Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Aptera

Aptera - Eiland Kreta

Aptera. Aptera is een historische stadstaat in het noordwesten van Kreta. Het antieke Aptera ligt hoog op een heuvel ten zuiden van de baai van Souda, ongeveer 15 kilometer ten oosten van Chania stad. Vanaf hier is het uitzicht over de Souda baai en naar de Witte bergen erg mooi. Aptera is rond het jaar 1400 voor Chr. gesticht en heeft tot de zevende eeuw na Christus bestaan.

Aptera was op een bevoorrechte plaats gebouwd. De hoge locatie was uitermate geschikt om over de Souda baai te kunnen waken. Het had twee havens aan beiden kanten van de ingang naar de baai; de havens Minoa (bij Marathi) en bij Kalives. Dit zorgde voor de controle van alle maritieme activiteiten. De grootste welvaart kende Aptera in de derde en vierde eeuw voor Christus. In die periode heeft het ook eigen munten geslagen. Uit die periode zijn enkele ruïnes te zien zoals een deel van de bijna vier kilometer lange muren van de Akropolis. De hoofdingang was in het westen en er waren ook secundaire ingangen in het oosten en noorden.

Toen Aptera in Romeinse handen kwam, bleef het bloeien en welvaart kennen. Er werden waterreservoirs gebouwd en vele putten. Er kwamen gebouwen bij en een theater. In het gebied, buiten de muren, zijn ook meerdere begraafplaatsen uit de oudheid te zien. In de zevende eeuw werd het totaal verwoest en leeggeplunderd door Arabieren en werd Aptera verlaten.

Eeuwen later, in de twaalfde eeuw, wordt dan het klooster van Agios Ioannis de Theoloog gesticht dat tot de jaren 60 van vorige eeuw dienst deed. In de periode 1866-1869 is door de Ottomaanse veroveraars een kasteel gebouwd (Koules vesting) met als doel de Kretenzer revolutie te onderdrukken.

Naast de ruïnes bevindt zich tegenwoordig het nieuwe dorp Aptera waar enkele tavernes en cafés langs de weg zijn. Er zijn in het dorp ook kamers te huur.

Foto's Aptera

Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 12 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Uitzicht op Kalives - Departement Chania - Foto 21 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 36 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 9 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 19 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 6 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 25 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 1 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 16 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 30 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 14 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Aptera»


Gemiddelde temperaturen Aptera Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Aptera?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Aptera© De Griekse Gids 2000-2021