Akropolis - Foto van De Griekse Gids Parthenon Akropolis in Athene | Attica - Atheense Riviera | De Griekse Gids foto 2 - Foto van De Griekse Gids Propylea Akropolis | Athene Attica | De Griekse Gids foto 2 - Foto van De Griekse Gids Treintje nabij Akropolis Athene foto 2 - Foto van De Griekse Gids Het Erechtheion, een der voornaamste heiligdommen van de Atheense foto 1Akropolis. - Foto van De Griekse Gids Herodes Atticus Theater naast de Akropolis | Athene | De Griekse Gids foto 1 - Foto van De Griekse Gids Herodes Atticus Theater nabij Akropolis Athene foto 3 - Foto van De Griekse Gids Herodes Atticus Theater nabij Akropolis Athene foto 2 - Foto van De Griekse Gids De Akropolis met daarachter Likavitos - Foto van De Griekse Gids Schoolkinderen Parthenon Akropolis in Athene | De Griekse Gids foto 2 - Foto van De Griekse Gids De propyleeen van de Akropolis van Athene foto 1 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Akropolis Athene»

De Nike-tempel
Nadat de Grieken de Perzen hadden verslagen (de Perzen hadden de tempel die eerst op deze plek stond vernietigd), besloot Pericles de godin Athene Nike te vereren en een tempel voor haar te bouwen. Met de bouw van de Nike tempel is men begonnen in 427 v. Chr. en hij werd voltooid in 424 v.Chr. Deze Tempel van Nike is dus gewijd aan de godin Athena Nike: "de overwinning". In tegenstelling tot de andere gebouwen op de Akropolis, werd de Nike tempel ook echt gebruikt als tempel. Hier werden rond het oude altaar ceremoniële diensten gehouden ter ere van de Godin Athena Nike.

De tempel van Nike is in Ionische stijl gebouwd, met vier zuilen aan de voorkant en vier zuilen aan de achterkant. De relatief kleine tempel is gemaakt van Pentelisch marmer. Op de friezen is aan drie kanten de strijd tussen de Grieken en Perzen te zien. De andere kant laat de goden Athene en Zeus zien. De originele friezen zijn er nog aan de oostelijke en zuidelijke kanten, maar aan de westelijke en noordelijke kanten zijn ze vervangen door kopieën. De originele friezen zijn te bezichtigen in het British Museum. De Grieken willen deze "Elgin Marbles" weer terug naar Griekenland laten komen, maar Groot Brittannië weigert dit helaas.

Nike temmpel Akropolis
Nike Tempel Akropolis

Video Akropolis - Athene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Propylaeën van de Akropolis
Onder leiding van de architect Mnesikles bouwden de Atheners tussen 437 en 432 v. Chr. een monumentale toegangspoort. De Propylaeën; een overdekte entree tot het heilige gebied van de Akropolis, bestond uit een rij van zes Dorische zuilen, met haaks daarop een dubbele rij van drie Ionische zuilen. Daar doorheen liep een weg verder naar een hal, die weer werd afgesloten door zes Dorische zuilen, die parallel aan de eerste zuilenrij stonden en die de bezoekers het heiligdom binnenvoerden. De gevel van de Propylaeën was gericht op de Pnyx heuvel; de vergaderplaats van de volksvertegenwoordiging. De zijvleugel aan de linkerkant werd gebruikt als rustplaats voor pelgrims en als expositieruimte voor schilderijen. De rechtervleugel is veel kleiner, waarschijnlijk omdat anders de veel oudere heiligdommen van Artemis en Nike bedreigd werden.

 

 

 

 

 

 

 

De propyleeen van de Akropolis van Athene
De Propylaeën van de Akropolis van Athene

 

 

 

 

 

 

 

Het Erechtheion op de Akropolis
Met de bouw van het Erchtheion is men begonnen in 421 v. Het is genoemd naar koning Erechtheus. Het Erechteion is een van de belangrijkste heiligdommen van de Akropolis. Naast de tempel groeit de olijfboom die ooit door de godin Athene aan de stad geschonken zou zijn. Het Erechtheion bestaat uit drie delen.

 

 

 

 

 

 

 

- Het hoofdgebouw dat de eigenlijke tempel is bevatte in de oudheid twee ruimtes; één ruimte voor het oude cultusbeeld van Athena Polias en een ruimte gewijd aan Erechtheus en Poseidon.
- De noordelijke hal die toegang gaf aan de tweede ruimte, ook gaf de noordelijke hal toegang tot het Pandroseion, waar zich o.a. een altaar voor Zeus, de heilige olijfboom van Athena en het graf van koning Cecrops bevonden.
- De zuidelijke hal of Kariatidentribune. De zes zuilen hebben de vorm van vrouwenfiguren waarvan het hoofd als kapiteel dient. De Kariatiden zijn vervangen door kopieën, de vijf originelen bevinden zich in het Akropolis Museum. De zesde bevindt zich in het British Museum in Londen.

 

 

 

 

 

 

 

De Karyatidenhal van het Erechteion
De Karyatidenhal van het Erechtheion

 

 

 

 

 

 

 

Link Athene:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gemiddelde temperaturen Akropolis Athene Attica

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C


Attica: Waar ligt Akropolis Athene?

Waar ligt Attica
De kaart / landkaart van Akropolis Athene© De Griekse Gids 2000-2024