Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Samariakloof

Samariakloof - Eiland Kreta

Samaria (Samariakloof) De wandeling door de Samariakloof op Kreta is een geweldige, intense ervaring! Het is de smalste kloof ter wereld. Het begin van de kloof bevindt zich op 1250 meter hoogte, in de buurt van het dorp Omalos.

"De Samariakloof is de smalste kloof ter wereld en hij is indrukwekkend!"

Eerst moet men 1200 meter afdalen om te beginnen aan de prachtige wandeling van 16 kilometer. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog.

Samaria kloof Kreta
Samariakloof Kreta

In het voorjaar kom je niet zonder natte voeten door de kloof, maar in de zomer is het riviertje dat door de kloof loopt helemaal opgedroogd. Tegenwoordig zijn er in het voorjaar wel kleine houten bruggetjes en loopplanken gelegd, zodat men toch enigszins droog door de kloof komt. Het is wel een afwisselende en spannende tocht, ook te doen voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Samaria kloof Kreta
Bruggetjes in de Samariakloof

Als je door de Samariakloof gaat wandelen denk dan vooral aan goede, stevige schoenen en een pet of hoed tegen de zon. En als je het echt niet meer volhoudt dan zijn daar de ezeltjes die de mensen de kloof door helpen.

Het smalste punt noemt men de IJzeren Poort. Het einde van de kloof komt uit bij de Libische zee, maar het is nog wel 3 kilometer van de zuidkust verwijderd, dus die drie kilometer moet je ook nog wandelen als je de kloof uit bent, naar Agia Roumeli, waar de boot wacht die je verder brengt naar Paleochora of Chora Sfakion. Bekijk en download de kaart van Samaria

Vakantie 

Wil je tijdens je vakantie op Kreta de Samariakloof bewandelen, en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan hier het overzicht van vakanties naar West Kreta. We kennen de leuke hotels! Je kunt je vakantie naar Kreta bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Kreta geweest en kennen de omgeving goed. Wij adviseren iedereen die meer van Kreta wil zien om een fly & drive te boeken om zo op eigen tempo het eiland beter te leren kennen.

Foto's Samariakloof

Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samaria Kloof | Kreta | Griekenland foto 24 - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samaria Kloof | Kreta | Griekenland foto 4 - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samariakloof (Chania Kreta) - Foto van De Griekse Gids Samaria Kloof | Kreta | Griekenland foto 6 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Samariakloof»

De Samariakloof is zo'n 14 miljoen jaar geleden ontstaan. Door erosie werd de kloof steeds dieper. In 1962 is de Samariakloof tot nationaal park bestempeld, vanwege de bijzondere planten en zeldzame dieren. (zoals de bedreigde Kri-Kri-geit)

In de kloof ligt het dorpje Samaria, dat sinds 1965 niet meer bewoond wordt en er zijn een aantal kleine Byzantijnse kapelletjes die vaak in de buurt van een waterbron staan. Bij de waterbronnen zijn rustplaatsen gebouwd. Het is aan te raden om een veldfles drinkwater mee te nemen, maar je hoeft niet met liters water te sjouwen, want je kunt je fles bijvullen bij de bronnen.

Geiten in de Smariakloof
Geiten in de Samariakloof

Afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gevallen is, is de Samariakloof geopend vanaf half april tot half oktober. Als je door de smalle kloof wandelt, loop je op de plaats waar in de wintermaanden de rivier stroomt. In de winter is de kloof onbegaanbaar en dus gesloten. Het is ook mogelijke de “lazy route” te nemen. Je neemt dan vanaf Chora Sfakion (Sfakia) de boot naar het eindpunt van de kloof, het dorpje Agia Roumeli. Hier wandel je dan ongeveer vijf kilometer naar de kloof en weer terug.

Lees ook: 3 ándere mooie kloven op Kreta en Samariakloof op Kreta intens en indrukwekkend


Gemiddelde temperaturen Samariakloof Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Samariakloof?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Samariakloof© De Griekse Gids 2000-2024