Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Plaka Athene

Plaka Athene - Regio Attica

PLAKA.  Plaka als echte woonwijk bestaat niet meer, maar is de laatste jaren omgetoverd in een toeristische trekpleister van Athene. Overal zijn souvenirwinkeltjes, restaurants en taverna's die zich richten op de toeristen. De authentieke aantrekkingskracht van de wijk is hier echter niet mee verloren gegaan. Het is nog steeds bijzonder om door de nauwe, meestal steil omhooglopende straatjes te dwalen, waarbij de Akropolis altijd op de achtergrond te zien is.

“Plaka, de populairste wijk van Athene„

Plaka Athene
Plaka Athene

In Plaka bevinden zich nog veel Byzantijnse kerkjes. Het hoger gelegen deel vlak aan de voet van de Akropolis is ook wel bekend als "Anafiotika". Men zegt dat dit de oudste wijk is van het hedendaagse Athene. De plaats dankt zijn naam aan zijn eerste bewoners. Dit waren steenbewerkers uit het eiland Anafi, die door koning Otto I hierheen werden gehaald en op deze plaats werden gehuisvest, wegens het feit dat hun vakmanschap onontbeerlijk was bij de opbouw van het moderne Athene, nadat men de stad als hoofdstad van de pas geboren (moderne) Griekse staat had gekozen.

Foto's Plaka Athene

Anafiotika Athene Plaka Athene | Attica | De Griekse Gids foto 2 - Foto van De Griekse Gids Anafiotika Athene Plaka Athene | Attica | De Griekse Gids foto 1 - Foto van De Griekse Gids Athene - Plaka - Foto van Rob Hakemulder Fruit- en groentewinkel in Plaka (Thespidos straat) - Athene - Foto van De Griekse Gids Athene (Anafiotika) - Foto van Cynthia Athene (Anafiotika) - Foto van Cynthia Plaka Athene 001 - Foto van De Griekse Gids Vironos straat Plaka - Athene - Foto van De Griekse Gids Mnisikleous str - Wijk Plaka - Anafiotika Athene - Aan de voet van de Akropolis - Foto van De Griekse Gids Steegjes Mnisikleous str Plaka - Anafiotika Athene - Athene - Foto van De Griekse Gids Neoklassiek gebouw op de Flessa straat van Plaka - Athene - Foto van De Griekse Gids Voorin Plaka en in de verte Likavitos - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Plaka Athene»

Het verhaal achter Plaka

Plaka is de populairste wijk van Athene. Deze wijk bevindt zich precies onder de Akropolis. Het grenst in het zuiden aan het Makrigianni-district, in het oosten aan het gebied van Zeus Olympius en het Zappeion Paleis, in het noorden aan het commerciële centrum van Athene en in het westen aan de wijkj Monastiraki.

Plaka is gekarakteriseerd als een traditionele nederzetting, het is tevens een van de weinige wijken van de stad  waar die sinds de oudheid onafgebroken bewoond wordt. In de oudheid was het centrum van Athene en was ook bekend als het "district van de goden".

Plaka in Athene
Plaka in Athene

Na de 1e WO is door de Griekse regering besloten om de gebouwen van Plaka in hun geheel te bewaren zoals ze zijn, met als resultaat dat Plaka de enige wijk van Athene is die in zo'n gebied de stad kan zien zoals ze 100 jaar geleden was. In Plaka is  an alles te doen, er zijn musea, traditionele tavernes en  restaurants, ouderwetse kafeneions, cafés en winkels met toeristische artikelen en veel meer. Overal zie je prachtige herenhuizen van beroemde inwoners van het oude Athene die bewaard zijn gebleven.

In het deel van Plaka richting de Akropolis bevindt zich de wijk Anafiotika. Het is een wijk in Cycladische stijl, gebouwd door bouwers uit het eiland Anafi van de Cycladen. Deze bouwers kwamen in de tweede helft van de 19e eeuw in Atthene wonen.


Gemiddelde temperaturen Plaka Athene Attica

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C


Attica: Waar ligt Plaka Athene?

Waar ligt Attica
De kaart / landkaart van Plaka Athene© De Griekse Gids 2000-2021