Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Gramvoussa

Gramvoussa - Eiland Kreta

Gramvoussa zijn de twee eilandjes tegenover het strand van Balos, ten noorwesten van Kreta. Dit zijn de eilandjes “Iremi Gramvoussa”(=Tamme Gramvoussa) en Agria Gramvoussa (=Wilde Gramvoussa). Het zijn twee onbewoonbare eilanden die met de boot bereikbaar zijn via o.a. Kissamos. In de zomer worden dagcruises hiernaartoe georganiseerd.

"Gramvoussa ligt tegenover Balos Beach op Kreta"

Op Iremi Gramvoussa hebben de Venetianen in de 16e-17e eeuw een kasteel gebouwd dat naderhand vaak van bewoners wisselde. Ook de Griekse verzetstrijders (tegen de Turken) hebben later het eiland gebruikt tijdens vergaderingen aangaande de strijd voor de bevrijding van de Turken. De boot naar Gramvoussa kun je vanaf Kissamos nemen. Na een uurtje varen kom je aan op het eiland Imeri Gramvoussa. Imeri Gramvoussa is het eiland, dat vlak voor de kust van het schiereiland Gramvoussa ligt.

Imeri Gramvoussa Kreta
Wandelen naar het kasteel van Imeri Gramvoussa

Er is vlakbij nog een eilandje, dat heet Agria Gramvoussa. Het Venetiaanse kasteel dat op Imeri Gramvoussa bovenop een steile rots van 137 meter hoogte staat, is te bezoeken. Je moet hiervoor wel in de meestal felle zon het flinke eind naar boven klimmen, maar na een minuut of twintig ben je wel boven. Deze klim is zeker wel de moeite waard, want het uitzicht vanaf hier op Kreta en het fantastische strand Balos aan de overkant is fenomenaal! Wat een kleurenpracht en wat een intens mooie ervaring!

Foto's Gramvoussa

Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 107 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 27 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 95 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 113 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 56 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 110 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 22 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 99 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 89 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 37 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 47 - Foto van De Griekse Gids Gramvoussa (Gramvousa) Kreta - De Griekse Gids foto 16 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Gramvoussa»

Piraten

Natuurlijk is ook het bezichtigen van de ruïnes van het in de 16e eeuw gebouwde kasteel zeer indrukwekkend. Het fort is in het verleden een toevluchtsoord voor piraten geweest, maar ook voor vluchtelingen en revolutionairen tijdens de Turkse bezetting van Kreta. Het verhaal gaat dat er in de grotten bij het eiland schatten van piraten verborgen zouden zijn.

Tegenwoordig is het hele Gramvoussa gebied een belangrijk toevluchtsoord voor vogels, er leven meer dan honderd vogelsoorten. Daarnaast zijn er 400 soorten planten te vinden. In de zeegrotten leeft de mediterrane zeehond en de Caretta-Caretta schildpad is hier ook te vinden.

Video Gramvoussa


Gemiddelde temperaturen Gramvoussa Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Gramvoussa?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Gramvoussa© De Griekse Gids 2000-2024