Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Romeins forum Athene

Romeins forum Athene - Regio Attica

De Romeinse Agora (Markt) in Athene. Ten oosten van de oude Agora en aan het einde van de Aiolou straat in het centrum van Athene ligt de Romeinse Agora (Romeinse markt). Deze werd in het jaar 11 voor Christus voltooid, mede door financiele steun van Julius Caesar en Augustus. In de periode van Adrianus werd de markt helemaal geplaveid.

De Romeinse Agora was het centrum van Athene vanaf de Romeinse overheersing totdat de Turken, na de Turkse bezetting, in 1833 Athene weer verlieten. De Romeinse Agora heeft een rechthoekige binnenplaats, die wordt omgeven door Ionische kolommen. In het westen van de Romeinse Agora bevindt zich de monumentale ingang; de Athena Archegetis Poort, die bestaat uit een rij van vier Dorische kolommen op een voetstuk van marmer.

Een van de bekendste monumenten van het Romeinse Forum is de Toren der Windenook wel Aerides of Hydraulische klok van Andronikos Kiristos genoemd. Deze toren is achthoekig en 12 meter hoog. Aan de bovenkant is er een reliefvoorstelling van Goden met ieder zijn eigen windstreek te zien. Tijdens de Byzantijnse periode en tijdens de Tukse bezetting zijn op het terrein diverse woningen en winkels gebouwd maar ook de Fetiye (Fetich) Moskee.

Foto's Romeins forum Athene

Het Romeins forum nabij Plaka - Foto van De Griekse Gids Moskee in de Romeinse Agora - Foto van De Griekse Gids De Toren der winden op de Romeinse Agora - Athene - Foto van De Griekse Gids Romeins Forum in Athene - Foto van De Griekse Gids De Athena Archegetis poort - Romeinse Agora Athene - Foto van De Griekse Gids Zicht op de Romeinse Agora van Athene - Foto van De Griekse Gids De Romeinse bibliotheek aan de Areos straat in Monastiraki - Athene - Foto van De Griekse Gids De Horloge van Kirristos aan de Romeinse Agora - Foto van De Griekse Gids De Aerides op de Romeinse Agora van Athene - Foto van De Griekse Gids De Toren der Winden op het Romeinse Forum in Athene - Foto van De Griekse Gids De Toren der winden - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Romeins forum Athene»

Bezienswaardigheden Romeins forum Athene

De poort van Athena Archegetis

De Poort van Athena Archegetis is een poortgebouw in Athene dat op de Romeinse Agora staat. In de oudheid vormde het de westelijke toegang tot het marktplein. Gelegen aan de westkant van het gebied, is het een monumentale poort met vier Dorische zuilen en een fronton van pentelisch marmer.

De Poort van Athena Archegetis
De Poort van Athena Archegetis in Athene

Toren der Winden - Andronikos Kiristos klok - Aerides

Aan de oostkant van de Romeinse Agora staat een achthoekig monument, dat is de "Toren der Winden", ook wel de klok van Kiristos of Aerides genoemd. De klok van Andronikos Kiristos is in de 1e eeuw v.Chr. is gebouw en was een hydraulische klok. Op elke zijde van de klok zijn reliëfs van de acht winden te zien. Het monument kreeg de naam ‘Toren der Winden’ van de afbeeldingen van de Goden die erop zijn gegraveerd. De 8 winden die je op het monument ziet zijn: Boreas (Voreas = Νoordenwind), Kaikias (Noordoostenwind), Euros (Evros = Zuidoostenwind), Apiliotis (Oostenwind), Notos (Zuidenwind), Lips (Livas = Zuidwestenwind), Zephyros (Zefyros = Westenwind) en Skiron (Noordwestenwind)

Toren der Winden - Romeinse Agora
Toren der Winden op de Romeinse agora

Fetiye-moskee

Bij de Romeinse Agora staat de opmerkelijke Fetiye-moskee. Deze moskee werd in 1456 gebouwd boven op de overblijfselen van een basiliek met drie beuken (er zijn zichtbare segmenten),
ter ere van Mohamed II de Veroveraar en ter gelegenheid van zijn bezoek aan Athene. Na 1834 en tot begin 20e eeuw werd de moskee een militaire bakkerij. Tegenwoordig herbergt het een collectie van de Archeologische Dienst (gesloten voor het publiek).

Fetiye moskee Athene
Fetiye moskee in de Romeinse Agora

Link Athene:


Gemiddelde temperaturen Romeins forum Athene Attica

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C


Attica: Waar ligt Romeins forum Athene?

Waar ligt Attica
De kaart / landkaart van Romeins forum Athene© De Griekse Gids 2000-2024