Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Balos beach

Balos beach - Eiland Kreta

Balos beach. Het mooiste strand van Kreta is toch wel Balos beach in het noordwesten van Kreta. Dit strand ligt erg afgelegen, aan de noordwest kant van het eiland, in het departement Chania. Balos wordt door velen beschouwd als het mooiste strand van Kreta. Het is weliswaar bereikbaar met de auto, maar de weg is onverhard en slecht, het is een zandweg met veel stenen, die langs berg en zee naar dit paradijsje leidt. Het witte zand en het turquoise gekleurde water geven de baai van Balos een paradijselijk uiterlijk. Je kan Balos beach met een auto maar je kan naar Balos ook met de boot. 

Met de auto naar Balos beach

Toevallig waren onze vrienden Onno en Daniëlle met hun kinderen ook in dezelfde periode op Kreta en zij hebben de tocht naar Balos met de auto gedaan. Je kunt dan op je eigen tijd, dus lekker vroeg vertrekken en hiermee de drukte voor zijn. Nadeel is dat het nog een behoorlijk eindje wandelen is naar beneden. De tocht met de auto over de zandweg duurt ongeveer 45 minuten.

“Balos is met het witte strand en turquoise zeewater een paradijsje!„

De wandeling naar het strand beneden duurt ongeveer 20 minuten. Terug lopen duurt langer natuurlijk, zeker met kinderen. Onderweg staan ezeltjes die je omhoog kunnen helpen, want het is behoorlijk steil. Maar het was zeker de moeite waard want het uitzicht is onwijs mooi! Neem wel water mee voor de tocht omhoog. Boven op de berg is nog een tentje waar je drinken kunt kopen. Probeer wel vroeg te gaan in de ochtend, want er is maar een kleine parkeerplaats bij en als die vol is, moet je langs de kant van de smalle weg parkeren.”

Balos beach in West Kreta
Balos beach in West Kreta

Als je het erop waagt, zoals velen al deden, kan je over de onverharde weg het beste deze tocht ondernemen met een jeep. Als je met de auto gaat, dan mis je wel het bezoek aan het eiland Imeri Gramvoussa, met het kasteel en het prachtige, adembenemende uitzicht… het is een moeilijke keuze. Beter is het allebei te doen. aan jou de keuze! Of doe het allebei.

Drone-video over Balos beach


Met de boot naar Balos beach.

Vanuit de haven ten westen van Kastelli Kissamos vertrekken de boten voor toeristen. Deze boten maken meestal eerst een stop bij het eilandje (Iremi) Gramvoussa waar de gasten het kasteel kunnen bezoeken. Een opmerkelijk fenomeen waar we tijdens de boottocht op gewezen werden, is het land dat in het westen omhoog is gekomen met zes tot negen meter boven de zeespiegel. Je kunt het verschil zien aan de kleur van de rotsen. Over een periode van 2000 jaar is het westen van Kreta namelijk langzaam uit de zee omhoog gekomen, terwijl het oosten langzaam naar beneden is gezakt.

Daarna vaart de boot van Gramvoussa Balos beach. Als we vlak voor het strand zijn aangekomen stopt de boot en mag iedereen eraf en je mag kiezen: “neem je een duik en zwem je naar de kust, of ga je met het kleine bootje mee dat de passagiers van en naar het strand en de boot vervoert”. Wij splitsen ons op, want de twee oudste zoons kiezen voor een duik in zee, dat had de jongste ook wel graag gewild, maar we nemen hem toch maar met ons mee het bootje in en varen naar het strand. De lagune is warm en het zand voelt hier zacht aan, het is er erg ondiep. Aan de andere kant in de open zee kan je lekker zwemmen. De felle kleuren van het water zijn hier intens.

Wij zijn hier in augustus geweest, het nadeel hiervan is dat veel toeristen hetzelfde idee hadden en daardoor was het op het strand erg druk. Het voordeel van augustus is dat je zeker weet dat er geen wolkje aan de lucht is en dat de zon stralend schijnt, wel zo leuk voor de foto’s. Wij zouden graag nog eens hier heen gaan, maar dan in mei of juni, wanneer het aanzienlijk rustiger is. Ons plan is dan om een mooie heldere dag uit te kiezen en vroeg te vertrekken zodat er haast geen mensen zijn. Zonnige dagen zijn er overigens ook in mei en juni genoeg.

Foto's Balos beach

Balos beach | Kreta Griekenland 89 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 66 - Foto van De Griekse Gids Balos beach Kreta - West Kreta - Foto 11 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 20 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 77 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 15 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 54 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 3 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 24 - Foto van De Griekse Gids Balos beach Kreta - West Kreta - Foto 1 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 45 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta Griekenland 98 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Balos beach»


Gemiddelde temperaturen Balos beach Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Balos beach?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Balos beach© De Griekse Gids 2000-2024