Samariakloof (Chania Kreta)

Samaria (Samaria Kloof) De wandeling door de Samaria Kloof op Kreta is een geweldige, intense ervaring! Het is de smalste kloof ter wereld. Het begin van de kloof bevindt zich op 1250 meter hoogte, in de buurt van het dorp Omalos. Eerst moet men 1200 meter afdalen om te beginnen aan de prachtige wandeling van 16 kilometer. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. In het voorjaar kom je niet zonder natte voeten door de kloof, maar in de zomer is het riviertje dat door de kloof loopt helemaal opgedroogd. Tegenwoordig zijn er in het voorjaar wel kleine houten bruggetjes en loopplanken gelegd, zodat men toch enigszins droog door de kloof komt. Het is wel een afwisselende en spannende tocht, ook voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Als u door de Samariakloof gaat wandelen denk dan vooral aan goede, stevige schoenen en een pet of hoed tegen de zon. En als u het echt niet meer volhoudt dan zijn daar de ezeltjes die de mensen de kloof door helpen. Het smalste punt noemt men de IJzeren Poort. Het einde van de kloof komt uit bij de Libische zee, maar het is nog wel 3 kilometer van de zuidkust verwijderd, dus die drie kilometer moet u ook nog wandelen, als u de kloof uit bent, naar Agia Roumeli, waar de boot wacht die u verder brengt naar Paleochora of Chora Sfakion.

De Samariakloof is zo'n 14 miljoen jaar geleden ontstaan. Door erosie werd de kloof steeds dieper. In 1962 is de Samariakloof tot nationaal park bestempeld, vanwege de bijzondere planten en zeldzame dieren. (zoals de bedreigde Kri-Kri-geit) In de kloof ligt het dorpje Samaria, dat sinds 1965 niet meer bewoond wordt en er zijn een aantal kleine Byzantijnse kapelletjes die vaak in de buurt van een waterbron staan. Bij de waterbronnen zijn rustplaatsen gebouwd. Het is aan te raden om een veldfles drinkwater mee te nemen, maar u hoeft niet met liters water te sjouwen, want u kunt uw fles bijvullen bij de bronnen. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gevallen is, is de Samariakloof geopend vanaf half april tot eind september. Als u door de smalle kloof wandelt, loopt u op de plaats waar in de wintermaanden de rivier stroomt. In de winter is de kloof onbegaanbaar en dus gesloten. Het is ook mogelijke de “lazy route” te nemen. U neemt dan vanaf Chora Sfakion (Sfakia) de boot naar het eindpunt van de kloof, het dorpje Agia Roumeli. Hier wandelt u dan ongeveer vijf kilometer naar de kloof en weer terug.

Lees ook: 3 ándere mooie kloven op Kreta

Foto's Chania Kreta - Chania Kreta in beeld

Kournas Kreta - Departement Chania - Foto 22 - Foto van De Griekse Gids Seitan Limania Kreta - Departement Chania - Foto 35 - Foto van De Griekse Gids sunset - Foto van baukje Marathi Kreta - Departement Chania - Foto 11 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta | De Griekse Gids foto 32 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta | De Griekse Gids foto 14 - Foto van De Griekse Gids Seitan Limania Kreta - Departement Chania - Foto 15 - Foto van De Griekse Gids Balos beach | Kreta | De Griekse Gids foto 17 - Foto van De Griekse Gids Imbros kloof Kreta - Departement Chania - Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Frangokastello | Chania Kreta | Foto 53 - Foto van De Griekse Gids Samaria Kloof | Kreta | Griekenland foto 40 - Foto van De Griekse Gids Wandelpad van Stalos naar Agia Marina en Kato Stalos  | Chania | Kreta - Foto van De Griekse Gids


meer foto's Chania Kreta»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Tui Griekenland;

Gemiddelde temperaturen Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Samariakloof?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Samariakloof


Chania Kreta vakanties

Appartement Aptera

Bekijken

Appartement Aptera
Chania Kreta
Chorafia-Aptera
Villa Pefki (incl. auto)

Bekijken

Villa Pefki (incl. auto)
Chania Kreta
Chania stad
Hotel Elia

Bekijken

Hotel Elia
Chania Kreta
Ano Vouves
Athermigo Villa (incl. auto)

Bekijken

Athermigo Villa (incl. auto)
Chania Kreta
Gavalochori
© De Griekse Gids 2000-2019