Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Elafonisi

Elafonisi - Eiland Kreta

Elafonisi of Elafonissi beach ligt in het departement Chania aan de meest zuidwestelijke kant van Kreta. Wanneer je op Kreta op vakantie bent en je huurt een auto of scooter dan kun je van Chania stad over de kronkelende smalle weg de bergen intrekken richting de zuidwest kust, dan kom je bij het prachtige Elafonisi strand.

"Elafonisi op Kreta is een paradijselijk strand met roze zand"

Elafonisi ligt 73 kilometer van Chania stad. Het is een klein eilandje op ongeveer 150 meter van de kust. Zowel op het eilandje als op het vasteland zijn prachtige stranden die Elafonisi genoemd worden. Het strand is een Natura 2000-beschermd gebied. Het opmerkelijke aan dit strand is dat het zand een roze gloed heeft en het kristalheldere zeewater turquoise is.

Elafonisi Kreta
Elafonisi Kreta

Is Elafonisi het mooiste strand van Kreta?

Elafonissi beach (Elafonissi) is zeker één van de mooiste stranden van Kreta. Velen vinden dit het mooiste strand van Kreta, het is een beetje vergelijkbaar met Balos en Gramvoussa. Elafonisi ligt in een gebied met zandheuvels, het water tussen het eilandje en de kust is erg ondiep en er liggen hier allerlei schelpen die een roze kleur aan het zand geven. Aan de kant van het vasteland is een groot cederbos dat tot aan het strand komt. Hier bevindt zich ook een grote parkeerplaats voor auto’s.

Elafonisi strand
Elafonisi, het roze strand

Luchtvideo Elafonisi Kreta

Vakantie naar Elafonisi

Wil je een heerlijke vakantie in de buurt van Elafonisi beach op Kreta meemaken en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan hier het overzicht van vakanties naar West Kreta. We kennen de leuke hotels! Je kunt je vakantie naar Kreta bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Kreta en bij het strand van Elafonisi geweest en kennen de omgeving goed. Wij adviseren iedereen die meer van Kreta wil zien om een fly & drive te boeken om op eigen tempo het eiland beter te leren kennen.

Foto's Elafonisi

Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 19 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi beach Chania Kreta - De Griekse Gids - Foto van De Griekse Gids Chrisoskalitissa klooster bij Elafonisi | Chania Kreta | Foto 6 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 75 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 138 - Foto van De Griekse Gids Zandstrand Elafonisi (Elafonissi) | Chania Kreta | Foto 44 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 131 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 20 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 150 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 8 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 157 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 167 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Elafonisi»

Geschiedenis van Elafonisi

In Elafonissi hebben in het verleden een aantal belangrijke historische gebeurtenissen plaatsgevonden. In 1824 vond hier een groot drama plaats, de Turken vermoordden toen alle dorpelingen die naar het eilandje gevlucht waren. Een monument ter nagedachtenis van de vermoorde dorpelingen is op het eiland te zien. Ook is er een monument ter nagedachtenis van de drenkelingen van het Oostenrijkse schip Imperatrix uit 1907 te zien. Imperatrix was een passagiers- en vrachtschip dat vanaf Triëste naar Jemen en Bombay voer. Op 22 mei 1907 botste het tegen de rotsen van Elafonisi en kapseisde. 40 van de 140 passagiers overleefden dit ongeluk niet, de overige passagiers werden gered door de monniken van het klooster Chrisoskalitisa.

Bezienswaardigheden en tips

Stranden

Het strand Elafonissi beach zelf is natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich. Aan beide zijden van het schiereiland zijn exotische stranden gevormd met wit zand en turquoise water, die doen denken aan de Caraïben. Het zand is op veel plaatsen roze en heeft zijn kleur aan miljoenen gebroken schelpen te danken. Bij het smalste stuk van het schiereiland is het zeewater niet meer dan 1 meter diep, waardoor een kleine lagune ontstaat, ideaal voor kinderen. Je kunt gemakkelijk deze lagune oversteken om de andere kant van het schiereiland te bereiken, omdat het water daar erg ondiep is.

Elafonisi Kreta
Elafonisi Beach Kreta

De oostkant van het strand, tegenover de lagune, is goed georganiseerd en er zijn parasols, douches, strandwachten, snackbars en kleedkamers. Ook is er vlakbij het strand een parkeerterrein. De stranden aan weerszijden van het eiland zijn minder druk en eigenlijk het mooist, met ongelofelijke mooie azuurblauwe kleuren. Er zijn ook enkele baaien beschikbaar voor naturisten aan de westkant van het schiereiland.

De weg naar Elafonisi is smal en met veel bochten, maar het landschap is adembenemend mooi. Je komt langs het prachtige dorp Elos en gaat de imposante kloof van Topolia over. Je kunt eten in de dorpjes Chrissoskalitissa en Elos (op de terugweg naar Chania).

Klooster Chrisoskalitisa bij Elafonisi

Er is nog meer te zien in de omgeving van Elafonisi beach. Het klooster van Chrisoskalitisa ligt 5 kilometer ten noorden van Elafonisi. De naam heeft dit klooster gekregen vanwege de 90 treden (skala) die de trap heeft en waarvan men beweert dat de “echte” gelovigen een gouden trede (= Chrisi Skala, vandaar Chrisoskalitisa) zien wanneer ze de trap belopen. Het klooster is op de top van een rots gebouwd, vanaf hierboven is er een uitstekend uitzicht naar de hele omgeving.

Tip voor een bezoek aan Elafonisi

Sta vroeg op en zorg dat je vroeg op het strand van Elafonisi bent, want in het zomerseizoen is het razend druk op dit mooie, witte zandstrand. Om mooie foto's te maken en te genieten van de schoonheid van het strand en het eilandje heb je de meeste kans op succes en plezier als je er heel vroeg in de morgen bent.

Elafonissi beach Kreta
Elafonissi Beach


Gemiddelde temperaturen Elafonisi Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Elafonisi?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Elafonisi© De Griekse Gids 2000-2024