Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Elafonisi

Elafonisi - Eiland Kreta

Elafonisi of Elafonissi ligt in het departement Chania aan de meest zuidwestelijke kant van Kreta. Wanneer je op Kreta op vakantie bent en je huurt een auto of scooter dan kun je van Chania stad over de kronkelende smalle weg de bergen intrekken richting de zuidwest kust, dan kom je bij Elafonisi. Elafonisi ligt 73 kilometer van Chania stad. Het is een klein eilandje op ongeveer 150 meter van de kust. Zowel op het eilandje als op het vasteland zijn prachtige stranden die Elafonisi genoemd worden. Het strand is een Natura 2000-beschermd gebied.

Is Elafonisi het mooiste strand van Kreta?

Elafonissi beach (Elafonissi) is zeker één van de mooiste stranden van Kreta. Velen vinden dit het mooiste strand van Kreta, het is een beetje vergelijkbaar met Balos en Gramvoussa. Elafonisi ligt in een gebied met zandheuvels, het water tussen het eilandje en de kust is erg ondiep en er liggen hier allerlei schelpen die een roze kleur aan het zand geven. Aan de kant van het vasteland is een groot cederbos dat tot aan het strand komt. Hier bevindt zich ook een grote parkeerplaats voor auto’s.

Luchtvideo Elafonisi Kreta

Elafonisi video

Vakantie naar Elafonisi

Wil je een heerlijke vakantie in de buurt van Elafonisi beach op Kreta meemaken en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan hier het overzicht van vakanties naar West Kreta. We kennen de leuke hotels! Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn vaak op Kreta en bij het strand van Elafonisi geweest en kennen de omgeving goed. 

Foto's Elafonisi

Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 29 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 140 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 29 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 25 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 144 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 131 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 25 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 34 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 134 - Foto van De Griekse Gids Zandstrand Elafonisi (Elafonissi) | Chania Kreta | Foto 57 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 154 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Elafonisi»

Geschiedenis van Elafonisi

In Elafonissi zijn een aantal belangrijke historische gebeurtenissen geweest in de geschiedenis; In 1824 vond hier een groot drama plaats, de Turken vermoorden toen alle dorpelingen die naar het eilandje gevlucht waren. Een monument ter nagedachtenis van de vermoorde dorpelingen is op het eiland te zien. Ook is er monument ter nagedachtenis van de drenkelingen van het Oostenrijkse schip Imperatrix uit 1907 te zien. Imperatrix was een passagiers- en vrachtschip dat vanaf Trieste naar Yemen en Bombay via het kanaal Suez reisde. Op 22 mei 1907 botste het tegen de rotsen van Elafonisi en kapseisde. 40 van de 140 passagiers overleefden dit ongeluk niet, de overigen werden gered door de monniken van het klooster Chrisoskalitisa.

Bezienswaardigheden en tips

Stranden

Het strand Elafonissi beach zelf is natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich. Aan beide zijden van het schiereiland zijn exotische stranden gevormd met wit zand en turquoise water, die doen denken aan de Caraïben. Het zand is op veel plaatsen roze en heeft zijn kleur aan miljoenen gebroken schelpen te danken. Bij het smalste stuk van het schiereiland is het zeewater niet meer dan 1 meter diep, waardoor een kleine lagune ontstaat, ideaal voor kinderen. Je kunt gemakkelijk deze lagune oversteken om de andere kant van het schiereiland te bereiken, omdat het water daar erg ondiep is.

De oostkant van het strand, tegenover de lagune, is goed georganiseerd en er zijn parasols, douches, strandwachten, snackbars en kleedkamers. Ook is er vlakbij het strand een parkeerterrein. De stranden aan weerszijden van het eiland zijn minder druk en eigenlijk het  mooist, met ongelofelijke mooie azuurblauwe kleuren. Er zijn ook enkele baaien beschikbaar voor naturisten aan de westkant van het schiereiland.

De weg naar Elafonisi is smal en met veel bochten, maar het landschap is adembenemend mooi. Je komt langs het  prachtige dorp Elos en gaat de imposante kloof van Topolia over. Je kunt eten in de dorpjes Chrissoskalitissa en Elos (op de terugweg naar Chania).

Klooster Chrisoskalitisa bij Elafonisi

Er is nog meer te zien in de omgeving van Elafonisi beach. Het klooster van Chrisoskalitisa, ligt 5 kilometer ten noorden van Elafonisi. De naam heeft dit klooster gekregen vanwege de 90 treden (skala) die de trap heeft en waarvan men beweerd dat de “echte” gelovigen een gouden trede (= Chrisi Skala, vandaar Chrisoskalitisa) zien wanneer ze de trap belopen. Het klooster is op de top van een rots gebouwd, vanaf hierboven is er een uitstekend uitzicht naar de hele omgeving.

Tip voor een bezoek aan Elafonisi

Sta vroeg op en zorg dat je vroeg op het strand van Elafonisi bent, want in het zomerseizoen is het razend druk op dit mooie, witte zandstrand. Om mooie foto's te maken en te genieten van de schoonheid van het strand en het eilandje heb je de meeste kans op succes en plezier als je er heel vroeg in de morgen bent.


Gemiddelde temperaturen Elafonisi Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Elafonisi?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Elafonisi© De Griekse Gids 2000-2020